De Nederlandse politie gaat jagen op CIA-agenten. Er is namelijk door een Italiaanse rechter een Europees aanhoudingsbevel uitgegeven voor 22 CIA-agenten die verdacht worden van ontvoering van een Egyptische geestelijke in Milaan in mei 2003. Een EU-arrestatiebevel is automatisch in alle lidstaten geldig en dus zal de NL-politie dat uitvoeren.

De CIA zou de man hebben opgepakt en naar Egypte vervoerd voor verhoor. En hij zou daar “gemarteld” zijn. De Italiaanse Premier Berlusconi heeft gezegd dat hij niet in die ontvoering gelooft. Maar dat maakt dat EU-aanhoudingsbevel niet ongedaan.

Natuurlijk moeten misdadigers gepakt worden, waar ze zich ook ter wereld bevinden. Toch voel ik me niet lekker met dergelijke EU-maatregelen die ergens in de EU worden uitgevaardigd en die dan ook in Nederland (o.a.) maar moeten worden uitgevoerd. Waarbij in dit geval kennelijk de Italiaanse premier er zelf niet eens in gelooft. Zelfs al ben ik geneigd die rechter meer te vertrouwen dan die premier.
Bij een zaak als deze staat ook nog eens de verhouding tussen Nederland en Amerika op het spel. Het zou daarom wel goed zijn als er meer duidelijkheid en meer bewijzen op tafel kwamen.

3 REACTIES

 1. De EU heeft in 2003 officieel en schriftelijk ingestemd met het geheime vervoer door de EU en met geheime opsluiting van "criminelen en ongewenste vreemdelingen" binnen de EU door de Amerikaanse inlichtingendienst.
  "Les gouvernements européens, qui ont multiplié les demandes d’explications après la « découverte » de prisons secrètes de la CIA sur leurs propres territoires, se sont étrangement satisfaits des réponses évasives de Condoleezza Rice.

  C’est que Mademoiselle la secrétaire d’État leur a mis sous le nez un document compromettant : les minutes de la réunion conjointe du Conseil des ministres de l’Union européenne Justice et Affaires intérieures et de représentants du département états-unien de la Justice, tenue à Athènes le 22 janvier 2003. Ce document secret, intitulé Nouvel Agenda Transatlantique (New Transatlantic Agenda), comprend divers engagements visant à aligner les législations européennes sur l’US Patriot Act. Au passage, on peut y lire que les Européens autorisent « l’accroisement de l’usage des facilités de transit pour aider au retour de criminels ou d’étrangers non-admissibles » (increased use of European transit facilities to support the return of criminal/inadmissible aliens). Bref, les « vols de la torture » et les prisons secrètes de la CIA en Europe ont été autorisés en pleine connaissance de cause et par écrit."

  Aldus Voltairenet.org op 13 december 2005.

  http://www.voltairenet.org/

  Nu begrijpen we ineens, waarom Bennie Bot plotsklaps zo tevreden was met de verklaring van Condie Rice over die geheime gevangenissen in de EU.

  Als dit klopt, nomineer ik Bennie dan ook bij deze voor de prijs voor de grootste politieke leugenaar van 2005.

 2. Ik heb toch veel minder problemen met het opsluiten van vijanden door bondgenoten dan met het opsluiten van bondgenoten voor het ontvoeren van vijanden.

 3. [2]
  Quirium,
  Mocht jouw reactie slaan op mijn commentaar, dan wil ik daarop antwoorden, dat ik het in het algemeen met je stelling eens ben.
  In het onderhavige geval dient echter in aanmerking genomen te worden, dat de herkomst c.q. identiteit van de z.g. "vijanden" onbekend is. Zij wordt niet vrijgegeven.

  En aangezien het Amerikaanse record op het gebied van de behandeling van niet-Amerikanen buiten de Amerikaanse jurisdictie de toets van juridische kritiek niet kan doorstaan, lijkt mij een gepaste reserve t.o.v. het Amerikaanse optreden terzake wel op zijn plaats.
  Groet,
  Harry

Comments are closed.