In het kader van “Die pet past ons allemaal” kroop staatssecretaris van financien Joop Wijn deze week in de huid van de Kerstman. Joop ging zowaar cadeautjes uitdelen waar u en ik blijkbaar om gevraagd hadden. Ergerlijke en overdreven ingewikkelde belastingregeltjes moeten worden afgeschaft en daarvoor is een heus rapport opgesteld met de pakkende slogan ‘Aanpak administratieve lasten in het loondomein’. “We zijn met de stofkam door de regeltjes gegaan”, aldus Joop Wijn en zo krijgen wij Nederlanders door toedoen van deze aardige belastingmeneer toch weer een kerstpakket dit jaar.

Want tja, da’s natuurlijk wel loon in natura zo’n kerstpakket en dat was KASSA voor de taxman. Zo mocht u ook niet meer dan 80 maaltijden per jaar op kosten van de baas naar binnen werken zonder daarover inkomstenbelasting te betalen en kreeg u een bijtelling van 68 euri als u een fiets van de zaak in de lease had. Allemaal loon in natura. Net als de gratis maaltijden als u toevallig aan boord van een schip werkte: vier en halve euri bijtelling per dag. Kreeg u de telefoonkosten van de baas vergoed? Loon in natura, dus ieder jaar even aftikken bij de belastingdienst.

Al deze flauwekul is nu aan de stofkam van Joop Wijn blijven hangen en dat krijgen de werkgevers nu mooi van hem cadeau. Wat Joop maar niet schijnt te begrijpen, is dat de “ergerlijke en ingewikkelde belastingregeltjes” niemand wat kan schelen. Het is de totale belastingdruk die voor de grote ergernis en ‘verelendung’ zorgt (da’s tenminste een term die socialisten enigzins kunnen plaatsen).

Helaas voor Joop, als hij z’n stofkam niet verruilt voor een BOTTE BIJL, zal hij nooit onsterfelijk worden zoals de kerstman, maar blijft hij gewoon de Taxman onder het motto: “And you’re working for no one but me.”

12 REACTIES

  1. Misschien een ideetje om ‘m in naam van de Vrijspreker.nl een Botte Bijl Kado te doen? In een mooi pakje. Kan publiciteit opleveren!
    Ik wil gerust een bijdrage leveren voor de aankoop van de bijl.

  2. "Wat Joop maar niet schijnt te begrijpen, is dat de "ergerlijke en ingewikkelde belastingregeltjes" niemand wat kan schelen."

    Absoluut niet mee eens.

    Ten eerste: een verlaging is een verlaging. Dat is zuiver financieel bekeken dus altijd goed.
    Maar als die resulteert uit het afschaffen van een hoop regeltjes, is dat extra leuk omdat daardoor de boel eenvoudiger -lees minder bewerkelijk- wordt en ons tijd, moeite en ergernis bespaart.
    Bovendien verhoogt het de transparantie en dat is altijd goed.
    Tenslotte: een vereenvoudiging leidt ook tot minder werk aan "hun" kant, waardoor deze vorm van belastingverlaging gepaard kan gaan met minder ambtenaren = besparing van de staat.
    Het verlagen van een algemeen tarief echter, maakt de zaak (noch langs onze, noch langs hun kant)eenvoudiger en zal dus geen gevolg hebben voor de personeelsbezetting op het ministerie.

    Ik ben het ermee eens dat belastingen te hoog zijn en verder omlaag moeten dan de peulenschil waar nu sprake van is, maar wat mij betreft mag er eens flink de bezem gehaald worden door die wirwar aan regeltjes.
    En als alles erg simpel en "klant"-vriendelijk is, dan uiteraard verder de algehele tarieven verlagen.

  3. [4] Jij begrijpt toch ook wel dat die regeltjes door Wijn worden afgeschaft omdat hij van zijn ambtenaren te horen heeft gekregen dat ze onuitvoerbaar zijn? Ze procederen zich een slag in de rondte en ‘verdienen’ er niets mee.

    Deze hele stofkamoperatie heeft alleen tot doel om de belastingdienst te ontlasten, zodat ze meer tijd hebben om jou en mij het leven zuur te maken.

  4. [6] klopt, de staat doet alleen dingen die geld en macht cumuleren dus hier zal de staat ook wel weer beter van worden.

  5. [2] Dit zou best een ludieke actie kunnen zijn, EDOCH ik vrees dat je in de tegenwoordige situatie meteen opgepakt zult worden wegens bedreiging.
    Op zich ook wel leuk voor de publiciteit, maar je hebt er wel een hoop ellende van.

  6. [6] Je illustreert dus mijn punt.
    En dat dit niet tot ontslagen zal leiden, besef ik ook wel. Maar als de ambtenaren hun tijd nog zouden moeten verspillen aan deze regeltjes, zouden er anderen aangeomen moeten worden voor het overige werk.
    En de afschaffing van de regeltjes zal nu niet slechts leiden tot minder administratieve rompslomp aan hun kant, maar ook aan de onze. En dat is ook heel wat waard. Tijd is geld, remember?
    Ik doe liever hetzij iets leuks, hetzij iets productiefs dan administratie te voeren over fiscaal geneuzel.
    Kortom ik ben blij met de wijziging, ook al scheelt het financieel niet veel.

    Overigens merk ik wel een inconsistentie op (niet slechts bij degen op wiens artikel ik nu toevallig reageer, maar bij meerderen): voortdurend wordt er (terecht) gezeurd over bemoeizucht van de overheid die kennelijk niets beter te doen heeft dan het verzinnen van almaar meer nutteloze regeltjes die contraproductief werken en ons met een hoop last opzadelen. Eindelijk is er eens een initiatief van een minister om een (bescheiden) eerste stap te doen in de richting van minder regeltjes en dan wordt het weer niet goed gevonden?
    Had hij om jullie respect te verdienen soms bijkomende belastinkjes moeten verzinnen, of zo?

    Nogmaals: ik ben voorstander van een forse verlaging maar OOK van een forse vereenvoudiging.

    Trouwens: menigeen op deze site is -net als ik- voorstander van een vlaktaks. M.n. ook omwille van de eenvoud.
    Welnu, een vlaktaks hebben we na Wijn’s ingreep nog lag niet, maar een (bescheiden) vereenvoudiging alvast wel.

    Kortom: een mooi begin.

    Wijn, doe zo voort, jongen!

    Suggestie voor volgende stap: breng alle tarieven op hetzelfde niveau. (Uiteraard door de hoogste schijf te verlagen, niet andersom).

  7. [9] Een beetje slimme ondernemer wist al die stomme regeltjes toch al te ontwijken. Zoals het kerstpakket vorig jaar, gewoon een factuur met een andere omschrijving vragen en klaar was kees.

    De maatregelen van Wijn zijn gewoon een FOPSPEEN.

  8. [5] Dat vrees ik ook niet Wladimir. Als we nu al zo’n 50% van de ambtenaren eruit gooien dan scheelt het behoorlijk wat geld. Dan kunnen ze eindelijk eens produceren voor het land i.p.v. te consumeren en de rest van de Nederlanders het leven zuur te maken.

Comments are closed.