“Seabert is voor niemand bang, helpt bedreigde dieren waar hij kan.” Toch gek, hoe een 30 jaar oude tekenfilm me aan het denken kan zetten. Nu is Seabert niet zomaar een tekenfilm, Seabert is een prachtig voorbeeld hoe schaamteloos linkse propaganda op koters wordt losgelaten. Seabert past wat schaamteloze propaganda betreft heel goed naast Captain Planet “he’s a hero, gonna take polution down to zero”.

Ik heb Seabert op DVD gehad voor sinterklaas als soort van grappig, euforisch bedoelt cadeau. En het was grappig en ook euforisch maar vooral diep triest. Ik realiseerde me vooral wat een propaganda ik in “mijn jeugd” naar mijn hoofd heb gehad. In de eerste Seabert aflevering word ik blootgesteld aan wijsheden als: ‘geldwolven’, ‘moeder natuur’. Zeehonden bleken met vader en moeder in groepen te leven en zeehonden doodslaan was iets dat met sadistisch plezier gedaan werd (tenzij het een eskimo was, het stond de producent vooral tegen dat blanken het deden). Captain planet was bepaald niet zo subtiel als Seabert wat dat betreft. Bij deze tekenfilm serie werd me duidelijk gemaakt hoe slecht het was te leven in de moderne wereld door een aflevering waarin moderne spullen aan een Afrikaans dorp werden gegeven. Al gauw was het hele dorp verslaafd en gewelddadig, logisch.

In mijn jeugd ben ik evengoed vrij beschermd gebleven van meeste hersenspoel middelen. Zo was het, en is het verboden om het jeugd journaal te kijken bij mijn ouderlijk huis. Ik hoefde geen kinderpostzegels te lopen (mijn jongere broertje en zusje mogen het niet meer) en ik mocht niet naar amnesty international avonden op mijn middelbare school gaan.

Hoe zit het mijn leeftijdsgenoten van rond de 20 dan, zij hebben wel mogen genieten van de hersenspoel middelen van onze overheid en verwanten. Dit is iets wat ik me pas realiseerde na Seabert en het verklaart een hoop. Bijvoorbeeld wanneer ze klakkeloos bediscussieren hoe dom ALLE Amerikanen zijn (vooral Bush natuurlijk), hoe vervuild en overbevolkt de wereld is, hoe zij zich schuldig voelen voor slavernij en natuurlijk hoe belangrijk onze multiculturele samenleving is.

Hub, ik zou als ik jou was niet op veel ‘jongeren’ rekenen om naar je site te komen.

Bijdrage van Samuel van Kiel

45 REACTIES

 1. [30] Precies. Er kwam tijdens de Falkland oorlog een Harrier overzetten en de piloot daarvan merkte op dat de pinguins die hem nakeken massaal achterover lazerden.
  Dit vertelde hij aan zijn maatjes en die gingen dat natuurlijk uitproberen!

  Toen dit uitlekte reisden er meteen milieuridders vanuit Groot Britannië naar het zuidelijk halfrond af om de weerloze pinguins tegen het militaire geweld te beschermen. Die lui willen nu een no-fly zone om de zielige beestjes bij te staan.

  what’s next? Zebrapaden voor egels op de A-1?

 2. [31] zijn er niet wildtunnels onder snelwegen ergens ?

  En next waarschijnlijk stemrecht voor kippen want die stemmen allemaal Groen Linx

 3. [22] Waldimir begint zich op deze site als de bioloog op te werpen. Maar voor zulke eenvoudige feitjes te checken is mijnheer te lui/dom. Er zijn tegenwoordig gewoon twee soorten gorilla’s. Berg- en Laaglandgorilla. En voor het begrip soort zou ik zeggen google eens op Gorilla, en google eens op Ernst Mayr (bioloog). Krijg je een schat aan aan info. Wel een beetje moeilijk, want veel lettertjes!

 4. [27] Wladimir, dit is toch weer een beetje van rabarber-rabarber! In Alkmaar zijn in 2004 intensief huismussen geinventariseerd en t.o.v. 1994, toen er 4100 paar werden geteld, waren er in 2004 slechts 840 geteld, een achteruitgang van bijna 80%. Landelijk laat een zelfde beeld zien op plekken waar systematisch geteld is. Dat nu bij een landelijke tuintelling afgelopen jaar de huismus als algemeenste soort uit de bus komt zegt dus niets, aangezien we van voorgaande landelijke tuintellingen geen cijfers hebben (dit is bij mijn weten de eerste geweest). Bovendien is deze laatste telling vnml uitgevoerd door leken, terwijl de inventarisatie in o.a. Alkmaar door kenners – en mijzelf – is uitgevoerd. En dat het niet goed gaat met de Huismus is een feit. Er zijn er nog genoeg in NL (500.000 – 1 milj.), daar niet van, maar het is altijd interessant te weten wat de oorzaken zijn. Ondergetekende kreef tijdens bovengenoemde inventarisatie vanwege zijn postuur en skinhead-achtig voorkomen overigens de gevaarlijkste wijk van Alkmaar (Kooimeer) toebedeeld, maar om 6:00 uur in de ochtend heb je de wijk voor jezelf, want alle boeven slapen dan al/nog!

