Het edelmetaal wordt langzaamaan opnieuw erkend door de financiële markten. Goud is één van de meest uitgesproken edelmetalen en dat laat zichzelf zien in grafieken. Een opwaartse trend sinds 2001 en de koers van het goud heeft zich sindsdien verdubbeld van ongeveer 250 naar 500 dollar per ons. 500 dollar was de psychologische grens die twee weken geleden werd doorbroken als een deur die wijdopen stond.

Onmiddellijk doorgestoten naar 540 waarna de onvermijdelijke – en méér dan zeker slechts tijdelijke – terugval volgde naar 500 dollar per ons en misschien zelfs nog wat lager. Wat als 500 de benedengrens wordt voor de goudkoersen, de grens waar de komende koersen op zullen steunen?

En niets valt te vergelijken met fysiek goud of fysiek edelmetaal. Niets gaat boven fysische zaken in deze alsmaar meer virtueel wordende wereld. Ook geld wordt virtueel. Mensen denken het soms te bezitten maar dat is slechts zelden zo. Het geld op je rekening is niet van jou. Het is in handen van de bank. En het mag dan zo evident lijken om het terug te krijgen, er zal een dag komen dat het allemaal niet meer zo evident zal zijn. Banken kunnen ook failliet gaan, zoals nu zovele bedrijven failliet gaan. Ook banken frauderen, zoals vele bedrijven dat nu doen. Ook banken creëren illusies, niet weinig geholpen door het monetair beleid van regeringen.

Neem eens een briefje van 500 euro vast. Is dat papier werkelijk zoveel waard? Het is iets waard. Maar is het geld waard? Dat briefje is slechts iets waard omdat de overheid dat zegt en als de overheid wil dat het morgen niets meer waard is dan zal het morgen ook niets meer waard zijn. Maar op goud heeft de overheid geen grip. Daarom dat de overheid een aversie heeft van goud en zeker een goudstandaard. Want dan staat alles vast. Dan kan er niet meer gemanipuleerd worden met de geldhoeveelheid.

Is er iemand die weet dat vanaf volgend jaar de Amerikaanse centrale bank geen cijfers meer gaat publiceren over de groei van de geldhoeveelheid? Is er iemand die weet waarom? Er zijn vele redenen mogelijk maar het doel is de manipulatie in stand houden. Manipulatie alsof er geen morgen is. En toch, opeens komt die morgen, die dag waarop mensen zullen beseffen dat ze al lang bij hun neus worden genomen, ze zullen terug inzien dat edelmetalen zoals goud en zilver als niets anders ter wereld welvaart in zich hebben. Goud is goed geld. En goed geld wordt altijd uit de markt gedreven ten voordele van slecht geld. Maar er zijn momenten in de geschiedenis waarop goed geld plotseling wordt geherwaardeerd. Zo een moment is op komst.

Mensen die nu nog goud moeten kopen hebben al veel winsten verloren door er niet vroeger in te stappen. Maar mensen die nu nog langer zullen wachten zullen niet alleen die opportuniteit verliezen. Het goud zal op termijn doorstijgen naar koersen die het nog nooit heeft bereikt en of dat nu 1000, 2000 of meer dollars zijn, we zullen wel zien. In elk geval is het duidelijk dat het nu al aan 500 dollar per ons staat terwijl er nog helemaal niets gebeurd is in vergelijking met wat er in het verleden moest gebeuren om een zo hoge koers te bereiken.

Er zijn namelijk zaken die de goudkoersen nu ondersteunen, “fundamentals” zoals de hoge Amerikaanse schuld van overheid én consumenten, de onevenwichtige Amerikaanse handelsbalans, de zwakker wordende dollar én euro, de Europese unie die geen unie is, de inflatie enzovoort. Maar er zijn ook zaken die de schrik van financiële analisten en gewone mensen zo groot kunnen maken, zodat ze onmiddellijk naar veilige alternatieven zoeken voor hun geld en dan nog liefst het ultieme veilige alternatief: goud.

Zo’n zaken zijn meestal gebeurtenissen die momentaan zijn, zoals de oliecrisis in de jaren zeventig. Een oorlog, zoals de Sovjet-invasie in Afghanistan. Nu betalen we wel al een hele tijd meer dan 50 dollar per vat olie en zitten er al een hele tijd Amerikaanse soldaten in Irak. Het lijkt de meest normale zaak van de wereld geworden. Wat als Iran wordt aangevallen? Wat als er een boycot komt van de OPEC of andere olie-exporterende landen, zodat er werkelijk een oliecrisis komt? Wat als Iran zelf een land bedreigt en aanvalt? Wat als een grote bank failliet gaat? Wat als de Europese Unie uiteenvalt, of de dollar, of de euro, of beide crashen? Wat als de aandelenbeurzen crashen, bijvoorbeeld ten gevolge van een derivatenlawine.

