Vertrek van ANDREI ILLARIONOV

Uit allerlei berichten blijkt dat Vladimir Putin steeds meer macht naar zich toetrekt. De vrijheid in Rusland wordt met de dag kleiner. Zoals o.a. deze week bleek uit de grotere staatscontroles op QuaNGO ’s *). Nu gooit ook Andrei Illarionov de handdoek in de ring.

Andrei Illarionov (44) was tot gisteren één van de economische adviseurs van Putin. Andrei is een “vrije markt” econoom. Hij is zeker een klassiek liberaal, en misschien zelfs een Libertariër.
We weten onder andere over hem dat hij het boek van Ayn Rand: “Atlas Shrugged” in Russische vertaling aan Putin geschonken heeft en dat Putin toen zei dat hij het zou lezen. Wel, hij heeft het of niet gelezen, of er niets van geleerd.

Het vorig jaar kreeg Andrei het al moeilijk met Vladimir omdat hij zich critisch uitliet over de voortgaande staatscontroles. Andrei hielp toen met het organiseren van de libertarische ISIL Wereldconventie in St. Petersburg (De geboorteplaats van Ayn Rand). Door problemen met Putin moest hij daar echter mee ophouden en de conventie ging niet door in St. Petersburg en werd naar Gummersbach bij Keulen verplaatst.

Gisteren heeft Andrei definitief zijn ontslag ingediend omdat hij niet langer in staat is om vrij te zeggen want hij wil. Putin heeft die ontslagaanvraag onmiddellijk geaccepteerd.
Illarionov:”Ik vond het belangrijk op die post te zitten zolang ik het idee had dat ik nog wat goeds kon doen. Tot nu toe kon ik nog zeggen wat ik wilde. Nu is deze situatie veranderd.”

Wij zijn benieuwd naar wat er nu met Andrei Illarionov gaat gebeuren.
Dit alles is niet goed voor de vrijheid in de wereld!
———————————————————
*) Al zou ik me in een staat als Rusland iets kunnen voorstellen bij controles op door buitenlandse overheden gefinancierde organisaties.

17 REACTIES

  1. Weer een veeg teken. Rusland lijkt zich te gaan bekeren tot een soort Chinees-communisme, communisme dat het westen bestookt met goederen en diensten die het westen wil. Het pakt het westen op haar zwakke plek: de hang naar goedkopere (westerse) producten.
    Terwijl dat geleide kapitalisme veel westers geld voor de staat oplevert.
    Waarmee flink bewapend kan worden.
    Al met al een weinig rooskleurige situatie.

  2. We moeten een ding in de gaten houden en dat is dat er in Rusland nooit echte vrijheid heeft bestaan. Toen het systeem in elkaar klapte in 1992 hebben oligarchen zich via Jeltsin van het systeem meester gemaakt en hebben mafiabendes het land onveilig gemaakt. In de aparte regio’s hadden de leiders een enorme macht opgebouwd en bestierden tezamen met hun trawanten deze regio’s met ijzeren hand. Putin volgt blijkbaar nu de zelfde weg als Lee Kwan Yew, Augusto Pinochet en Tsjang Kai Tsjek, die met harde politieke hand economische hervormingen oplegden en later langzaam maar zeker de touwtjes liet vieren. Zie bijvoorbeeld het verhaal van Fareed Zakaria op Tegenlicht in 2004:

    http://www.vpro.nl/programm

    Hier werd over ‘bouwstenen’ gesproken, d.w.z. allereerst zorgen dat er economische liberalisatie komt, dan daarna geleidelijk politieke vrijheden instellen. Voor deze economische vrijheden heeft hij zijn eigen adviseurs
    aangesteld, zoals de Nieuw-Zeelandse Roger Douglas. Tevens werd er de vlaktaks van 13% ingesteld, de roebel weer goudgedekt gemaakt en wordt de grondstoffensector geliberaliseerd. Hieronder het Wereldbankrapport daarover: http://www.worldbank.org/tr

    Ook Radio Free Europe geeft de strategie van Putin aan, dat is diversificatie en niet te veel macht van de overheid op de economie: http://www.rferl.org/featur

    Als hij het zo doet als Lee Kwan Yew c.s dan is het fundament gelegd voor een economische gezonde toekomst. Daarna kunnen alle andere vrijheden worden geimplementeerd, zoals dat ook bijvoorbeeld in Taiwan, Hong Kong en Chili is gebeurd.

