De EUobserver kondigt aan dat er een nieuw eurosceptisch netwerk is gesticht door voorstanders van de vrije markt. (op 5 december) Deze zouden komen uit “de politiek” en uit “een aantal denktanks”.
Bovendien zou de verkiezing van David Cameron op 6 december tot Engelse conservatieve leider, leiden tot een nieuwe anti-EU groep in het Europese Parlement.

De “conservatieve Europarlementariër”, Daniel Hannan, initieerde een nieuw netwerk onder de naam: “Alliance for an Open Europe”, voor vrije handel en transatlantische verbindingen.

Deel nemen Engelse Conservatieven, Czechische leden van de partij van Vaclas Klaus, Polen van de “Law and Justice”partij en leden van de Franse “Mouvement pour la France”. Eveneens politici uit Zweden, IJsland en Portugal en een aantal LIBERTARISCH georiënteerde denktanks uit wel 30 landen. (Nederlandse/Belgische namen hebben we NOG niet ontdekt).
Uiteraard maakt dit laatste, die libertarische denktanks, ons zeer nieuwsgierig; we zullen dan ook proberen daar meer over te kunnen vermelden.

Als Cameron inderdaad wint, zal dit in het Europese Parlement een belangrijke verschuiving teweeg brengen. De nieuwe “groep” zou uit parlementariërs gaan bestaan die uit de oude, bestaande parlementariërs voortkomen. Die zouden dus hun huidige groep verlaten! En daardoor zou de derde grootste groep in het Europarlement kunnen ontstaan.
Een idioot gevolg is, dat de socialisten dit zelfs toejuichen, OMDAT ZIJ DAN DE GROOTSTE GOEP in het EU Parlement zouden vormen. Het enige dat telt, is immers Macht! Macht! En nog eens Macht!

Maar let wel, dit gaat alles tussen politici. Die handelen alleen maar pragmatisch. Van principes moeten die niets hebben.
Zo zijn de Engelse betrokkenen erg voor deregulatie en een vrije markt, terwijl de Poolse betrokkenen dat wel preken, maar ondertussen bezig zijn met investeringen van nieuwe supermarkten in Polen tegen te houden, hun scheepsbouw te subsidiëren en hun sociale (socialistische) uitgaven te verhogen.

De conclusie is nog niet te maken. We zijn blij met deze ontwikkeling, maar:
–Er zijn politici bij betrokken, en die zijn per definitie onbetrouwbaar.
–We hebben nog helemaal geen informatie over welke “libertarische denktanks” hierbij betrokken zijn..

We zullen hier gegarandeerd meer over horen en we houden ons aanbevolen voor uw gegevens en inbreng.

2 REACTIES

  1. Libertarisme en de "Law and Justice" partij uit Polen.. Als ik me niet vergis is die politieke partij niet bepaald liberaal te noemen.. In tegenstelling wellicht tot het liberale burgerplatform..

  2. Hub

    Ik denk dat je twijfels volkomen terecht zijn. Meer dan neuzelwerk verwacht ik niet van dit initiatief. Maar we zullen zien.

Comments are closed.