Er kan zoveel gebeuren en er kan ook zoveel niet gebeuren. Maar een ding is zeker: op dit moment is er nog helemaal niets schokkends gebeurd. Er zijn gewoon die fundamentele zaken, in stand gehouden door leugens, die er al jaren zijn en nog steeds groter in omvang worden want de waarheid kan enkel verborgen blijven door grotere leugens. Het worden inderdaad spannende tijden en ik ben blij dat ik er deel van uitmaak.

Bijdrage van Jeroen Vandamme

7 REACTIES

 1. Er kan inderdaad veel gebeuren, maar of goud dan zo exclusief en absoluut zeker is? Goudkoersen zijn toch ook afhankelijk van vraag en aanbod en kunnen net zo goed kelderen als mensen er niet langer in geïnteresseerd zijn, of belangrijker prioriteiten hebben (zoals tijdens een zeer ernstige crisis)? Bovendien kan de overheid goud confisceren, als er echt een crisis komt.
  Als gewone leek met boerenverstand lijkt me dat goud, hoewel zeer zeldzaam en door velen zeer gewaardeerd, uiteindelijk ook gewoon een grondstof is waarin gehandeld wordt als elke andere. Natuurlijk zal het vanuit het oogpunt van diversificatie een goede zet kunnen zijn, maar zeker weten dat koersen stijgen kan, neem ik aan, niemand. Bij stijgende goudprijzen wordt het ook kosteneffectiever om goud uit de mijnen te halen, ook al duurt dat misschien een tijd.
  En volgens mij moet het 500 dollar per Troy ounce zijn (31 gram), niet per ons (100 gram). Dat zullen de meeste goud-adepten hier wel weten, maar voor de lekenbezoekers (zoals ik) is dat een beetje verwarrend.

 2. "Dat briefje is slechts iets waard omdat de overheid dat zegt en als de overheid wil dat het morgen niets meer waard is dan zal het morgen ook niets meer waard zijn."

  Dat is de theorie, de praktijk is weerbarstiger. In Irak zijn na de val van Saddam Hoessein bankbiljetten met zijn portret er op nog een tijd lang in gebruik geweest. Hetzelfde geld voor tsaristische papieren roebels na de revolutie. Voordeel van dergelijk geld is dat het niet meer wordt bijgedrukt en dus z’n waarde behoudt.

  Uiteindelijk heeft geld waarde doordat mensen het accepteren als betaalmiddel. Dat geldt voor bankbiljetten net zo goed als voor goud of zilver.

 3. [2] Na de invasie van Irak was de Iraakse dinar opeens de sterkste munt in de wereld en steeg het in waarde van alle munten. Dit alleen omdat er niets meer werd bijgedrukt door de Iraakse centrale bank in afwachting van een nieuwe valuta.

 4. [1] Tuurlijk zijn goudkoersen afhankelijk van vraag en aanbod. En het is net dat wat er voor gezorgd heeft dat het goud lange tijd ondergewaardeerd was. Ondergewaardeerd door de mensen en bijgevolg ook ondergewaardeerd in geldtermen. Nu zullen we in de komende jaren een omgekeerde beweging zien. Een opwaardering die tot gevolg zal hebben dat goud in geldtermen zal stijgen. Dus ja, goudkoersen kunnen natuurlijk kelderen. Maar nu zal het dit gewoonweg niet doen.
  De overheid kan goud confisceren. Theoretisch zeker. Praktisch kan dat ook, Roosevelt heeft het gedaan in de jaren dertig. Maar persoonlijk zie ik dit in de toekomst niet zo snel gebeuren. De overheid heeft nu eenmaal geen alleenrecht op de aanmaak van goud in tegenstelling tot de aanmaak van papiergeld.En ook al zou de overheid het goud opeisen, eenmaal dit gebeurt kan het niet anders dan dat het goud zo sterk is doorgestegen ten opzichte van alle munten, dat alle gezag enkel nog wordt uitgestraald door het goud. De werkelijke macht zal dan bij de bezitters van het goud liggen en niet bij de overheid. (There’s only one golden rule: "those who have the gold will rule")
  Er zal de komende tien jaar nu eenmaal meer vraag zijn naar goud dan dat er aanbod is. Vele goudmijnen hebben in de jaren negentig productie sterk verminderd. Nu de goudprijzen stijgen kan dit wel weer hervat worden, men zal ook nieuwe mijnen ontginnen. Maar een nieuwe goudmijn openen duurt al makkelijk een kleine tien jaar vooraleer alles op punt staat. Maar dan nog: er zal een moment komen waarop alle goud in de wereld zal ontgonnen zijn en de vraag in de wereld nog groter zal zijn dan het aanbod. Het is hetzelfde probleem als peakoil. Voor zilver is hetzelfde scenario mogelijk. Het is nu eenmaal dat ‘geloof’ dat mij optimistisch maakt ten opzichte van goud. Bovendien sta ik pessimistisch tegenover de wereld van munten, uitgegeven door overheden zoals de Verenigde Staten van Amerika en de Europese Unie.

