“Seabert is voor niemand bang, helpt bedreigde dieren waar hij kan.” Toch gek, hoe een 30 jaar oude tekenfilm me aan het denken kan zetten. Nu is Seabert niet zomaar een tekenfilm, Seabert is een prachtig voorbeeld hoe schaamteloos linkse propaganda op koters wordt losgelaten. Seabert past wat schaamteloze propaganda betreft heel goed naast Captain Planet “he’s a hero, gonna take polution down to zero”.

Ik heb Seabert op DVD gehad voor sinterklaas als soort van grappig, euforisch bedoelt cadeau. En het was grappig en ook euforisch maar vooral diep triest. Ik realiseerde me vooral wat een propaganda ik in “mijn jeugd” naar mijn hoofd heb gehad. In de eerste Seabert aflevering word ik blootgesteld aan wijsheden als: ‘geldwolven’, ‘moeder natuur’. Zeehonden bleken met vader en moeder in groepen te leven en zeehonden doodslaan was iets dat met sadistisch plezier gedaan werd (tenzij het een eskimo was, het stond de producent vooral tegen dat blanken het deden). Captain planet was bepaald niet zo subtiel als Seabert wat dat betreft. Bij deze tekenfilm serie werd me duidelijk gemaakt hoe slecht het was te leven in de moderne wereld door een aflevering waarin moderne spullen aan een Afrikaans dorp werden gegeven. Al gauw was het hele dorp verslaafd en gewelddadig, logisch.

In mijn jeugd ben ik evengoed vrij beschermd gebleven van meeste hersenspoel middelen. Zo was het, en is het verboden om het jeugd journaal te kijken bij mijn ouderlijk huis. Ik hoefde geen kinderpostzegels te lopen (mijn jongere broertje en zusje mogen het niet meer) en ik mocht niet naar amnesty international avonden op mijn middelbare school gaan.

Hoe zit het mijn leeftijdsgenoten van rond de 20 dan, zij hebben wel mogen genieten van de hersenspoel middelen van onze overheid en verwanten. Dit is iets wat ik me pas realiseerde na Seabert en het verklaart een hoop. Bijvoorbeeld wanneer ze klakkeloos bediscussieren hoe dom ALLE Amerikanen zijn (vooral Bush natuurlijk), hoe vervuild en overbevolkt de wereld is, hoe zij zich schuldig voelen voor slavernij en natuurlijk hoe belangrijk onze multiculturele samenleving is.

Hub, ik zou als ik jou was niet op veel ‘jongeren’ rekenen om naar je site te komen.

Bijdrage van Samuel van Kiel

45 REACTIES

 1. Ja, wat dat betreft lijken Beavis en Butthead me beter. Die zijn immers niet zo irritant PC.

 2. Ik heb beiden series in mijn jeugd gekeken, en hoewel ik voor mijn 20ste relatief linkser was dan nu, kan ik toch niet zeggen dat ik nu gehersenspoeld zou zijn. Iedere cultuur of ouder "hersenspoelt" zijn kinderen tot op zekere hoogte. Of het nu via de media, je geloof, je school of de gesprekken die je met een ander voert gebeurd. Je mag alleen hopen dat die kinderen ook de middelen meekrijgen om in hun tienertijd en volwassenheid kritisch en logisch na te denken over hetgeen hun ouders, groepsgenoten en de media hebben beweerd en tot eigen inzichten te komen.

 3. [1] eM,

  Die zijn gewoon achterlijk en asociaal…

  Onderliggende boodschap : wie niet politiek correct is , is een bekrompen,achterlijke bigot (denk bijv
  ook aan Archie Bunker).

  Groetz,

  Cincinnatus.

 4. De mensen kunnen beter dvd’s geven/kijken van Southpark – vooral die speelfilm. Deze geven keer op keer mooi weer hoe ‘goed’ overheid en kleinburgerlijke mensenmassa zijn…

 5. Ik kan me herrineren de aflevering met je gekeken te hebben, Samuel. Het was een ronduit misselijkmakende vertoning. Dit terwijl ik er van overtuigd was dat het een geweldige serie was. Wellicht was dat dan het jeugdsentiment dat sprak. De huidige generatie kinderen en jongeren zouden er denk ik nu ook wel doorheen prikken. De mogelijkheid om kritische geluiden te horen zijn vele malen groter dan in die backward-society van de jaren 80.

