Of nooit hebben zo weinigen zoveel gestolen van zoveel mensen.
Nadat President Bush uit de voormalige Sovjet Unie is teruggekeerd eerder dit jaar, zijn er nog steeds Amerikanen die zich herinneren hoe de vorige president de Russische zaken behandelde en slaken zij nu een zucht van verlichting dat volwassenen nu eindelijk het heft van Buitenlandse Zaken in handen hebben genomen.

Toen de Clintons in het Witte Huis zaten erfden zij de onzaglijke historische taak om de Amerikaanse relatie om te bouwen en te herwaarderen met het ineengestorte Sovjet-rijk. In plaats van deze uitdaging tegemoet te treden hebben zij de systematische verkrachting van de voormalige Sovjet-economie voorgezeten. Aan deze financiële ramp hebben zij meegeholpen en zou bekend worden als ‘Russiagate’.

Om het citaat van Winston Churchill te parafraseren zouden kunnen zeggen van dit Russiagate-schandaal, dat nog nooit hebben zo weinigen zoveel gestolen van zoveel mensen in zo’n korte tijd.

SOROS EN DE OLIGARCHEN

<%image(20051226-Soros.jpeg|83|110|)%>Onder het nauwe toezicht van Amerikaanse adviseurs aangesteld door Clinton, waaronder de linkse miljardair George Soros die een enorme invloed uitoefenden, hebben een handvol Russische oligarchen (waaronder Roman Abrahamovich, Mikhail Khodorovski en Boris Berezovski) het Russische privatiseringsprogramma gekaapt en de kroonjuwelen van de Sovjet-economie in frauduleuze ‘veilingen’ tegen bodemprijzen aangeschaft.

Tussen 1992 en 1996, was 57% van de Russische staatsfirma’s verkocht voor maar $3-5 miljard, dit volgens de politieke wetenschapper Peter Reddaway een vooraanstaand expert op het gebied van het post-Sovjetsysteem en mede-auteur van ,,The Tragedy of Russia’s Reforms: Market Bolshevism against Democracy.

Sommige van deze bezittingen verdwenen in de persoonlijke investeringsportefeuille van George Soros, zoals hij later aangaf ten tijde van de Congressionele getuigenis. Veel meer kwam in handen van de corrupte Russische oligarchen van wie velen hun wortels hadden in de georganiseerde misdaad.

Russiagate: ,,Een van de grootste sociale roverijen in de menselijke geschiedenis”.

In 1999 konden Clintons mediatrawanten niet langer het feit verbergen dat tientallen miljarden dollars in illigale fondsen buiten Rusland werden witgewassen met de medewerking van soepele westerse banken zoals de Bank of New York.

In navolging van een preliminair onderzoek verklaarde de voorzitter van de House Banking Committee Jim Leach op 1 september 1999 dat hij ‘zeer zeker was’ dat minstens $100 miljard dollar buiten Rusland werd witgewassen en een onbekend deel daarvan werd doorgesluisd van het Internationaal Monetair Fonds en van andere buitenlandse geldschieters, dat wil zeggen vanuit de zakken van Amerikaanse belastingbetalers.

Congreslid Leach verklaarde het schandaal aldus: ,,een van de grootste sociale roverijen in de menselijke geschiedenis”. Niettemin werd het onder het tapijt geveegd.

WIE BEROOFDE RUSLAND

De Washington Post berichtte hierover: ,,Het Russische debakel zal ons nog generaties achtervolgen”. De verslaggever van de Washingpost, David Ignatius, gaf het schandaal ook zijn naam. In een artikel van 25 augustus 1999 genaamd: ,,Wie Beroofde Rusland”, en hierover schreef hij:

,,Deze kwestie nou wat geeft het laten we het ‘Russiagate’ noemen, is nu in een scherper daglicht komen te staan deze maand, dankzij wat onderzoeksjournalisme dat de wetteloosheid in het moderne Rusland aan de kaak stelde en de medewerking van de Clinton-administratie aan de neergang en ineenstorting aldaar. Door het de oligarchen toe te staan, in de naam van de ‘vrije markt’ om zich de Russische grondstoffen toe te eigenen en alles wat waarde had af te romen naar hun eigen bankrekeningen. De Verenigde Staten hebben de overgang van Rusland vanuit het communisme vergiftigd. In de gedachtewereld van de gewone Rus werd het kapitalisme geassocieerd met diefstal….”

<%image(20051226-Clinton.jpeg|102|115|)%>Wat de Russische zaak zo triest maakt is dat de Clintonregering de meest waardevolle bezittingen heeft verkwanseld en deze zijn het idealisme en de goede wil van het Russische volk toen zij oprees vanuit 70 jaar Communistisch bewind. Het Russische debakel zal ons nog generaties lang achtervolgen.”

Laten we hopen dat George W. Bush het lange proces van reparatie kan beginnen en de Amerikaans-Russische relaties kan herstellen in een klimaat van vertrouwen, respect en hoge verwachtingen dat eigenlijk 13 jaar geleden zou moeten zijn aangevangen.

