Donderdag en vrijdag wordt er in Brussel door de staatshoofden van de EU hevig touw getrokken. In de pauzes veel geritsel en gemarchandeer.
Alles over u, zonder u.

Zo is er een wedstrijd over de volgende meerjarenbegroting. Hoe moeten de belastingcenten verdeeld worden? Iedereen wil graag naar huis met een trofee.

Tony Blair wil dat er een besluit uitkomt waarbij Engeland zijn kortingen houdt. Niet zo moeilijk, er kan best nog wat korting overblijven.
Jacques Chirac wil de landbouwsubsidies behouden. We hebben onlangs gemerkt dat deze subsidies voor het allergrootste deel gaan naar grote boerenbedrijven (zoals van Minister Cees Veerman) en naar de grote industrie (zoals Nestlé).
Ook wil hij een verlaging van de BTW voor de horeca en dergelijke bedrijven; terwijl Angela Merkel de BTW net wil verhogen!
Jose Barroso wil een flink bedrag aan belastinggeld om plannen van de EU uit te voeren.
De nieuwe leden willen ook graag zoveel mogelijk belastinggeld krijgen. Omdat dit hen beloofd is, toen ze gelijmd werden om toe te treden, zien zij nu elke verlaging als een “betaling van henzelf”.

Jan Peter Balkenende wil thuis komen met de mededeling dat “Nederland” 1 miljard euro minder Nederlands belastinggeld dan de vorige keer moet afgeven. Dat zou hem de gelegenheid geven om aan de Nederlandse kiezers een trofee voor te houden. Nodig na het verpletterende NEE van de burgers. Als het lukt, kan de trofee de miljarden aan belastinggeld die dan toch nog naar de EU gaan, een beetje in de schaduw zetten. Al zal “Nederland” als het minder betaalt, ook wel minder terugkrijgen! De vraag is of het netto enig verschil zal uitmaken.

Een andere trofee is de verdere uitbreiding van de EU met nog meer landen. Het ligt in de lijn om met MACEDONIE toetredingsonderhandelingen te starten. Het zou nu “kandidaatsstatus” moeten krijgen.
Maar Chirac en zijn Minister Philippe Douste-Blazy (BZ) zien hierin een stuk wisselgeld voor hun landbouwsubsidies. Al heeft het er niets mee te maken, ze weten wel dat de anderen en vooral de Commissie, wel graag met Macedonie door willen! En als die nu zorgen voor de landbouwsubsidies, dan zal Frankrijk royaal zijn voor Macedonië!

En nog veel meer landen staan er op het programma, zoals Servië, Bosnië, Albanië, Kosovo, Montenegro. (En wat te denken van de Oekraine, Rusland, en de rest van de wereld?)

Het zou interessant zijn om dit gedoe aan te zien, ware het niet dat de uitkomst met aan zekerheid grenzende waarschijnlijk zal zijn dat het u meer belastinggeld kost en dat u als compensatie minder vrijheid krijgt!

3 REACTIES

 1. Het blijft een mooi, netjes aangeharkt park dat Europa, beetje duur park welliswaar, hier en daar een beetje vasthoudend aan oude tradities. Een Franse boer zat gisteren op BBC te vertellen dat hij 45.000 euro staatssteun krijgt per jaar. Is niet echt weinig.

  Het is trouwens verbazend dat er nog heren zijn om te touwtrekken. Zat net te lezen dat de delegatie die is neergestreken om e.e.a. voor ons te verdedigen(?) in Hong Kong de grootste was van het hele WTO gebeuren. De USA, toch ook geen klein land, heeft 350 onderhandelaars meegenomen, de EU 800!

  Ter vergelijking Djibouti is alleen.

  32 Europese vakantiegangers euhh diplomaten, per land natuurlijk, die lekker Hong Kong eens gaan verkennen… euhhh handelsrelaties aanknopen enzo

  Druk, druk, druk

 2. Goed stuk Hub, tsja wat zal ik zeggen..ben net terug uit Brussel en kan er weer ff tegen…

 3. Intussen gaat een Europese commissie gewoon door met die grondwet. Zoals een Belgische bobo vandaag zei: ‘Een minderheid (Fr. en Ned.) zal niet gaan bepalen waar Europa naartoe moet.’
  En: ‘Die mensen hebben om zeer verschillende redenen tegen gestemd.’
  Daarbij vergetend dat deze uitspraak ertoe zou moeten leiden dat die hele Europese troep wordt opgeruimd, want die wordt slechts door een minderheid gesteund.
  Stelletje vretende en zuipende varkens in die Brusselse varkensstal, zich verpozend met het uitbraken en uitschijten van tonnen bedrukt papier, voortdurend zoekend naar nog meer kneveling van het stemvee teneinde het nog meer te kunnen uitzuigen, om de goedgevulde troggen nog goedgevulder te doen zijn, omdat dat hun natuurrecht schijnt te zijn.
  Om van te kotsen.

Comments are closed.