  ps:de eenheid was inderdaad troy ounce (31 gram)

 5. [3] Als er opeens geen dollar of eurobiljetten meer zouden worden bijgedrukt zou ik ook niet zo pessimistisch zijn over deze munten. Maar dit zal nu eenmaal niet gebeuren. Alles wijst op excessen in de andere richting.

 6. [4] Als ik naar de prijzen kijk van aandelen van goudmijnen (zeer laag momenteel door de tijdelijke winning-stop van enige jaren geleden door de lage prijzen uit het verleden) lijkt het me zinvol om naast goud aan te kopen ook aandelen in deze goudmijnen te kopen.

 7. Ik zou eerder gokken op zilver dan op goud. Uiteraard is Goud een goede verzekering voor je vermogen maar van zilver verwacht ik nog grotere prijsstijgingen. Zilver wordt namelijk zoals wellicht bekend is in heel veel industrieële toepassingen gebruikt. Zilver zit in je mobieltje, je computerscherm en tv scherm, op de printplaatjes van diverse apparatuur zoals je moederbord van je pc…noem maar op.

  Als je dan bedenkt hoe noodzakelijk dit edelmetaal is voor de industrie, en in ons dagelijks leven en dan bedenkt dat de zilverprijs nog zo laag is weet dat er grote kansen liggen bij het investeren in zilver. Uiteraard wel fysiek zilver zoals munten en zilverbaren, en geen papieren zilver want dat papieren zilver is juist het probleem en de oorzaak van de lage prijs van zilver en de prijsmanipulatie.

  Men verkoopt oa zilvercontracten waarbij de banken beweren dat elk afgesloten contract gedekt wordt door een partij zilver. Maar wie zegt dat de banken dat werkelijk doen? Veel kenners die de zilvermarkt in de gaten houden vermoeden dat de banken meer papieren zilver verkopen dan er fysiek aanwezig is. Het lijkt alsof er heel veel zilver is, maar dat is er in werkelijkheid niet, en zo drukt men de zilverprijs en wordt deze kunstmatig laag gehouden.

  Het lijkt wel een beetje op wat de zilver en goudsmeden vroeger deden. De smid gaf een papieren waaborg uit aan iemand die bijvoorbeeld een kilo goud of zilver in bewaring gaf, en dit zou de garantie geven dat men die kilo goud en zilver met dat papieren bewijs weer kon ophalen.

  Vaak gebeurde dat niet omdat het onpraktisch was om met een kilo(of nog zwaarder)goud of zilver rond te lopen, dus men verhandelde vaak die papieren waarborgen ipv het goud en zilver zelf. Maar de smid gaf voor die ene kilo goud en zilver niet 1 papieren waarborg uit, maar bijvoorbeeld 10 papieren waarborgen! de smid ging er namelijk vannuit dat toch niemand daadwerkelijk om fysieke levering van zijn of haar goud zou vragen. Als dit wel gebeurde had de smid dus een groot probleem!

  Een vergelijkbaar systeem zie je nu ook in de handel van papieren zilver. Als dat eenmaal uitkomt en investeerders in goud en zilver om fysieke levering gaan vragen verwacht ik grote problemen bij de banken die zich aan dergelijke handelswijzen schuldig maken, en uiteraard zullen de prijzen van goud en zilver dan echt door het dak vliegen omdat men er dan achter komt dat er helemaal niet zoveel goud en zilver voorradig is dan de banken ons doen geloven.

  Dus als je in edelmetalen wilt beleggen zou ik adviseren dit fysiek te doen. Koop zilverbaren/bullion coins van 999% zilver, of numismatische munten zoals de zilveren tientjes van bijvoorbeeld de jaren 70 en 73 die 18 gram zilver bevatte. Let bij de laatste categorie erop dat je dicht bij de zilverwaarde blijft en niet teveel voor de verzamelwaarde van de munt betaald. Voor een belegger in zilver is dat namelijk niet handig.

  Hoop dat ik mensen op deze manier een beetje geinformeerd heb

Comments are closed.