Richard Poe is auteur en collumnist bij DiscoverTheNetworks.org. Dit artikel is eerder dit jaar verschenen op de FreeRepublic.com

Voor meer informatie over de Russische corporatistische criminelen, kunt u onderstaande webstekken raadplegen:

www.freerepublic.com/focus/…
www.amazon.com/gp/product/1…
www.voltairenet.org/article…
www2.sjsu.edu/faculty/watki…
www.worldbank.org/transitio…
www.freerepublic.com/focus/…
www.northstarcompass.org/ns…

12 REACTIES

 1. Verhelderend.
  Wat er gebeurde was me conceptueel bekend.
  Maar de details (waaronder de betrokkenheid van Soros) niet. E.e.a. werpt een ander licht op deze man.

 2. Een onthutsend verhaal. en het ergste is nog dat een aantal westerse regeringen deze criminelen beschermt. George Soros is al eens veroordeeld in Frankrijk wegens financiële malversaties. Deze vent behoort ook achter tralies te ziteen. Ons koninklijk hoertje Mabel Wisse Smit werkte ook voor hem.

 3. Grappig hoe er verschillende gezichtspunten aan een zaak kunnen zitten. Een paar weken terug had de BBC een serie genaamd Russian Godfathers. Hierin werd o.a. de werkwijze van de ‘regering’ Putin t.o.v. Khodorovski uit de doeken gedaan. De man werd als een zware misdadiger in de cel gegooit, zijn vader werd onterecht voor moord opgepakt en de overheid organiseerde ‘spontane betogingen’ tegen Khodorovski ten tijde van het vonnis toen bleek dat er een grote menigte voor Khodorovski de straat op ging (waar onder de schaker Kasparov).
  Het olie-imperium ging via een veiling voor een appel en een ei naar het staatsbedrijf Gazprom en Khodorovski ging naar Siberie. Oftewel de Stalin way anno 2005.

 4. [3] Aad, al deze oplichters behoren in Siberië te zitten. Ook zou er een internationaal arrestatiebevel voor George Soros moeten worden uitgevaardigd, zodat hij ook zijn straf niet ontloopt. Zoals Ayn Rand het treffend stelde, the only business of business is business. Putin heeft het in mijn ogen uitstekend aangepakt hoe je omgaat met corporatisten. In Nederland hebben we helaas nog last van politiek-corporatistische verstrengeling van belangen, denk maar aan de commissariaten voor politici, de sponsoring van politieke partijen, de syndicalistische tripartite vergaderingen tussen vakbeweging, ondernemingsverenigingen en regering en de toenemende invloed van grote multinationals en transnationale bedrijven op de besluitvorming en protectionisme in Brussel. Dit alles om niet alleen de politiek naar hun hand te zetten, maar ook de samenleving dicht te timmeren en de externe of opkomende concurrentie buiten de deur te houden.

 5. [4] hoe de oligarchen aan hun business zijn gekomen (Jeltsin’s met wodka gevulde jaren…) is zeker dubieus. Maar nog dubieuzer vind ik het onteigenen en nationaliseren van bezit via staatsmacht zoals dat in het geval van Khodorovski is gebeurd. Ik zie Putin (als voormalig KGB spion) niet bepaald als grote voorvechter voor het private initiatief…

 6. [5] Nee Aad, het is niet het onteigenen van ‘bezit’, want Khodorovski heeft dit bezit gestolen van het Russische volk en moet daarvoor boeten. Via frauduleuze veilingen en de corruptie van het Jeltsin-regime hebben deze lieden de zaken bij elkaar gestolen. Het is niet meer dan billijk dat de Russische overheid de gestolen goederen terugeist en dit via een normaal privatiseringsprogramma verkoopt. Tegelijkertijd moeten al deze corporatisten voor lange tijd worden opgesloten. Putin komt uit de inlichtingendienst, dat is juist, maar dat was George Bush Sr. ook (hij was in de laat jaren 70 directeur van de CIA), dus dat zegt niet veel over de inhoud van de hervormingen. Langzaam maar zeker wordt de Russische samenleving genormaliseerd met geordende wet- en regelgeving. We weten allemaal dat de corruptie en criminaliteit hoogtij vierden in de jaren 90 en dat de mafia de alleenheerschappij had. Gelukkig is dat nu aan het veranderen. Putin heeft al veel bedrijven geprivatiseerd, maar dan tegen juiste tarieven, dus ik heb alle vertrouwen in hem, ongeacht wat onze corporatistische media schrijft over dit land. Ze zouden eens wat meer over de Brusselse corruptie, nepotisme, en geldverspilling moeten schrijven, maar daar zijn ze te laf voor.

 7. [7] Inderdaad Jodocus, zie mijn antwoord op dat bewuste artikel. Tous ca change tous ca meme chose. En wij maar denken dat we hier in het ‘vrije’ westen wonen. Kijk het corporatisme en socialisme zijn nauw verwand, m.a.w. ‘you scratch my back and I’ll scratch your back’. Het een komt voor uit het andere. Friedrich Hayek heeft hier het beroemde boek The Road to Serfdom over geschreven, waaruit blijkt dat het socialisme het logische gevolg is van het corporatisme.

