Frits Philips is overleden. Eigenlijk weet ik te weinig over hem om een goede in memoriam te schrijven. Door de associatie met het wereldconcern Philips,waarin hij zo’n grote rol speelde, komt de gedachte aan hem echter toch steeds weer bovendrijven.

Het Philips concern is gesticht door Gerard en Anton, respectievelijk oom en vader van Frits. Zij maakten een groot succes van het bedrijf. Over hen gaat het aardige verhaal dat Gerard, de technische man, Anton uitdaagde door te zeggen dat hij meer lampjes zou maken dan Anton, de commerciële man, zou kunnen verkopen. Waarop Anton antwoordde dat hij meer lampjes zou verkopen dan Gerard zou kunnen maken!

Frits Philips heeft een grote rol gespeeld bij de groei en ontwikkeling van het concern. In de Tweede Wereldoorlog was hij de enige die niet naar Engeland vluchtte en op zijn post bleef. In de bezettingstijd heeft hij voor het bedrijf en de medewerkers, ondanks de “Verwaltung” die hem streng controleerde, veel ellende weten te voorkomen.

Hij heeft als ondernemer ook bewezen dat je niet overal de overheid bij nodig hebt om een goed sociaal beleid te voeren. Philips bouwde zo nodig zelf woningen, had eigen winkels, onderwijs en studiefondsen en nog veel meer voorzieningen. Daardoor duidelijk aantonend dat het belang van het bedrijf niet in conflict is met het belang van de werknemers. Ook al proberen vakbonden en politici dit te ontkennen, het blijft een feit dat de belangen van werkgevers en werknemers gelijk liggen.

Dat staat los van de huidige corporatistische situatie waarin het concern zulke enorme banden met de overheid heeft, en er zoveel gebruik van maakt, dat het zonder die overheid niet meer kan bestaan.

Over Frits en het bedrijf zijn al veel boeken volgeschreven. Wij staan hier alleen maar even stil en denken aan de positieve invloed die deze ondernemer gehad heeft voor de economie en de welvaart van vele duizenden mensen.

3 REACTIES

  1. Rust zacht. U heeft uw werk afgerond, en een respectabele leeftijd behaald.

    Dank.

  2. Als oud-Eindhovenaar kan ik zeggen dat het bedrijf Philips zeer veel heeft betekent en gedaan voor Eindhoven en omgeving.

  3. Geweldige man zo een hebben we nu nodig in de politiek,maar die zijn dun gezaaid.

Comments are closed.