 6. Samuel:"ik zou als ik jou was niet op veel ‘jongeren’ rekenen om naar je site te komen."
  Op rekenen zou inderdaad te optimistisch zijn. Maar iedere persoon die komt en geïnteresserd raakt in het idee dat ieder mens een soeverein wezen is (of zou kunnen zijn), is meegenomen.
  Je weet namelijk nooit hoe een idee verder gaat en wat er uit voortkomt.
  Heel veel grote dingen zijn tot stand gekomen doordat een enkeling er met overtuiging achter zat.
  Dus, gewoon volhouden en proberen meer vrienden en kennissen tot denken te stimuleren; of om te beginnen hen in de Vrijspreker te interesseren!

 7. In natuurdocumentaires kun je zien dat zeehonden juist heel wreed kunnen zijn: als een zeehondenjong probeert melk te drinken bij een wijfje dat niet zijn/haar moeder is, zal het zeehondenwijfje weigeren en het jong wegwerpen met haar kaken. Als de moeder lang wegblijft gaan de jongeren dus dood van de honger omdat andere zeehonden ze geen melk willen geven. Doodknuppelen is wat dat betreft een stuk minder lijden.

 8. [3] Helemaal mee eens, Owl. Je kunt kinderen van huis uit, van jongs af aan, de juiste waardes meegeven. Niet alleen door die te vertellen, maar door ze te ‘leven’. Ouders kunnen hun kinderen leren zich bewust te zijn dat ze over de faculteit ‘nadenken’ en ‘beoordelen’ beschikken. Ze kunnen met hun kinderen discussiéren als ze qua leeftijd daar aan toe zijn. Wat je niet kunt is hen afschermen voor de buitenwereld. Ze moeten toch een keer het diepe in. Leer ze dus maar zwemmen.

 9. <<<en ik mocht niet naar amnesty international avonden op mijn middelbare school gaan.>>>

  Wat zou daar mis mee zijn dan? Ze draven af en toe wat door, maar in feite strijdt AI voor fundamentele rechten waar grotendeels brede consensus voor is, van communisten tot libertariërs.

 10. [10] niet waar want toen Janmaat werd veroordeeld waren ze nergens te bekennen en ook niet met Glimmerveeneen paar jaar geleden.
  Ik heb daar nog correspondentie over gevoerd met AI.

  Ik ben Samuels vader en van mij mocht het niet. Het gaat hier niet zozeer om of AI kosher is of niet (in mijn ogen duidelijk niet) maar om het feit dat ik het niet gepast vind dat scholen allerlei politiek correcte organisaties als AI, Greenpeace, WNF enzo aan weerloze kinderen opdringen als de beste uitvinding sinds de magere yoghurt, daar is school niet voor. Laat ouders die dat vinden dat maar thuis aan hun kinderen vertellen, de poltiek hoort niet op school.
  Ik heb aardig wat oorlogen afgvochten met de diverse scholen van mijn 7 kinderen.

 11. De voormalige UVA-hoogleraar Ariel Dorfman schreef ooit het boek ‘Hoe lees ik Donald Duck : imperialistiese ideologie in de Disneystrip’, waarin ondermeer de schandalig hoge hoeveelheid nationalistische standbeelden in Duckstad en de manier waarop Dagobert met vreemde volkeren omgaat werden gehekeld.

  Ik ken geen onderzoek waarin de invloed van Duck of Seabert of het af en toe ook extreem linkse Suske & Wiske gerelateerd wordt aan latere politieke voorkeur.

 12. Ik denk dat je vooral op jongeren moet rekenen, die zijn namelijk minder jaren gehersenspoeld dan ouderen.
  Hoe ouder je wordt en hoe langer je in een bepaald denkpatroon zit, hoe moeilijk wordt het om in te (willen) zien dat missschien iets toch anders is dan je al die jaren daarvoor gedacht had / je is verteld.

