Kandidaat: Guy Verhofstadt (Premier van België)

Nominatie: “Europa in crisis”

Toelichting: Zo begint zijn nieuwe “Manifest voor een nieuw Europa”. *)
En natuurlijk komt daarin ook de oplossing. Dat is de door ons reeds lang voorspelde wens van veel politici: Er moet een “Verenigde Staten van Europa” komen!

Uiteraard dan met Guy als President van Europa. Dit is nu de droom van Guy nadat zijn poging om EU-CommissieVoorzitter te worden is mislukt.

Guy is een verwoed “Manifest schrijver”. Vele jaren geleden, toen Guy nog liberaal was, schreef hij “Burgermanifesten”. Het eerste van een serie van drie was zodanig voor de vrijheid dat het dicht bij het libertarisme kwam. Zelfs zoveel dat Guy daarvoor in 1986 de “Libertarian Benelux Award” kreeg uitgereikt.
Hij stond toen zeer positief ten opzichte van privatiseren.

In het tweede deel verschenen echter al wat twijfelpuntjes en in zijn derde deel was er van de persoonlijke vrijheid niet zo veel meer over. De drang naar politiek succes verdreef zijn principes. Er kwamen toen verzoeken bij het Libertarisch Centrum om de Award terug te vragen. Maar dat is nooit gedaan.

Op zich een triest voorbeeld van hoe iemand door de politiek verpest kan worden.

Guy is bij uitstek deskundig over de EU. Al spreekt hij in dit manifest meer over “Europa” dan over de “EU”! Het opslurpen van de overgebleven landen heeft hij al ingecalculeerd. Hij is deskundig omdat hij zelf intensief heeft meegewerkt aan de huidige situatie. Guy zegt daarover dat Europa is traag, technocratisch, politiek verdeeld, economisch zwak en betuttelend.

De oplossing is het vormen van de Verenigde Staten van Europa. De lidstaten moeten zelf alles doen wat ze zelf kunnen.

Centraal moeten dan de Verenigde Staten “alleen maar” behandelen de sociaal-economische problemen, daarbij minimum en maximum regels stellen voor arbeidsvoorwaarden, pensioenleeftijd en arbeidsomstandigheden. En verder ook de globalisering, de vergrijzing, een sterk Europees leger, de Europese en buitenlandse diplomatie, de aanpak van de criminaliteit en terrorisme, technologie en research.
[Red: neem aan dat ook Milieu er bij hoort!]

Dit alles gefinancierd door een autonoom budget uit Europese belastingen zoals bvb de BTW.
En uiteraard een eigen President, Minister van Buitenlandse Zaken, Leger en Openbaar Ministerie. Na deze opsomming blijft er voor de landen zelf niet veel belangrijks meer over!

De vorming van deze VS van Europa wil Guy dan laten beginnen met die landen die nu al aan de euro vastzitten. Die andere kunnen dan een losser verband hebben: “De Organisatie van Europese Staten”

De Vrijspreker is er trots op om de Politicus van de Week Award uit te kunnen reiken aan de potentiële toekomstige President van Europa. (Al zal de Vrijspreker alles doen wat mogelijk is om dat te verhinderen.)

————————–

*) De Verenigde Staten van Europa , Guy Verhofstadt, uitgegeven door Houtekiet, 10 euro
Maar het zal hoogstwaarschijnlijk ook wel op internet verschijnen.

11 REACTIES

 1. "Maar het zal hoogstwaarschijnlijk ook wel op internet verschijnen."

  Ja, en waarschijnlijk zelfs in engelse vertaling.

  Dit brengt mij trouwens op een geweldig idee. Misschien kunnen we de snel de webnamen http://www.unitedstatesofeu… en .eu kopen en er zelf onze ideeen over het thema en over Guy Verhofstalin op zetten?

 2. Guy is een goed voorbeeld van iemand die met ‘goede’ bedoeling in de politiek gaat en daardoor zijn idealen voor het streven naar de botte macht inruilt.

 3. [1] eM,

  Fijn dat je zelf ff opmerkt dat het een "geweldig idee" betreft 😉

  Echter ik moet helaas afzien van deelname aan dit projekt daar ik vrees dat het uiten van mijn ideeën over de heer Verhofstadt me in aanmerking laat komen voor juridische vervolging 😉

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. 10 euro voor dat hoopje papier ?

  In de aldi kost een pakket
  WC-rollen een halve euro of zo en
  bevat meer "blaadjes" , is zachter en
  laat geen inktsporen op de billen na dus ik ga passen voor dit jongste produkt van dhr Verhofstadt…

  Groetz,

  Cincinnatus.

 5. [4] Dit vrijspreker-artikel is trouwens de eerste recensie van hetgeen gedrukt wordt op toilet-papier
  die ik lees…

  Volgende week een bespreking van het nieuwe bloemetjes-motief op de wc-rollen papier van Procter and Gamble…

  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. In ons land (Nederland)noemen we zo iemand als Guy Verhofstad een NSB’er en landverrader en moet als zodanig worden behandeld.

 7. [6] In Verhofstalin’s land is het evenwel omgekeerd: daar wordt een partij voor nazistisch uitgekaffert waar nochtans zeer vele joden in Antwerpen op stemmen.

 8. We moeten die Libertarian Benelux Award alsnog terugvragen!
  Na wat zijn spreekbuisbroer over libertariërs allemaal geschreven heeft.

 9. [8] Het lijkt me een beetje laat om daar nu nog terug te komen. En je kunt hem toch niet verantwoordelijk stellen voor zijns broeders daden?

 10. Zoals Lord Acton al in de 19e eeuw heeft geconstateerd is dat ,,Power corrupts and absolute power corrupts absolutely". Dit is zeer van toepassing op Guy Verhofstad. Een vreselijke man en levensgevaarlijk.

 11. [3] Héhé, wij moeten toch echt eens bij gelegenheid een pint gaan drinken, Cin.

Comments are closed.