 5. [31] Heb je daar een bron voor? Dit is bij mijn weten een Broodje Aap verhaal. Maar altijd leuk – eco-bashing.

 6. [22] Deze waddenzeehond heet gewoon Gewone Zeehond Phoca vitulina en komt voor in het noordoosten van de Atl. Ocenaan, inclusief de Noordzee, Ierse Zee en Oostzee. De Noordwestgrens van zijn verspreiding ligt bij IJsland, de NO-grens bij Finnmark, N Noorwegen. Hier te lande is de soort altijd inheems geweest.
  Overigens als er nu een zeehondje, zadelrob of walrus op het strand ligt, rustig laten liggen en vooral niet Leunie bellen!

 7. [13] Suske en Wiske extreem links – ha-ha-ha. Dan is Nijntje zeker een orthodoxe bolsewiek! En Pinkeltje heeft natuurlijk nog bij de NKVD of STAVKA gezeten. En was Beertje Colargol nu een Mensjewiek of toch een Trotskist?
  Wat laten jullie libertariers jullie kinderen dan lezen? De sprookjes van Wijntje Rand zeker?

 8. [34] het kan allerlei naturlijke oorzaken hebben. Zo zou het kunnen dat door abnormale omstandigheden het aantal mussen in de jaren 60 en 70 extreem hoog was en dat dit zich nu normaliseert, ik roep maar wat. Verder wil de milieutaliban ons doen geloven dat de mussen uitsterven door het broeikaseffect, dus die beesten kunnen niet tegen een verhoging van 0,2 graad celsius of zo.
  Zo zouden de haaien ook al uitsterven maar als je weet hoe immens de oceanen zijn dan is dit ook kwatsch net als de ijsberen, die zouden zijn minder dik dan vroeger zijn door het broeikaseffect maar ik vraag mij af hoe dik ze vroeger waren en hoe dit is bepaald.

 9. [40] De mileutaliban die jij bedoelt is wrs de populaire media, die vanwege gebrek aan intelligentie de domste dingen roepen. Mussen houden juist van een beetje zon, sterker nog, ik zie nergens zoveel mussen als tijdens zonvakantie.De achteruitgang van de Huismus in West Europa is vooralsnog een raadsel. In de UK er zelfs een aanzienlijke beloning uitgeloofd(exacte bedrag weet ik niet) voor de ontdekker vd werkelijke oorzaak. Er zijn wel theorieen over dat braakliggende terreintjes steeds schaarser worden, Rob en Nico van Eigen Huis en Tuin die propageerden dat alles recht en vierkant moet zijn in je tuin met tegels, vlonders en alle planten in potten, of gebruik van herbiciden in groenstroken etc. etc. Grappig is een Duitse studie die na de val van de Muur onderzocht of er verschillen tussen Oost en West Berlijn. Geen verschil!

 10. WIE LAAT ZICH NIET KOEIENEREN? BOES BOES, BOES BOES.
  WELKE OS KAN ONS IETS LEREN? BOES BOES, BOES BOES EN EEN FIETSBAND REPAREREN BOES BOES, BOES BOES. ROCK AND ROCK EN OOK NOG DE SAMBA DANST HIJ MET JE MEE

  boes boes, boes boes

 11. Het enige wat ik van Seabert vind is dat het een tekenfilm is en daar moet je naar kijken met het verstand van een kind, niet met die van een volwassene die zich bezig houdt met politiek.

  Ouders moeten hun kind opvoeden en niet de media. Als jij vindt dat bepaalde programma’s slechte invloed hebben op je kind, laat hem of haar er dan niet naar kijken of kijk mee. Vind het echt idioot dat sommigen de media verantwoordelijk stellen voor de opvoeding en de invloeden op hun kind. Het is kind is van jou en jij bent er verantwoordelijk voor en niet de media. Punt uit.

  En nogmaals, tekenfilms moet je bekijken als een tekenfilm en met het verstand van een kind, daarvoor zijn ze gemaakt. Keek vroeger ook veel naar tekenfilms als Transformers en Nina turtles, maar heb er verder niets aan overgehouden hoor.

 12. he hallo ik ben een meid van 24 en ben nog steets fan van seabert maar heb heelaas geen films meer. en het is erg moelijk om daar aan te komen heel diep van binnen hoop ik dat het nog een keer op tv komt en dan net zo gespanent voor de tv te zitten als toe eigeluks moeten er zo veel mensen een brief naar ketnet stuuren en vragen of ze dat nog een keer willen doen nou ik hou nu op met typen groetjes colinda

Comments are closed.