  3. [1]’Waarmee flink bewapend kan worden. Al met al een weinig rooskleurige situatie.’

    Van de andere kant; ik dacht niet, hoever ook terug in de geschiedenis, dat de Russen al ooit hier aan de grens hebben staan kloppen. Als we van de geschiedenis moeten leren…

  4. Andrei Illarionov zou gecomplimenteerd moeten worden voor zijn inzicht. Het is juist erg goed voor diegene die de vrijheid liefhebben als hun medestanders zich terug trekken uit de politiek.

    Nu zal Andrei zijn handen niet meer vuil hoeven maken door mee te werken met een fascistisch regime.

    Hij kan met opgeheven hoofd op zijn beslissing terug kijken.

    Schijnbaar moet de boel eerst onder de druk van corruptie, belasting druk en absurde regelgeving in elkaar storten voor mensen inzien dat de politiek een puur destructief instituut is.

    Hopelijk voelt Andrei zich niet machteloos maar gaat hij actief de vrijheid promoten in zijn vaderland. Dat is harder nodig dan de partij politiek waar hij eerst zijn tijd mee aan het verspillen was.

  5. [3] Gelukkig hebben o.a. de Oostfrontstrijders destijds het Russisch gevaar op afstand weten te houden. Anders was de geschiedenis van West-Europa wel wat anders geweest. En wellicht die van de wereld als geheel.

    Maar goed, dat zegt allemaal vrij weinig over het voornemen van de huidige en toekomstige leiders.
    En wat dat betreft, baart het me wel zorgen dat Rusland zowat de Saudi-Arabie van het aardgas is. Sommige landen in de EU zijn voor 90% van hun leveranties van Rusland afhankelijk (blijkens een recente RTL-Z uitzending over dit thema).
    Als Rusland zich louter commercieel opstelt, is er geen probleem. Maar kan je dit verwachten van een ex-KGB-er als Putin of heeft die man misschien ook andere ambities?

    ’t Worden spannende tijden.
    Je kan jezelf alvast hedgen tegen politiek geinspirerde onrust op de gasmarkt door posities te nemen in Amerikaanse en Canadese gasmaatschappijen zoals Chesapeake (CHK) of Enerplus (ERF).

  6. [5]
    "Gelukkig hebben o.a. de Oostfrontstrijders destijds het Russisch gevaar op afstand weten te houden".

    Ah,daarom werden ook bijna alle duitse generaals uit hun functie ontheven, werden anderen standrechtelijk geexecuteerd, brulde de grote leider dat zijn generaals veel van de russen konden leren.
    Waarom stonden de russen zonder noemenswaardige tegenslag in Berlijn ?
    En wie begon operatie Barbarossa eigenlijk ?

    Zo maar wat vragen.

  7. [5] LOL!! Dankzij de aanvalsoorlog van de Nationaal-Socialisten heeft het "Russisch gevaar" heel Oost-Europa kunnen bezetten!

  8. [7] Misschien worden met "oostfrontstrijders" niet diegenen
    die van 1941-1945 onder Duitse vlag tegen het bolsjevisme streden bedoeld maar wel "cold war warriors" , anti-(sovjet)-communisten die tijdens de koude oorlog ijverden voor een sterke defensie, steun aan door de Russen
    belaagde landen (bijv Zuid-Korea 1950-1953) enz…. en inderdaad de sovjets
    uit West-Europa hebben gehouden.

    Groetz,

    Cincinnatus.

  9. [1] Beek, je vergeet dat, indien het Westen uiterst goedkope producten kan kopen in China en elders, het, behalve deze leveranciers, het Westen is dat hier rijker van wordt. Immers kan het westen nu investeren in modernere sectoren waar nu goedkopere arbeid voor vrij komt. Zoals jij het schrijft lijkt het of de ‘communisten’ ‘ons’ arm willen maken met ons goedkope producten te leveren. Dat zal dan het tegenovergestelde effect hebben uiteraard.

  10. [2] Ik help het je hopen, je kan gelijk hebben.
    Chili, nota bene, is sinds Pinochet het land met de hoogste levensstandaard in Zuid-Amerika.

