Elke keer wanneer een concurrent zich aandient, om goedkopere producten aan te bieden is de eerste gedachte van de gevestigde orde: “overheidsingrijpen!!”

Nieuwe wetten, nieuwe importheffingen, nieuwe controles…

En dan maar zeuren dat het leven zo duur wordt…

Let vooral op de laatste zin van dit artikeltje uit de Telegraaf: “Voor de consument heeft een voorspelde Chinese invasie EVENTUEEL als voordeel dat het fruit en groente een stuk goedkoper wordt.”

Natuurlijk wordt het goedkoper (zelfs inclusief transport!), anders kopen we het hier helemaal niet. Het woordje EVENTUEEL zet de schrijver er waarschijnlijk alvast maar in, omdat het te verwachten is dat overheidsingrijpen ervoor zal zorgen dat de prijs wordt opgedreven om te zorgen voor z.g.n. ‘eerlijke concurrentie’.

Vrees opmars van Chinees fruit door Jan Colijn

AMSTERDAM – De groothandel in groente en fruit is bang dat de Chinese concurrentie binnen vijf jaar de Nederlandse producent gaat verdringen.

China is al jaren de grootste fruitproducent ter wereld, maar heeft tot nu toe bijna alles zelf opgegeten. Daar lijkt nu verandering in te komen. De Nederlandse groente- en fruitbranche slaat nu op zijn website ( www.agf.nl ) alarm over de Chinese concurrentie die op de loer ligt.

De Chinese groente- en fruithandelaren zijn er namelijk niet alleen op uit om voor de thuismarkt het uit andere werelddelen afkomstige kwalitatief hoogwaardige fruit te kopiëren, maar hebben nadrukkelijk ook hun oog laten vallen op de westerse afzetmarkt. Daarvoor zijn ze met name geïnteresseerd in de bestrijdingsmethoden van plagen en de toepassing van pesticiden.

Voor de consument heeft een voorspelde Chinese invasie eventueel als voordeel dat het fruit en groente een stuk goedkoper wordt.

bron: www.telegraaf.nl/binnenland…

9 REACTIES

 1. Goed artikel. Nu zal de EU wel weer met nog meer handelsbelemmeringen komen, want de productschappen en fruittelersorganisaties willen natuurlijk bescherming. En zo wandelen we rustig door naar het protectionisme en economische onderdrukking.

 2. De Telegraaf doet er beter aan om een paar artikelen te wijden aan het gegeven dat alles hier maar zo vreselijk duur moet zijn (vergeleken met het buitenland). De agrarische sector heeft jaren als een luis op een zeer hoofd geleefd en nu de concurrentie zich aandient, raak men in paniek. Misschien kan de EU ze helpen met tariefmuren (suggestie: noem het ‘solidariteit’), zodat uiteindelijk iedereen armer wordt.

 3. Of we spelen het subtieler en gaan de kwaliteit in vraag stellen en gaan aantonen dat de bodem waarop onze fruitbomen groeien een andere gesteldheid heeft en dat "appel" (tezamen met pomme en apfel etc.) een beschermde naam is, voor "appels" uit de EU. De Chinezen moeten hun pingguo voortaan ook zo blijven noemen want volgens de nieuwe definitie gaat het niet meer om een appel.
  Logisch ook, want hun shuiguo is toch ook geen fruit? Zeg nou zelf …

 4. [3]
  Inderdaad, Michielsens. Sterker nog: wat mij nou -helaas en tot mijn grote ongenoegen- ALTIJD opvalt is, dat er bij de prijs nooit een kwaliteit genoemd wordt. Ook dit keer niet. Nergens niet.
  Het doet sterk vermoeden, dat dit allemaal opzettelijk gebeurt.
  Ieder weldenkend mens kan op zijn vingers natellen, dat de kwaliteit van ge-importeerde (massa-)goederen van verweggistan op zijn best twijfelachtig is.
  Bovendien wordt de massaconsument op deze manier stelselmatig ge-infantiliseerd.

  Het spijt me wel, maar het krante-artikel zegt mij dus helemaal niks.

 5. [4] Inderdaad Harry, in plaats van te klagen over producten uit het buitenland, zouden Nederlandse (en andere Europese) fruittelers eens de kwaliteit van hun producten moeten aanprijzen in plaats van telkens te mekkeren over ‘goedkope’ importen. Dit is weer zo’n nietszeggend flupartikel waar niemand wat aan heeft.

 6. Ik denk dat de schuld bij de journalistiek ligt. De telers maken zich terecht zorgen over mogelijke concurrentie; ze zouden slechte ondernemers zijn wanneer ze dat niet zouden doen. De journalisten maken er vervolgens een soort ‘de hunnen komen’-verhaal van.
  Ondertussen zal er door de telers in Wageningen allang nagedacht worden over antwoorden op de Chinese concurrentie.

  Overigens zijn zowel Sinaasappelen als kiwi’s oorspronkelijk chinese vruchten. Telers in Nieuw-Zeeland en rond de Middelandse zee hebben met Chinees fruit hetzelfde gedaan wat de Chinezen nu doen: kansen in de markt benutten.

 7. [5]
  Kwaliteitsgaranties zijn hier afhankelijk van allerlei overheidsbemoeienis. Branche-organisaties lopen allemaal aan de leiband van de staat. Die bepaalt uiteindelijk de kwaliteitscriteria en sinds kort feitelijk de EU via de voedsel- en warenautoriteit VWA. Daardoor is concurrentie praktisch volledig afhankelijk van EU-beleid.
  [6]
  Inderdaad Tofuburger. Het interesseert de journalistiek allemaal geen fluit. Maar de brancheverenigingen zouden veel actiever moeten zijn. Die houden zich op voorlichtingsgebied in de praktijk alleen bezig met "vakbladen". Aan structurele consumenteninformatie wordt nauwelijks aandacht besteed.
  Groet, Harry

 8. [7] "Aan structurele consumenteninformatie wordt nauwelijks aandacht besteed."

  Zou dit ermee te maken hebben dat telers in Holland net als de Chinezen toch vrij eenzijdig op opbrengstmaximalisatie zijn gericht? Wanneer het Westland c.s. op smaak en gezondheid zou koersen, zouden de telers van de Chinezen wat dat betreft weinig te vrezen hebben. En dan zou je door middel van informatie en proeverijen (de Pepsi-test) ook de consument wel overtuigen.
  Of niet? Wil de consument misschien wel gewoon zo weinig mogelijk betalen voor zijn komkommer, ook al smaakt hij nergens naar?

 9. [8]
  De telers hebben niks te vertellen. Die moeten gewoon aan allerlei overheidseisen (wat -let wel- iets anders is dan kwaliteitseisen) voldoen, meer niet. De activiteiten van de brancheverenigingen worden met verplicht lidmaatschapsgeld en subsidie gefinancierd. Verder doen ze niets. Dus consumentenvoorlichting uit die hoek kun je mooi vergeten.
  Groet, Harry

Comments are closed.