  Voor Vladi: betreft het verboden maken van bepaalde activiteiten voor je kinderen zie ik trouwens niet zo zitten. Als ouder kan je namelijk niet over de geniale wijsheid beschikken wat je kind wel en niet moet doen, is mijn opvatting. En zeker niet meer op middelbare school….
  Het is toch ook niet leuk dat de overheid voor ons besluit wat wel en niet goed voor ons is.
  Het gaat om de arrogantie te kunnen weten voor andere mensen wat goed voor ze is….dat mag je van mij ook doortrekken naar het hoe omgaan met kinderen.

 13. [14] het is wat genuanceerder. Ik heb mijn kinderen van jongs af aan een gezond wantrouwen van staat en overheden bijgebracht. Op de lagere school heb ik altijd dwingend ingegrepen, dus geen greenpeace en geen kinderpostzegels enzo. Op de middelbare school liet ik ze de keuze als er bijvoorbeeld een brief aan een altijd linxe politieke gevangene namens AI moest worden geschreven. Als ze daar geen zin in hadden dan verbood ik dat officieel en ging herrie schoppen op school en gelukkig hadden ze er nooit zin in.

  Maar nogmaals ik blijf vinden dat school er is om kinderen vaardigheden als rekenen en taal bij te brengen en dat het opvoeden aan de ouders moet worden overgelaten. Dat is zeker niet de taak van de staat.

 14. [14] en het is zeker geen arrogantie om je kinderen op te voeden bedenk ik nu, het is zelfs de plicht van ouders en dat houdt in dat je je kinderen stuurt in een richting die jou als ouder het beste lijkt en dat betekent dat je ze vertellen moet wat ze moeten doen. Kinderen verwachten dat ook. Die sturing neemt natuurlijk af, hoe ouder ze worden hoe minder dat nodig is.

 15. Er zijn altijd wel jongeren die zich wel interreseren in vrijheid, dus ze zullen waarschijnlijk wel hier komen. Ik ben hier ook eenmaal 😉

  Zijn er eigenlijk wel tekenfilms zonder een boodschap erin? Want die zit er altijd wel in, of de maker dat nou bewust of onbewust doet. Misschien Purno de Purno? Maar die is niet bedoeld voor de allerjongste.

  En het is wel zo dat strips en tekenfilms altijd zijn gebruikt om te propaganderen onder jongeren. Kijk maar eens naar WB tekenfilms die gemaakt zijn tijdens de 2e wereldoolog of de stripjes die gemaakt werden in China voordat artiesten daar wat meer vrijheden kregen. Maar altijd effectief zijn die tekenfilms blijkbaar niet altijd, anders waren we nu allemaal treehugging hippies.

  En ik kan me ook nog herinderen dat er een vies liedje over seabert was verzonnen… Dat ontkracht zijn status wel als "held".

  Daarnaast was het bij Captain Planet wel heel overdreven politiek correct. Van elke continent met elk kleurtje wat nemen. En dan dat Zuid-Amerikaans jongetje dat maar niks deed en iets zinloos had als "hart" en die Noord-Amerikaan weer iets cools had als "vuur".

 16. [15] Wladimir,

  Dat doet me denken aan die keer dat ik door een student werd tegengehouden en gevraagd om in het kader van een AI-aktie een brief te schrijven voor de vrijlating van de één of de andere.

  Nja, zei ik,ik heb de indruk dat AI maar een linx clubje is en dat jullie voor de show al wel es een high profile anticommunistische politieke gevangene steunen maar dat het het in de overgrote meerderheid altijd om linxe knakkers steunen gaat (die in de
  overgrote meerderheid van de gevallen gewoon terecht vast zitten).

  Die student geschokt…maar meneer, we zijn neutraal en onpartijdig. En hij ging rommelen in zijn papieren…kijk, hier een politiek gevangene uit (toen nog communistisch) Zuid-Yemen.Die kunt ie gerust steunen en een brief voor z’n vrijlating schrijven.

  Naïef als ik was, dacht ik: "vooruit dan maar" maar voor ik begon te schrijven,las ik toch ff de kleine lettertjes, namelijk de beschrijving van de case : bleek het verdomme om een topcommunist te gaan die nog minister en politbureau-lid was geweest maar in een interne machtsstrijd ginds was weggezuiverd !

  Ik was vervolgens snel klaar met die brief 🙂

  Groetz,

  Cincinnatus.

