Daarom zorgt de Nederlandse Sociaal-democratische Eenpartijstaat *) er zoveel mogelijk voor dat haar machtspositie niet in gevaar komt.
Onder andere door kiesdrempels en andere barrières.
Nu gaan ze weer een stap verder met het beperken en controleren van politieke partijen. Vooral van (nieuwe) partijen die een bedreiging kunnen zijn.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken (De machtspositie van Johan Remkes (VVD) maakt bekend dat er meer controle komt op de financiering van politieke partijen. Meer controle, een echt VVD standpunt!
“De namen van degenen die geld schenken, moeten tot op lokaal niveau openbaar worden gemaakt.” Ja, echt iedereen moet goed weten hoeveel zijn buurman aan een partij wil geven!
En zeker moet in de krant komen als iemand meer dan 2000 euro schenkt. En boven 20.000 euro wordt je zelfs strafbaar; dan worden er boetes opgelegd!

Het verhaal is dat “De nieuwe regels de integriteit en onafhankelijkheid van partijen moeten waarborgen.”
Hoe simplistisch gedacht! Maar toch, de “Kiesraad” zal dat controleren. Er is nog niets gepubliceerd over de kosten of het aantal controleurs dat hiervoor weer nodig is.

Wij geloven helemaal niet in de integriteit van de (meeste?) politieke partijen. Ze zijn toch allemaal uit op macht? En die macht willen ze uitoefenen ten koste van alle andere partijen en burgers. (Een uitzondering is een puur libertarische partij die uitsluitend macht over anderen wil afschaffen).
Wij geloven daarom helemaal niet dat het zinvol is om geld aan een politieke partij te geven die macht over andere burgers wil uitoefenen.
Personen of bedrijven die naar een vrije maatschappij toe willen, kunnen hun geld beter besteden door organisaties te steunen die daar echt aan werken. De Vrijspreker is gaarne bereid om daar adviezen voor te geven.

Ondertussen wordt de vrijheid van iedereen om met zijn geld te doen wat hij zelf wil, weer verder beperkt!
Onder het mom van betere integriteit van immorele partijen.
——————–
Zie ook: Libertariisme, de ideeënstrijd en politiek:
https://www.vrijspreker.nl/blog/?itemid=3259

6 REACTIES

 1. T lijkt wel steeds gekker te worden?
  controle op controle op controle een lieg en bedriegbedrijf die zich anders voordoet dan ze in werkelijkheid is ongemerkt je gangen nagaat en mensen kapot maakt die een tipje van de sluier oplichten ,soort sekte?

 2. "De namen van degenen die geld schenken, moeten tot op lokaal niveau openbaar worden gemaakt." Er is lang over gepiekerd maar de truc om een nieuwe partij als Groep Wilders de opkomst zuur te maken door hun fondsen wat af te snijden lijkt eindelijk gevonden. Nederland is immers bepaald geen politiek tolerant landje gebleken en sommigen kunnen door op bepaalde lijsten te staan (indirect) schade oplopen. Verder twee vliegen in een klap: er wordt niet meer gezeurd over zoiets: ‘De neveninkomsten van politici, bestuurders in overheidsdienst en hoge ambtenaren, moeten tot vijf jaar na het uit de dienst treden op landelijk en lokaal niveau tot op de laatste cent openbaar worden gemaakt.’

 3. Viespeuken.
  Maar nu eerst de betalingen van de staat verbieden, toch?

 4. Dus wordt het nu strafbaar als de staat zoveel subsidie geeft aan de socialistische partijen (dat zijn ze allemaal)in de Staten-Generaal.

 5. [4] Het zou inderdaad strafbaar moeten zijn als de staat belastinggeld geeft aan welke partij dan ook.
  Het sadistische van deze betalingen is dat het geld eerst van iemand wordt afgenomen, en dan besteed om zijn situatie nog vervelender te maken.

  Het zou al eens goed zijn als iemand een overzicht kon/wilde maken over hoeveel geld de politici op deze manier aan zichzelf geven.
  Minimaal zal dit "wrevel" bij belastingbetalers oproepen.

 6. [5] Hier de cijfers (excl. salarissen, wachtgelden etc. van kamerleden). Het gaat volgens het lijstje om ca. 15 miljoen, maar er wordt niet bij gezegd hoeveel de partijen er aan extra subsidies bij weten te snorren (ik denk dan aan bijv. de ‘wetenschappelijke’ bureaus). Uiteraard wordt de subsidie niet stopgezet na malversatie, maar wel na discriminatie.
  "(…) Vanaf 1 januari 2005 bedraagt het basisbedrag per partij ¤ 169.539 en het bedrag per zetel ¤ 49.175. Het subsidiebedrag per lid kan men berekenen door het budget van ¤ 1.856.369 euro te delen door het aantal leden van de politieke partijen gezamenlijk. De partij is verplicht om een bepaalt minimumbedrag te besteden aan het wetenschappelijk instituut en de jongerenorganisatie. Voor wetenschappelijke instituten bedraagt het basisbedrag ¤121.768 en het bedrag per zetel ¤12.515 euro. (…)"

  http://www.parlement.com/92

Comments are closed.