 8. Albert,

  Goed artikel.

  Wel opmerken dat de KGB waar Putin destijds deel van uitmaakte (hij was
  gestationeerd in oost-Duitsland en bracht het tot de rang van kolonel meer was dan een inlichtingen- (of spionage) dienst (de onlangs gestorven John Barron heeft over dat aspekt nog een subliem boek "KGB" geschreven http://www.washingtonpost.c… ) .De KGB was de opvolger van de beruchte Tsjeka (later GPOe, later NKVD ) en was ook de polieke politie (daarnaast had je nog "gewone" politie, de militia" die vielen onder het ministerie van "binnenlandse zaken MVD) die zich bezighield met het vervolgen van alle politieke misdrijven zoals het vervolgen van dissidenten,religieuze groeperingen, het opdoeken van "illegale" uitgeverijen,het aanpakken van nationalisten enz….
  De KGB beheerde ook de "Goelag", weliswaar flink ingekrompen in 1955
  maar tot de val van de USSR zijn er kampen voor politieke dissidenten blijven bestaan waar gedurende de grootste tijd tienduizenden mensen in
  hebben gezeten (zie de schitterende studie van Anne Applebaum).Ook stond de KGB in voor grensbewaking, het monitoren van buitenlandse toeristen
  en het volgen (soms zelfs liquideren zoals bijv in het geval van bijv Stefan Bandera) van emigré’s.

  Terloops gezegd : Prof Malfliet (De Belgische Oost-Europa deskundige) vertelde me ooit dat reeds eind jaren ’70 in KGB-kring (waar de briljantste en meest ambitieuze jongelui van de USSR terecht kwamen) werd ingezien dat de USSR op een dood spoor zat en een "wende" werd voorbereid.

  Putin werd na z’n KGB-tijd de rechterhand van de hervormingsgezinde Burgemeester van Leningrad/Sint-Petersburg Anatoli Sobtsjak (nu alweer
  lang vergeten maar destijds na Jeltsin
  de voornaamste "hervormer",later onder
  beschuldiging van corruptie uitgeweken naar Parijs en aldaar ook gestorven) en regelde diens duistere zaakjes.
  http://www.east-european-se

  Groetz,

  Cincinnatus.

 9. [8] Albert,

  Het typische is dat de communisten van eergisteren ,de robber barons van gisteren werden en vandaag de grootste voorstanders van "law en order" zijn.

  Ik kom al wel es in Oekraïne en Moldavië en lui die ginder destijds middels omkoping, chantage , intimidatie hele fabrieken hebben verworven en rijk zijn geworden,zijn vandaag grote voorstanders van een goedgeregelde wettelijke orde.Dat is begrijpelijk :
  men wil het verworvene geïnstitutionaliseerd zien en verlangt de hulp van de sterke hand der staat in het beschermen van de nieuwe rijkdom tegen nieuwe rovers.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 10. [10] Precies Cincinnatus. Ik kom ook veel in Rusland en de Oekraine en zie bijvoorbeeld een van de leiders van de ‘Oranje-revolutie’ van vorig jaar Yulia Timoschenko, deze was zo’n corrupte corporatiste, die via politieke connecties een behoorlijk aandeel in de energiebedrijven van de Oekraine heeft verworven, zowel onder de voormalige president Kuzma en kan zodoende de macht blijven uitoefenen via de huidige president Yuschenko. Zij is op tijd van alliantie veranderd, puur Machiavellistische politiek. Putin heeft deze machtspelletjes altijd met lede ogen moeten aanzien in de Jeltsin-periode en werd zelfs voorgedragen door Boris Berezovski (kingmaker) als vervanger van Tsjernomyrdin. Hiervan heeft Putin dankbaar gebruik gemaakt om eens en voor altijd van deze mafiose kliek af te zijn. Tevens heeft Putin besloten om de Russische centrale bank te hervormen en goud aan te kopen, enerzijds ter versterking van de roebel, anderzijds om het internationale centrale bankkartel en hun duivelse broeder, het IMF, de pas af te snijden en goud als wapen te gebruiken tegen hun valsemunterij.

 11. Daar lees ik onder meer:
  "Laten we hopen dat George W. Bush het lange proces van reparatie kan beginnen en de Amerikaans-Russische relaties kan herstellen in een klimaat van vertrouwen, respect en hoge verwachtingen dat eigenlijk 13 jaar geleden zou moeten zijn aangevangen."
  Dat lijkt mij een zéér ijdele hoop.
  Zo zou men ook kunnen schrijven:
  "Laten we hopen dat Koningin Beatrix" enz.
  Ook dat lijkt mij een zéér ijdele hoop.
  Want is het Huis van Oranje niet voornamelijk een multinational onderneming?
  Dus erop uit om, ten koste van anderen – waaronder ook het (laf onderdanig meelopende) Nederlandse volk – zoveel mogelijk winst te maken?
  En een zo groot mogelijk fortuin te vergaren?
  Charles Destrée.
  (Zoek voor meer info met google o.m.: Destrée; Englandspiel.)

Comments are closed.