De fracties in het Europees Parlement veegden stuk voor stuk de vloer aan met het moeizaam bereikte begrotingsakkoord van de 25 EU-lidstaten.
De parlementariërs, die het budget kunnen wegstemmen, staan op hun strepen en slijpen de messen om miljarden euro’s extra in de wacht te slepen.

“Er wordt de indruk gewekt dat er al een meerjarenbegroting is”, aldus Potering, leider van de grootste christen-democratische fractie. “Maar die is er pas als de onderhandelingen met ons zijn afgerond.”
Het Europees Parlement verweet Blair dat er te weinig geld is gereserveerd voor onder meer justitie,veiligheid, buitenlands beleid en onderzoek en ontwikkeling.

Het europarlement stelde eerder voor om voor de periode 2007-2013 in totaal 975 miljard euro uit te trekken en dat is fors meer dan de 862 miljard euro die nu op tafel ligt.
Liefst een verschil van 113 miljard. Dit is 4.52 miljard per land extra.
Graham Watson, leider van de liberale fractie, noemde het met veel pijn en moeite bereikte akkoord een “boekhoudertriomf “.
“Als we vandaag zouden stemmen, dan zouden we het afwijzen. Maar er is ruimte voor onderhandelingen.” Wat een wereld vreemde wezens zijn die europarlementariërs toch!
Er is een verschil van 113 miljard, maar daar valt over te onderhandelen.
Barroso, voorzitter van de Europese commissie, temperde de verwachtingen echter.
Volgens hem is de ruimte voor extra uitgaven minimaal. “We kunnen de lidstaten nu eenmaal niet dwingen meer bij te dragen dan ze willen. Zo simpel is het.”
Prachtige uitspraak is dit. Wisten Balkende en Zalm dit? Dan hadden ze de Nederlandse bijdrage tot nul kunnen reduceren, want dat is alles wat wij (de knechten) willen bijdragen.
Maar hij vervolgde direct met de volgende uitspraak:”Brussel moet niet langer afhankelijk zijn van gelden van de lidstaten, die toch al worstelen met begrotingstekorten. De EU moet over eigen inkomsten kunnen beschikken. (Zie stukje van Hub: EU belasting komt er aan.)
Tot dusver hebben de lidstaten de komst van een Europese belasting altijd tegengehouden, maar Blair sloot zo’n stap in de toekomst niet uit.
Cruciaal worden de jaren 2008 en 2009, waarin de hele Europese begroting volgens afspraak onder de loep wordt genomen. (Waarom alleen die jaren.?)

Blair werd zwaar aangevallen door de eurosceptische vertegenwoordigers uit eigen land, die hem verwijten de speciale korting (rebate) op de afdracht aan Brussel te hebben verkwanseld.
“Dat is niet uw geld, dat is ons geld”, aldus de onafhankelijke europarlementariër Nigel Farage.
Waarschijnlijk bedoeld hij Engels geld! Maar die 975 miljard die het Europees Parlement eist, is ook ons geld.
Stelt u zich eens voor wat een economische impuls dit is, als wij het zelf kunnen uitgeven i.p.v. van die verkwanselaars in Brussel.

PS. Dit is een iets korter stukje, zodat Cato de ruimte heeft om zijn langere deel twee van Libertarisme, ideeënstrijd en politiek te kunnen plaatsen.

5 REACTIES

 1. We zijn gewaarschuwd. De EU-Nee campagne gaat zijn tweede fase in.
  Vóór 2008/09 hebben we nog wat tijd om een stekkie buiten de EU te vinden. Wel lijkt het verstandig de politici al vast te laten weten, dat we op het punt staan te vertrekken, als Nederland niet vóór 2009 uit de EU stapt.

 2. En dat terwijl ze voor maar 35% van het 2004 budget een accountantsverklaring konden krijgen.1 Bij de bespreking van die cijfers kwam maar een handjevol parlementariers opdagen. De poet is toch op. De rest (en ze kwamen stoelen tekort) zat bij de bespreking over die z.g. CIA gevangenissen.2 Cool! Budgetcontrole interesseert ze dus helemaal geen bal, ze weten allen maar dat ze NOG meer willen (wegsmijten). En als het niet indirect kan dan maar rechtstreeeks kaalplukken. Over die ecotaxen hoor je die domme bevolking toch ook niet meer? Kan er best nog wel een eutaxje bij…
  Het wordt hoog tijd dat iemand daar heel hard met een handtasje op tafel gaat slaan, alles terug eist en daarna woest de deur dichtsmijt.

  1 http://news.bbc.co.uk/2/hi/
  2 http://www.brusselsjournal….

 3. Het blijkt maar weer dat politici van nature slechte bestuurders zijn. De hype en beloften waarmee ze kunnen scoren zijn veel belangrijker voor ze. Budgetteren betekent verantwoorden. Dáár hebben ze geen zin!

 4. Europese belasting?
  Ik vraag me af hoe lang het gaat duren tot een of andere pippo op het illustere idee komt de ECB direct onder bewind van het Europees Parlement te plaatsen zodat zij naar believen geld kunnen bijdrukken voor al hun geldverslindende plannetjes.

  De bijkomende inflatie die dit tot gevolg zou hebben, zou een extra reden zijn om goud te kopen. Maar dat hebben de lezers hier hopelijk al lang.

Comments are closed.