Laurens Jan Brinkhorst en Alexander Pechtold hebben duidelijk laten merken dat zij, net als hun politieke partij D66, tegen het sturen van militairen naar Afghanistan zijn.
Maar in het kabinet geven ze er toch een zodanige draai aan, dat de regering kan “zeggen” dat ze unaniem besloten hebben voor uitzending.

De definitieve uitvoering moet nog door de Tweede Kamer worden beslist. Net zoals dat bij elk ander besluit ook gaat; daar is niets bijzonders aan.

Er was eens iemand die heette Pilatus. Die kon beslissen of Jezus door de Joden doodgemaakt mocht worden. Omdat Pilatus echter geen schuld bij Jezus kon ontdekken, en omdat hij bang was de Joden te ontrieven, ging hij zijn handen wassen in onschuld, en zei dat hij er niets mee te maken had, en dat de Joden maar moesten doen wat ze zo graag wilden.

Zo ongeveer was het verhaal waaraan ik door de houding van Alexander en Laurens Jan moet denken.
In de regering hebben ze het besluit naar de Kamer geschoven, in hun partij zeggen ze dat de parlementariërs mogen beslissen, en hoe het besluit ook uitvalt, zij hebben es nicht gewusst.

Ondertussen spelen er nog wat facetten omheen. Onder andere:
–Er werd eerst van 1100 personen, en nu al van 1300 gesproken.
–De voorbereidingen voor de uitzending zijn al in volle gang en worden met kracht voortgezet. Zo definitief is het!
–De regering heeft aan de buitenlandse relaties al toegezegd dat de NL soldaten zullen komen.
–Als een Kamermeerderheid bij elkaar geritseld kan worden, dan zal dat een heel kleine meerderheid worden. En zoals in een democratie betaamt, kunnen dan die 49 andere procent barsten.
–De partij LPF zou een doorslaggevende rol kunnen spelen om die meerderheid te verschaffen. Op dit ogenblik zaniken die echter dat 1100 man te veel is. Is dan 999 wel goed? Ook zeggen ze dat 2 jaar te lang is. Is dan anderhalf jaar wel goed?
Hier blijkt weer eens duidelijk dat er geen sprake is van principes; alleen maar de winst voor eigen positie is belangrijk.
–Ook hier wordt door de politici gesproken over de “morele plicht” om arme Afghanen te helpen!
(Zie over “plicht”: www.vrijspreker.nl/blog/?it… )

Ik heb nog nergens een argument gezien waarom er zoveel miljoenen belastinggeld aan een dergelijke, ook nog gevaarlijke, missie besteed moeten worden.
En toch schijnt er volgens een enquête nog 25 % van de bevolking vóór die uitzending te zijn.
Zijn die nu ook bereid om het uit hun eigen zak te betalen?

10 REACTIES

 1. Brinkhorst, Pechtold? Zum kotsen! en verder; "En toch schijnt er volgens een enquête nog 25 % van de bevolking vóór die uitzending te zijn".

  Inmiddels is toch een kwart van nederland di-of-in-direct werkzaam in de politiek, niet?

 2. Paar uur later in de Nieuwsbrief van de Regering zijn het al 1200 – 1400 man geworden:
  "Het kabinet is voornemens ongeveer 1200 tot 1400 Nederlandse militairen in te zetten voor de internationale stabilisatiemacht ISAF in het zuiden van Afghanistan. De militairen worden uitgezonden voor een periode van twee jaar."

 3. Dat zou dan een goede aanleiding kunnen zijn voor iran om zich er in te gaan mengen

 4. We zouden gewoon aan de VN\NAVO\VS moeten vragen hoeveel man ze willen dat we sturen en hoeveel ze daar bereid zijn voor te betalen. Die militairen kosten iedere dag geld, geld dat van ons gestolen is. Laten we proberen de hoeveel geld die ze kosten omlaag te brengen door ze te verhuren. Al die militairen hebben vrijwillig gekozen voor een baan waarin ze het risico lopen gedood of gewond te raken, daar hoeven we dus geen medelijden mee te hebben.

 5. Ik had op teletekst gelezen dat volgens de politici deze missie "geen kabinetscrisis waard" was. Blijkbaar worden de levens van meer dan 1000 militairen even over het hoofd gezien. Als hun machtsorgasme nog maar een tijdje door mag gaan. Als iemand nog enige illusie heeft over het ethische gehalte van de gemiddelde politicus…
  Ik had wel gelezen dat het CDA slechts voor zal stemmen als 2/3 van de Tweede Kamer voor stemt. Maar ook die partij staat net als D66 bekend om haar ruggegraatloze, zwalkende gedrag, zolang het haar machtspositie uitkomt. Als er al eens iets pseudo"principieels" uit die partij komt, is het een achterlijk paternalistische verbod op (soft)drugs, nota bene bij monde van een minister-president die regelmatig zijn eigen leven in gevaar brengt op de racebaan. Ik walg van politiek. Ik snap niet waarom ik in godesnaam nog de actualiteit volg, want het eindeloze circus van schijnheiligheid, machtsgeile propaganda en corruptie komt me inmiddels echt de strot uit.

 6. Denkt iedereen ook nog wel eens aan die 1100 sukkels die zich uit laten zenden naar allerlei (overwegend) arabierenlanden. Zij gaan daar overwegend de ene arbier zitten te beschermen tegen de andere arabier en zelf met het risico voor je kop geschoten te worden. En als je dan zelf een kogel lost, om je zelf of je maten te beschermen, dan komt vervolgens het Openbaar Ministerie ook nog een om de hoek zeilen om je achter slot en grendel te krijgen.

  Beroepsmilitair zijn is onderhand en inmiddels een achterlijker beroep geworden dan Parkeerwachter.

 7. D 66 heeft nu 6 zetels in de 2 e Kamer en krijgt er als de voorspellingen bij NOVA kloppen(wat ik betwijfel) 3 zetels bij in 2007,een splinter partij dus. Maar ze krijgen het voor elkaar om elke dag de krant en de TV te halen. Is het niet Boris dan wel Loezewies of die andere etters ik begrijp er geen moer van. Wilders wordt doodgezwegen door de media tenzij ze er niet omheen kunnen zoals de stemming over de Burka afgelopen week.

 8. [7]
  arnold,
  "Maar ze krijgen het voor elkaar om elke dag de krant en de TV te halen."
  Ik hoorde laatst een radiojournalist verkondigen, dat Groenhuijsen te rechts is en daarom niet zou passen in het NOS-profiel.
  Wat aangeeft, dat die journalisten daar het consigne krijgen het sociaaldemocratisch evangelie te verkondigen.
  Groet, Harry

 9. [8] Arnold en Harry
  Dit leert ons dat het woord krijgen voor hen gelijk staat aan overleven.
  Wij moeten in die positie komen, met mij eens?

 10. [9]
  Voor D’66 is "het woord krijgen"
  een kwestie van leven of dood,
  voor de NOS-journalisten
  is dat hun dagelijks brood. 🙂
  Groet,
  Harry

Comments are closed.