Dat is voor minder dan 90 euro!
Nicolas Negroponte van MIT is de initiator van dit project. Hij lanceerde dit idee voor het eerst op het World Economic Forum in Davos (Zwitserland) in januari 2005, en het ziet er nu al naar uit dat dergelijke laptops voor de Kerstmis 2006 op de markt zullen zijn.
Het idee is dat voor een dergelijke prijs bijna iedereen op de wereld zich een dergelijke computer kan veroorloven.
De Stichting “One Laptop per Child” (OLPC) zal dit project promoten.
Plannen worden nu ontwikkeld om tussen de 100 en 200 miljoen van deze laptops per jaar te produceren. (De totale PC markt in 2004 was 195 miljoen stuks).
In het onderwijs kan dit inderdaad een hele revolutie betekenen. En niet alleen in het onderwijs. Hele volksstammen zullen op een nog grotere schaal beïnvloed kunnen worden.
Is dit gunstig of ongunstig voor de ontwikkeling naar een vrije wereld?
Er wordt gewerkt met een Linux operating systeem (goedkoper dan Microsoft), geheugen 256 kB en opslag 1 gigaBite. De “machine” krijgt een batterij die door draaiing van een kruk wordt opgeladen. Met 1 minuut draaien kan de computer 40 minuten zwartwit, en I minuut in kleur werken. Op die manier kunnen de apparaten midden in de rimboe en in de woestijn gebruikt worden.
De laptop wordt groen met een gele kruk om het geheel een prettig imago te geven.
Het is de bedoeling dat deze laptops alleen maar aan scholen worden verkocht via de overheden, die ze dan gratis aan de leerlingen verstrekt.
Het is jammer dat een dergelijk fantastisch project door belastinggeld gefinancierd gaat worden. Het zal zeker bij de kinderen de indruk vestigen dat die dingen gratis cadeau voor niets uit de hemel zijn komen vallen en dat ze er recht op hebben!
Dit is helemaal geen fantastisch project want ik kan me niet voorstellen dat je met een dergelijke non-computer iets ernstigs kan doen, behalve dat de kinderen het leuk zullen vinden om aan het zwengeltje te draaien. Vanaf de initiator (MIT) tot en met de financier (overheid) is het één groot do-gooders project. Een soort electronisch milieuboxen-debacle.
[1] De kans dat dit do-gooders project in een debacle uitgroeit is inderdaad groot en wel om de redenen die Quirium noemt. Immers alles wat een overheid doet komt verkeerd uit.
Het "fantastische" van het project is de poging om overal en voor nog meer mensen de toegang tot het internet mogelijk te maken.
[1]
inderdaad!!
op die manier hoef je niet eens moeilijk te doen over de prijs en dus de haalbaarheid van dit ‘project’.
de belastingbetaler in ‘rijke’ landen krijgen toch de rekening voorgeschoteld, dus waarom geen $800 laptops uitdelen?
het enige gevolg wat dit zal hebben is dat de uitdelers en ontvangers van al dat lekkers dit inderdaad binnen no-time als een ‘mensenrecht’ gaan beschouwen en iedereen die weigert mee te betalen als een ‘mensenrechtenschender’ betitelen. (wat wat mij betreft een geuzennaam is overigens)
Hier wat foto’s: http://laptop.media.mit.edu…
Gelet op de specs van dit apparaat, zou het in de "westerse" wereld ook een succes kunnen worden.
Het idee is dat OVERHEDEN deze apparaten voor ongeveer $100 kopen en dan ter beschikking stellen aan de kinderen in hun land.
Ik voorspel:
1. kind krijgt laptop, ouders verkopen omdat voedsel belangrijker is
2. Eerst de vriendjes van de overheid, dan de rest (als er wat overblijft)
3. overheid koopt niet omdat het te duur is (eerlijk tenminste)
4. overheid koopt niet omdat hun die kinderen niet interresseert.
5. overheid koopt niet, UN koopt ze voor de kinderen….
6. veel volwassen willen ook zulk apparaat.
Kortom, denk niet dat het echt bij de kinderen terecht komt.
Een laptop hoeft helemaal niet duur te zijn. Bestel je onderdelen uit China, doe er geen belastingen en importheffingen erover. Installeer Ubuntu of TurboLinux erop en klaar.
Je kan die kinderen ook een omgebouwde gameboy geven met een extra flashgeheugen (met daarop een unix based OS gemaakt voor een GBA) uit Japan. Dan is hij zelfs nog krachtiger dan dit laptopje.
Ik hoop dat je dat ding teminste kan uitbreiden.
Comments are closed.