 17. [18] mijn oudste dochter moest opeens namens AI op de HAVO (Jan Arntz in Alkmaar) een brief schrijven aan een politieke gevangene in Indonesie die al enige tientallen jaren vast zat. Bleek een communist te zijn die is gepakt bij de mislukte opstand van 1965 en als die opstand was gelukt dan hadden die lui honderduizenden andersdenken omgebracht maar omdat die opstand is mislukt zijn ze opeens zielig. Lekker laten rotten, heb ik toen gezegd en heb de school meegedeeld dat mijn dochter daar niet aan mee zal doen plus de gewoonlijke preek dat politieke indoctrinatie niet op scholen thuishoort.

 18. [20] tegenwoordig wat minder, 4 stuks zijn nu over de 18 dus die redden zich wel. Mijn dochter van 12 had vorig jaar in groep 8 een meester die zeer enthousist achter Grienpies aanliep en dat wel erg nadrukkelijk in de klas ventilleerde en die heb ik nog eens gebeld en de oren gewassen. Ik mocht niet komen vertellen waarom ik Grienpies een criminele organistaie vond die de boel fleste maar hij zou wel steeds eindigen met de mededeling dat sommigen het niet eens zijn met G.pies. Dat was in ieder geval meegenomen.

 19. overigens bestaat de waddenzeehond helemaal niet, die Lenie Zeehond heeft de boel op een geweldige manier opgenaaid en heeft daar nu zon 20 jaar dikke subsidie aan overgehouden. Dat zijn gewoon verdwaalde IJslandse zeehonden en ontsnapte zeehonden uit een fokkerij in Duitsland.
  Ook de berggorilla is totaal denkbeeldig, dat zijn gewone gorilla’s die even de heuvel opklimmen en dan zijn het opeens leden van een aparte soort en als de weer naar beneden komen dan zijn het weer gewoon laaglandgorilla’s en dreigen de berggorilla’s uit te sterven want er zijn er opeens veel minder van.
  Maar ja, als mussen al beschermd zijn omdat ze dreigen uit te sterven dan wordt het tijd om het hek van dit gekkenhuis maar op slot te doen.

 20. Valt me toch tegen van die Ted Turner…..

  http://en.wikipedia.org/wik
  …..While the series did focus on what each individual could do to help save the environment, it also clearly advocated the view that the governments across the globe had a key role to play in environmental protection, and tended to be highly critical of the notion that private industry could properly regulate itself. It often implied that the global push for urbanization and modernization is destructive. While the show had a multi-ethnic cast, conservative critics often pointed out that the supervillians were almost always Americans and that the one major American hero was the most selfish and stupid of the Planeteers. Some episodes portrayed the !!!Soviet Union!!! as being a world leader in environmentalism……

 21. [21] Begrijp ik goed dat je niet op school mocht komen vertellen waarom die man jouw kind niet mocht indoctrineren? Wie betaalt daar nou het schoolgeld? Is die school geen openbaar gebouw?

  Je kunt zo’n man toch aanschieten na de les (of afschieten which ever way you like it…).

 22. [24] ach, de man gelooft in zijn onnozelheid echt dat hij iets goeds doet dus om hem nou de grond in te boren…

 23. [25] Jammer is dat hè? Daar loop ik ook tegenaan. Die lui bedoelen het oprecht goed.

  "…Vader vergeeft hen, zij weten niet wat zij doen…"

 24. bij een recente telling waarbij mensen gedurende een bepaalde periode de vogels in hun tuin hebben geteld bleek de helaas uitgestorven huismus het meest van alle vogels voor te komen.

  En verder stond er in de krant vandaag dat door het broeikaseffect de ijsschotsen op de Noordpool zo klein zijn geworden dat ze de ijsberen niet meer kunnen dragen en deze nu massaal zouden verdrinken.

  Wanneer gaat de inrichting Nederland eens op slot ?

 25. [27] D’r is ook zo’n mooi ding over vliegtuigen op het zuidelijk halfrond. Het schijnt dat pinguins omvallen wanneer ze omhoog kijken om een vliegtuig te zien.

  Daarom wil men nu verbieden dat er vliegtuigen over pinguins heen vliegen.

 26. [28] welke hersenbeschadigde verzint dit allemaal en waarom wordt dit steeds klakkeloos geloofd ?

Comments are closed.