Tot gisteren, toen ik de NRC las, wist ik niet dat er in de VS een derde oorlog wordt gevoerd. Na ’terrorisme’ en ‘drugs’ woedt er ook de ‘War on Christmas’.
Hoever kan politieke correctheid gaan!?

De kerstboom bij Capitel Hill heet niet meer Christmas Tree, maar Holiday Tree. Dit in vervolg op de trend om elkaar niet meer ‘vrolijk’ of ‘zalig’ kerstmis toe te wensen, maar ‘prettige vakantie’. Dit voldoet aan het grondwettelijke uitgangspunt van scheiding van kerk en staat. Zelfs de door God zelf aangestelde Bush verstuurt kaarten met ‘Prettige Vakantietijd’. (Ik weet niet of Bush nu niet zijn speciale uitverkoren plekje in de hemel daarmee op het spel zet!)

Ik zat gelijk te denken aan alle Amerikaanse woordcombinaties met Christmas. Krijgen de Amerikanen nu ook een Holiday Dinner en een Holiday Cake? En hoe zit dat met al die kerstliederen met het woord Christmas? “I’m dreaming of a White Holiday”?
En ja, natuurlijk, ook liedjes met het woord ‘holy’ kunnen dan niet. Verderop in het artikel las ik dan ook dat, inderdaad, het op een school in Wisconsin de leerlingen werd verboden om ‘Stille nacht, Heilige nacht’ te zingen. Wel toegelaten werd ‘Stille nacht, koud in de nacht’!

Moet je je eens voorstellen dat deze politieke correctheid gekte ook in Nederland zou toeslaan. Niet zo’n gekke gedachte overigens als je bedenkt dat ook onze Zwarte Piet regelmatig ter discussie staat! Betreffende Kerstmis zouden wij dan ook kunnen krijgen: vakantieboom, vakantiemarkt, vakantiestol, vakantiekransjes èn de Vakantieman. En ook een heel goede: het vakantiekindje in het vakantiestalletje!

Maar er is nog hoop voor Kerstmis. Er is nu in de VS een groot tegenoffensief op gang gekomen. Bill O’Reilly van Fox heeft gezegd: “Ik zal niet langer toestaan dat de onderdrukkende, totalitaire, antichristelijke krachten de kans krijgen onze vakantie te belasteren en onderuit te halen.” (Nou, daar zal de antichrist toch wel even bang van worden!)
Deze woorden hebben een gevoelige snaar geraakt bij een groot deel van het Amerikaanse volk. In ieder geval is dit jaar het wensen van ‘Prettige Feestdagen’ sterk teruggedrongen en beleeft het oude ‘vrolijk’ of ‘zalig kerstmis’ een comeback.

Hè, hè, gelukkig! We kunnen nog even dromen van een witte KERSTmis !

Bijdrage van Saartje

7 REACTIES

 1. Een ongunstige ontwikkeling die we ook in Frankrijk zien, een Laïcisering van het openbare leven. Uit haat voor godsdienst wordt de oude interpretatie van godsdienstvrijheid, waarbij iedereen vrij zijn godsdienst mag beleven, omgedraaid zodat NIEMAND zijn godsdienst nog mag beleven.
  Godsdienst moet verborgen gehouden worden in naam van de ‘godsdienst’.
  Vrede aan allen!

 2. Ik vind het wel een goed idee als de overheid ‘in functie’ zich van godsdienstige uitlatingen onthoudt.
  Maar een kerstboom is net als de kerstman al vanzelf goeddeels ontchristelijkt. Ook heidenen en moslims vieren Kerst. De meesten zullen het woorddeel ‘Kerst’ in die woorden niet als iets religieus ervaren.
  Want hoever moet je anders gaan? Politici die Peter (Petrus), Christine, Paul(us), Joseph, Mary etc. de toegang tot het parlement en openbare functies weigeren? En wordt het dan ook niet hoog tijd om ook onze Chr. jaartelling te herzien?

 3. [3] Zowel de kerstboom met geschenken(saturnalia) als de kerstman (sinterklaas => wodan) zijn niet christelijk. Er is altijd een feest geweest rond deze tijd, en het komt eigenlijk neer op de (weder)geboorte van de zon. (De zonnewende dus)

  Fukkov
  24-12-2758 AUC

  PS my 2 cents het Christmas = Holiday verhaal slaat idd nergens op. Integratie : Aanpassen aan de intolerantie van andere culturen.

 4. Wat belachelijk om zoveel waarde te hechten aan een naam.

  Ik ben geen Christen en werd nooit gedoopt maar vier elk jaar met mijn familie wel een gezellig familiefeest wat we altijd Kerstmis hebben genoemd, waar we rond een mooi versierde boom keuvelen die we Kerstboom noemen en waar we elkaar pakjes geven en doen alsof we die zelf van de Kerstman hadden ontvangen om door te geven.

  Dat maakt van ons geen Christenen maar gewoon mensen die een familietraditie (die toevallig door velen in het land gedeeld wordt) verder zetten.

  De kerken zijn tegenwoordig leeg. De meeste mensen zijn al lang niet meer gelovig maar vinden het gewoon leuk om uit nostalgie enkele feestjes te vieren. Zoals het verstoppen van paaseieren voor hun kinderen en het hele kerstgebeuren.

  De oorsprong kan dan wel Christelijk zijn (en daarvoor heidens inderdaad), maar dat betekent niet dat het thans door wie het viert nog zo beleefd wordt. Door sommigen wel uiteraard en dat is hun goed recht.
  Maar om nu fanatiek het woord Kerst te mijden uit bepaalde doorgedreven PC-overwegingen, vind ik ronduit belachelijk.

  Waar ik als libertarier echter wel voorstander van ben, is om die verplichte feestdagen af te schaffen en ze om te zetten in vrij opneembare.
  Weg met het colectivisme.

  Als ik op 24 en 25 december wil werken en later vakantie wil opnemen op een tijdstip dat mij beter schikt, moet dat kunnen. En wil iemand toch absoluut vrij met kerst, dat hij dan zijn vakantieaanvraag indient en laat goedkeuren.

 5. Vakantieman kan dan niet, dat zou copyrightschending zijn volgens mij.

Comments are closed.