Er is een bekend Engelstalig gezegde “My country , right or wrong” dat wel es door nationalisten of patriotten wordt aangehaald als ze willen aangeven onvoorwaardelijk achterhun land en vooral de regering daarvan te staan en geen oog willen hebben voor de fouten en/of misdaden van eigen land en regering.

Deze week leerde ik echter dat “My country, right or wrong” slechts een deel van het oorspronkelijke citaat was.De uitdrukking komt van een Amerikaanse senator Carl Schurz die ze bezigde in een speech voor de senaat in 1872 en luidt in z’n volledigheid :

“My country, right or wrong; if right, to be kept right; and if wrong, to be set right.”

In een latere speech zei Schurz over hetzelfde thema heel treffend :
“I confidently trust that the American people will prove themselves … too wise not to detect the false pride or the dangerous ambitions or the selfish schemes which so often hide themselves under that deceptive cry of mock patriotism: ‘Our country, right or wrong!’They will not fail to recognize that our dignity, our free institutions and the peace and welfare of this and coming generations of Americans will be secure only as we cling to the watchword of true patriotism: ‘Our country-when right to be kept right; when wrong to be put right.'”

www.bartleby.com/73/1641.html
bioguide.congress.gov/scrip…

1 REACTIE

  1. Alleen een beetje jammer dat Schurz de wijsheid van de gemiddelde Amerikaan schromelijk overschat heeft. En de slinksheid van zijn eigen collega’s onderschat.

Comments are closed.