Dat schijnt president Bush geschreeuwd te hebben tijdens een vergadering in het witte huis. En dat doet nogal wat stof opwaaien. Hierop schijnen een heleboel website en blogs woedend te reageren. Maar waarom eigenlijk? Hij heeft toch gelijk?

De Amerikaanse overheid doet al jaren alsof hun grondwet een dood stuk papier is waar ze zich niets van hoeft aan te trekken. En dat Bush nu dat eindelijk zegt, ja, je kan hem eigenlijk alleen maar prijzen om zijn botte eerlijkheid. Begrijp me goed zelf vindt ik Bush een autocraat die heel slim de aanslag op het WTC gebruikt om een bijna totalitaire politiestaat in de US te vestigen. George Washington en Thomas Jefferson zouden er geen moeite mee hebben om hem overhoop te knallen als de tiran die hij is.

Dus waar komt nu ineens al de verontwaardiging en verbazing vandaan? Immers; “Actions speak louder than words” en als dat zo is dan is de Amerikaanse grondwet zo dood als een pier. Dat kan ook niet anders want de ideeën van die grondwet roepen al lang geen respect meer op. Als het erop aan komt dan zullen de burgers van de VS moeten zorgen dat hun grondwet effectief is. In die zin is het inderdaad maar een papiertje.

Een stuk papier kan bepaalde ideeën niet levend houden dat zullen mensen moeten doen. De huidige generatie Amerikanen wil geen kleine overheid en devalueert daarmee ‘hun’ grondwet tot een historisch relikwie. Het is dan ook volkomen hypocriet van ze om net te doen alsof ze nu pas in de gaten hebben dat hun ‘geliefde’ grondwet niet eens meer het papier waard is waarop het is geschreven.

2 REACTIES

  1. Terecht dat je het ‘moord en brand’ roepen als hypocriet bestempelt. Wat echter overeind blijft, is dat het triest is dat juist die grondwet die door ‘we the people’ established and ordained is, door hen zelf zo verkwanseld is.

    Mensen als Michael Badnarik (LP kadidaat voor de laatste presidentverkiezingen) doen al jaren hun best om de Amerikanen het nut van dat papiertje te laten her-inzien.
    Bijvoorbeeld dat de VS helemaal nooit bedoeld is als ‘democracy’, maar als een federatie. Een vereniging van (autonome) staten i.p.v. een Verenigde Staten (Dat zal George W. ook wel niet weten.)

    Hopelijk is het gevolg van deze politieke oprisping, dat men het papiertje nog eens afstoft, en een poging doet terug te keren naar de vrijheid die het ooit bedoelde vast te leggen en te verzekeren.

  2. "De grondwet is maar een verdomd stuk papier"… En wat zullen de juridische gevolgen kunnen (of zouden moeten) zijn voor derden?

    De bankrover die in de rechtszaal naar zijn president verwijst aangaande het belang van een Wet?

Comments are closed.