  11. [5] "Gelukkig hebben o.a. de Oostfrontstrijders destijds het Russisch gevaar op afstand weten te houden"
    Nou ja, gelukkig kregen ze wel "wat assistentie" van de geallieerden 😉 Maar goed je schreef ook "o.a."…

    [7] Verder heeft Michielsen m.i. wel gelijk in die zin dat het eigenlijk niet uitmaakt wat de aanleiding was. Immers Rusland verdedigde zich niet slechts doch maakte van de situatie gebruik om meteen maar wat extra gebied in te palmen en als de geallieerden + oostfrontstrijders (nog) minder succes hadden gehad, was heel West Europa vermoedelijk 1 groot Sovietgebied geweest.

    Inspelen op de crisis met slimme beleggingen kan je wel doen, maar belangrijker dan wat prive-gewin is natuurlijk de hele West-Europese of zelfs wereldeconomie.
    Dus hoewel ik als individu wellicht veel kan verdienen wanneer Putin radicaal de gaskraan dichtdraait en de prijzen de hoogte inschieten en EFR en CHK gouden zaken doen, heb ik liever dat het niet zover komt.

    Net zoals ik een groot fan was van Bush’ beslissing Sadam te elimineren (en hopelijk dadelijk de leiders in Iran), zou het tijdig uitschakelen van Putin m.i. ook wenselijk zijn.

    Het enige praktische probleem is dat dit wat lastiger zal zijn en dat Europa vermoedelijk gewoon niet KAN meewerken omdat zoals Michielsen aangaf we al te afhankelijk zijn van Russisch gas.
    En de VS alleen de klus laten klaren, lijkt me niet echt realistisch, temeer omdat Rusland ook een kernmacht is.
    Hmm, een catch 22.

    Dan toch maar die Noord-Amerikaanse gasaandelen kopen voor het geval dat. Maar ondertussen wel hopen dat de situatie niet zo escaleert als men mag vrezen.

  12. " Uit allerlei berichten blijkt dat Vladimir Putin steeds meer macht naar zich toetrekt. De vrijheid in Rusland wordt met de dag kleiner."

    Mooi zo! Laat die EU-onderhandelingen maar alvast beginnen. Aan de eerste toelatings-eis is al ruimschoots voldaan. 🙂

  13. [9]
    Laten we het hopen. Ik zie die sectoren vooralsnog niet zo.
    Intussen dragen we enthousiast bij aan een sterker Chinees leger, dat nog altijd onder communistische vlag wordt opgebouwd.

  14. [2]
    Toch merkwaardig dat deze Andrei dan opstapt. Ik vermoed dat hij andere ontwikkelingen ziet, o.a. gezien het insnoeren van de vrije pers.

  15. Hier weer een fijn voorbeeld van hoe Putin omgaat met buurlanden. Dictatoriaal geregeerde landen krijgen subsidie voor hun energie terwijl (Moskou ongezinde) democratieen 4x de prijs mogen betalen.
    Regelt Gerhard Schroder straks ook de satellietregering (naar beproefd Oost Duits recept) bij onze Oosterburen om de gasprijs in bedwang te houden?
    http://www.ftd.de/me/cm/366

  16. [10] Dat klopt, de economische bouwstenen zijn onder Pinochet neergelegd. Hetzelfde is met Hong Kong, Taiwan en zelfs Spanje onder Franco gebeurd. Als de economie volwassen is geworden komen de politieke vrijheden automatisch, mits Putin niet van de economische liberalisatie afwijkt. Men moet ook niet vergeten dat hij moet afrekenen met meer dan 80 jaar socialisme met haar onvermijdelijke corruptie, nomenklatura (ambtenarenapparaat), mafioos regionaal geweld, ingestorte infrastructuur etc. Dat vergt een monsteropgave die niet van de ene op de andere dag kan worden hersteld. Kijk maar naar Nederland na het Den Uylregime (1973-1977). Nog steeds plukken wij daar de wrange vruchten van (begrotingstekorten, staatsschulden, immigratiebeleid, achtergebleven infrastructuur, hoge belastingen, enorm ambtenarenapparaat, ivoren torenpolitici enz.). Wij hadden maar vier jaar PvdA-terreur te verwerken, Rusland 65 jaar. Putin en zijn opvolgers zullen nog jaren nodig hebben om de economie recht te trekken tot een vrije markt kapitalistisch model.

Comments are closed.