Dat schrijft Sean Gabb, bestuurslid van de Libertarian Alliance.*)

Hij schrijft dit naar aanleiding van de verkiezing van David Cameron tot leider van de Britse Conservatieve Partij.

Sean vindt deze verkiezing (gezien de omstandigheden) een moedgevende ontwikkeling, al weet hij ook dat het niet de oplossing is voor een vrije maatschappij.

De overeenkomst met Nederland is zeer treffend.

– – – –
Tony Blair is niet alleen een slechte Eerste Minister, hij is ook een erg slecht mens. Hij wordt gedreven door haat tegen Engeland en het Engelse volk. Hij is een leugenaar, een verrader, een oorlogszuchtige.
Er kleeft het bloed van duizenden mensen aan zijn handen. Nog nooit na de tijd van James II hebben we een regering gehad die zo duidelijk gericht is op het afschaffen van onze vrijheden. Op geen enkel moment is het afschaffen van die vrijheden zo succesvol geweest.
En ik hoop dat David Cameron in staat is dat te stoppen. Zelfs is blijkt steeds weer dat de Conservative Party niet een partij van conservatieven is.

Sean Gabb analyseert terecht dat de Engelse [Red: en de Nederlandse en de Belgische en de …..] overheid de EU vooral gebruikt hebben om hun eigen doeleinden gemakkelijker te bereiken dan als ze dat op de originele wettelijke basis hadden gekund.

Sean vertrouwt er niet op dat een conservatieve regering de misdaden van de vorige regeringen zal terugdraaien. Misdaden zoals het creëren van allerlei autoriteiten die ons gebieden wat we moeten zeggen, lezen en eten en drinken, en wie we in dienst mogen nemen en wat we hen moeten betalen. De conservatieven hebben niet de minste neiging in die richting.
De Conservative Party [ de VVD ?] was nooit een partij van conservatieven, hoogstens een partij met corporatistische privileges die een vage conservatieve taal gebruikt.

David Cameron zal dat ook niet veranderen. Hij gebruikt hoogstens iets meer conservatieve “woorden” om zijn doel, “het opvolgen van Tony” te bereiken.
De volgende verkiezingen zullen dan ook niet gaan tussen tegenover elkaar staande partijen, maar tussen twee vleugels van een eenduidige “Establishment Party”.
– – – –
Precies zoals Cato in zijn uitstekende artikelen van gisteren en vandaag op de Vrijspreker over Nederland stelde: “Aldus is mijn paradoxale conclusie dat Nederland ondanks zijn vele politieke partijen feitelijk een sociaal-democratische éénpartij-staat is”. **)

*) Zie voor het volledige artikel van Sean Gabb:
David Cameron and the Conservative Party:
www.libertarian.to/NewsDta/…
**) Zie Libertarisme, ideeënstrijd en politiek;
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

4 REACTIES

 1. Ik ben het er weliswaar mee eens, maar wat is er nieuw aan deze vaststelling (of die van gisteren)?
  Ik dacht dat elke Libertarier dit al lang in de gaten had en dit zowel voor UK als NL, B, etc.

 2. Prima stuk. Altijd nuttig, niet alleen voor libertariers, maar wellicht nog meer voor alle andere bezoekers.

 3. Zoals de Britten zeggen: ‘Driving the point home!’
  We kunnen dit niet duidelijk genoeg stellen.

  Is het niet al zo dat sinds het Euro parlement en de Europese comissie ook Sociaal- en Christendemocratische bolwerken zijn de hele EU een éénpartij staat aan het worden is?

 4. [1] Het gros van de artikelen op De Vrijspreker zal voor libertariërs ‘gesneden koek’ zijn. Ik hoop echter dat ook heel veel (nog) niet libertariërs deze site bezoeken.
  Zelf vind ik het, als libertariër, bovendien interessant en leerzaam om alle diverse gezichtspunten, die op deze site geuit worden, te lezen.

Comments are closed.