In de politiek zijn er in Nederland nu grote problemen door de verschillende opvattingen over het uitzenden van het leger naar Afghanistan. Zelfs een kabinetscrisis is mogelijk.

Daarom hier een oplossing die alleen maar voordelen heeft.

Volgens een recent onderzoek (NOS) is nu 43 % van de Nederlanders voorstander van het sturen van troepen, en 50 % is er tegen.

Laten we gewoon een echt democratische oplossing toepassen; dat wil zeggen laat “het volk” zelf beslissen. Niet door te stemmen en de toevallige meerderheid ook aan alle anderen opleggen. Neen, geef ieder mens de vrije keuze: geef die 43 % hun zin, en de anderen ook.

43 % zijn ongeveer 6 miljoen mensen. Stel nu dat die missie 600 miljoen euro gaat kosten. (Er zijn door Nederlandse belastingbetalers in het verleden al 165 miljoen aan Afghanistan betaald volgens Frank van Koppen (NOVA).
Die 600 miljoen euro zijn dus voor die 43 % die graag militairen willen uitzenden, slechts 100 euro per persoon (ongeveer 350 euro, ongeveer 800 guldens, per gezin *)). En zij zullen dat er graag voor over hebben en natuurlijk de daad bij het woord voegen.
Mensen die niet direct dat geld beschikbaar hebben, betalen nu een symbolisch bedrag van 1,11 euro als teken van hun wens, en daarna is de belastingdienst vindingrijk genoeg om hen de rest op een gemakkelijke manier te doen betalen.

Iedereen krijgt dan wat hij wil, en er is een enorme lijst van voordelen.
Om er slechts enkele te noemen:
– De regering kan gewoon doorgaan met andere zaken.
– In de Kamer hoeft niet meer over dit project gediscussieerd te worden.
– “Nederland” speelt zijn rol op het wereldtoneel.
– De Nederlandse Secretaris-Generaal van de NAVO, Jaap de Hoop Scheffer krijgt zijn wens vervuld. Net als Jan Peter Balkenende.
– Er vallen in Nederland geen duizenden doden door aanslagen, zoals gesteld door de Afghaan die ambassadeur voor zijn land bij de EU is. Alleen maar een paar dode militairen.
– Mocht het geld al uit de belastingen gereserveerd zijn, dan kan dat alsnog gebruikt worden voor bvb vermindering van het begrotingstekort. De rentelast wordt lager en iedereen profiteert daarvan.
– En het belangrijkste is dat Nederland zijn “plicht” doet en geen “gezichtsverlies” lijdt.
———————–
*) Het zal voor de overheid een kleine moeite zijn om die getallen met de juiste gegevens even bij te stellen.
Wij zullen ondertussen voor onze lezers al eens opvragen bij Postbus 51 hoeveel het budget voor dit project is.
We zullen deze oplossing aan de regering doorsturen. Eventueel commentaar zullen we u ook laten weten.

12 REACTIES

 1. Ja eh,

  zelf gaan… het gaat om het principe. Daar mag een ander voor sterven.

 2. [1] Sorry! Maar er is toch geen dienstplicht meer? Ik heb begrepen dat een heleboel (beroeps)militairen zitten te popelen om uitgezonden te worden en eindelijk het geleerde eens in praktijk te brengen! Ik dacht niet dat ze gedwongen werden om aan zo’n missie mee te doen. In ieder geval weten ze waar ze aan beginnen als ze, geheel vrijwillig, zo’n opleiding gaan volgen. Niettemin vind ik het wel sneu voor hun familieleden.
  Als ik het mis heb, tikt iemand me maar op mijn vingers!

 3. nu.nl:

  Balkenende: kabinet wil naar Afghanistan.

  ‘Wat het kabinet betreft is het: "we gaan"’

  Dat is goed nieuws! Dan hoeft het leger niet meer te gaan! En we zijn gelijk van een heleboel andere problemen verlost 🙂

 4. Wie er mogen gaan kunnen we natuurlijk laten bepalen in een leuke "Idols"-achtige setting op TV.
  John de Mol weet daar vast wel een leuk programma van te maken, dan kunnen de kijkers de in hun ogen meest capabele soldaten kiezen door een SMS te sturen. Dekt meteen ook een deel van de kosten, die SMS-jes 😉

 5. En wat kosten militairen die hier met hun duimen zitten te draaien?
  Ik vermoed dat als we de kosten van de missie benaderen vanuit een differentiele analyse, e.e.a. hooguit een paar miljoen transportkosten vergt.
  Stuur ze gerust naar waar dan ook, dat kost nauwelijks extra geld en verkleint alvast de kans op een militaire coup hier te lande 😉

 6. Waarom niet gewoon die 6 miljoen voorstanders het geld laten doneren aan de Afghaanse regering, en dan de Afghaanse regering het geld laten gebruiken om soldaten (evt. de "popelende" Nederlanders) in te huren om de "talibaan" (lees: alle tegenstanders van de regering in Kaboel zonder aanzien des persoons) onder controle te krijgen en "wederopbouw" (wat nooit bestond kun je moeilijk wederopbouwen maar goed) te bewerkstelligen? Betekent ook dat de Nederlandse overheid niet openlijk haar steun voor Kaboel hoeft uit te spreken, en dat scheelt misschien ook wat aanslagen hier.

 7. [7] Ja, Owl, ik denk dat dit nog een betere oplossing is dan de hier oorspronkelijk geadviseerde.
  Als je dan ook nog los daarvan kunt concluderen dat die 1200+ soldaten daardoor "overbodig" worden, kun je het leger kleiner maken en de belastingen verlagen.

 8. Dit zijn allemaal min of meer collectivistische "oplossingen": ze gaan uit van het idee, dat het oorlogvoeren in Afghanistan voor Nederlandse militairen een issue is. Dat is m.i. niet zo. Er wordt ook vanuit gegaan, dat de Afghaanse regering soevereiniteit mag claimen op basis van middelen, die ze over de hele wereld bij elkaar gebedeld heeft, om de poppycultuur te vervangen door een pijpleidingcultuur.
  Het ligt m.i. niet op de weg van een libertarier een buitenlandse regering te ondersteunen.

 9. Je oplossing is natuurlijk niet echt democratisch. Die reden is juist de valkuil van het stelsel. Het stelsel levert dwang. Het stelsel is dus uiterst gevoelig voor manipulatie. Vandaar ook dat de overheid al sinds tientallen jaren daar veel geld en energie insteekt.

 10. [1] Ja, laat ze zelf gaan en je vergeet nog iets, die 50% die er tegen is, is er misschien om een andere reden tegen dan alleen vanwege het geld! Ik vind het erg als nederlanders Ja zeggen tegen een missie waar ze helemaal niets van af weten. Makkelijk beslissen als je zelf niet hoeft te gaan!

Comments are closed.