In Nederland zitten duizenden mensen zonder gas en licht in een koud vochtig huis te koukleumen.

Dit is de grote kop in BNdeSTEM van vandaag.

Het falen van de collectivistische heilstaat blijkt daar wel duidelijk uit.

Volgens dit artikel hebben de grote energiebedrijven het vorig jaar 24.000 huishoudens afgesloten wegens wanbetaling. De heraansluitkosten van enkele honderden euro kunnen deze mensen niet betalen. Volgens Arno Helzel van de ouderenbond Unie KBO zitten er zeker nog eens 300.000 ouderen in de gevarenzone om in diezelfde situatie te raken.

Je schrikt dan van die aantallen, ook al is ieder geval op zich al erg. Dit is wel een duidelijk teken dat de socialistische welzijnsstaat Nederland faalt.

Dezelfde staat die nu wel hard bezig is om miljoenen belastinggeld uit te geven om soldaten naar Afghanistan te sturen, bovenop de honderden miljoenen die al naar overheden in ontwikkelingslanden gaan. Onlangs vermeldden we nog dat Minister Ben Bot 30 miljoen euro belastinggeld schonk aan de nieuw gekozen president van Bolivia, Evo Morales om de cocateelt in zijn land te legaliseren. En dat geeft dan collega’s van Ben weer de gelegenheid om honderden miljoenen belastinggeld te besteden aan de bestrijding van drugs.

De mensen die in de erbarmelijke situatie van zonder gas en licht en zonder een warme maaltijd zitten, zijn mogelijk in die situatie gekomen door eigen schuld. Maar ook zullen er zijn die zodanig pech gehad hebben, dat je niet van eigen schuld kunt spreken.

Een opvallende opmerking van iemand die in een dergelijke situatie zit, is dat hij ook weinig hulp van de buren krijgt. Opvallend omdat vroeger Nederland toch bekend stond als een hulpvaardig land.
Maar burenhulp is niet meer nodig. De staat zorgt voor alles. Je hebt recht op alles. Alleen als je het nodig hebt dan blijkt die staat een kille kikker te zijn bij wie je formulieren mag invullen.

Het wordt tijd dat er weer wegen gevonden worden om terug te keren naar het recht van ieder individu om zelf te bepalen hoe hij zijn leven wil inrichten en wat hij doet met de producten van zijn arbeid.
Alleen al door afschaffen van die collectivistische bemoeienissen met vreemde landen kunnen de belastingen zwaar verminderd worden. Er blijft dan meer geld onder de mensen om voor meer welvaart te zorgen. Tevens kunnen dan de belemmeringen worden weggenomen voor alle buitenlandse producten, waardoor de invoerproducten, (o.a. voedsel) goedkoper worden. Ook de ontwikkelingslanden zelf zullen daardoor meer profiteren dan van al dat geld dat nu naar hun opperhoofden gaat.
Dat meer (economische) vrijheid de factor is om de welvaart te vergroten wordt duidelijk bewezen door de “Index of Economic Freedom”*).

Behalve die buitenlandse besparingen zijn er nog heel wat meer zaken waar de overheid zich niet mee hoeft te bemoeien. Ook daardoor komt er meer geld beschikbaar voor bvb. verzekeringen en donaties aan stichtingen die probleemgevallen helpen.
Zie daarvoor de vele mogelijkheden genoemd in voorgaande stukjes.

Dit betekent ook dat daardoor de persoonlijke verantwoordelijkheid een grotere rol gaat spelen. Mensen zullen vanaf hun jeugd leren dat ze verantwoordelijk zijn en hun eigen leven moeten maken. En dat ze respect moeten hebben voor alle anderen die ditzelfde moeten doen.
Een essentieel verschil met de huidige situatie waarin je je nergens zorgen over hoeft te maken. Jij hebt recht op alles en de staat zorgt voor alles.
Een van de gevolgen zien we nu bij die duizenden die in de kou zitten en de honderdduizenden die er in dreigen te komen.

Het wordt tijd dat er weer respect voor ieder individu komt en het “algemeen belang” wordt afgeschaft. Dan zal ook de welwillendheid, het medegevoel voor de “medemens” weer opbloeien en een einde komen aan collectivistische wantoestanden.
———————————————
*) Zie:2006 INDEX of Economic Freedom
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

17 REACTIES

 1. Goed gesproken Hub. Uiteindelijk zal ‘ het systeem’ zichzelf opblazen. Of we het leuk vinden of niet. De ‘armen’ zoals bedoelt in jou stukje zullen vroeg of laat hun ‘vrijheid’ komen op eisen aan de poorten van Den-Haag. Wacht maar, tot hun aantallen groeien…

 2. [1] Jim Morrison (Doors) sprak eens de woorden: "They got the guns, but we’ve got the numbers".

 3. [2]
  Gecombineerd met: "my only friend, the end" vind ik dit verontrustend. 😉

 4. Maar serieus,
  hoe waarschijnlijk is een volksopstand voor meer vrijheid? Een grote meerderheid van de bevolking berust graag een een totalitaire staat die alles voor haar regelt.
  Bijna iedere levende Nederlander is geboren in een socialistische verzorgingsstaat, en heeft misschien niet eens een besef van dat het anders kan. De hersenspoeling begint al op de kleuterschool, dit heb ik aan den lijve ondervonden (wie niet?).

 5. [4] ‘hoe waarschijnlijk is een volksopstand voor meer vrijheid?’ Bij deze vraag moet ik ongewild steeds denken aan die Chinees op het plein van de ‘Hemelse Vrede’ (hmpfff) die voor die rij tanks ging staan en ze stopte. Achteraf werd geexecuteerd, waarna de bevrijding begon.

 6. [5]
  Ik had het over Nederland, waar het communisme niet "plotseling" tot stand is gekomen met al haar expliciete censuur, maar waar via het socialisme geleidelijk aan onze vrijheden wordt geknabbeld, en waar politieke correctheid leidt tot zelfcensuur. De studenten op het plein van de Hemelse Vrede wisten nog wat ze misten.
  Overigens is het in China nog steeds bagger; zie de censuur die zelfs Google nu moet toepassen op de zoektermen.

 7. Hub, jammer dat ik niet meer karma-punten kan geven.
  Worden jullie hier niet giftig van, mensen? Ik wel.
  We kunnen niets leren van landen. Wel van mensen. En we hebben voorbeelden genoeg. Nu nog doorzettingsvermogen en een gevoel van gemis dat sterk genoeg is!

 8. [7] "Worden jullie hier niet giftig van, mensen"

  Ja, peretk, maar gelukkig zet zich dat bij mij snel om in: "Wat kan ik DOEN?" en dan is binnen mijn mogelijkheden:

  Vertel het aan zoveel mogelijk mensen, met de hoop en het vertrouwen dat steeds meer mensen de oorzaken van de ellende gaan inzien.
  Als die het dan ook verder uitdragen, komen we misschien tot de "aantallen" waarop Sander het in een reactie hierboven hierboven heeft.
  Uit de groei van de Vrijspreker zou je kunnen concluderen dat het werkt. Het gaat alleen nog te langzaam!

 9. Ja. Hub, maar in de journaals en commentaren geven ze de schuld aan de liberalisering!!! En tot nu toe heeft die ons alleen maar gekost ipv iets opgeleverd. Persoonlijk geef ik vooral de euro de schuld,want 500 voor opnieuw aansluiten is ll00 gulden!Dit nu was vroeger,in guldentijd,onbestaanbaar! En ik weet nog van jaren geleden,zeg 6 jaar, toen we nogal met afgesneden studenten te maken hadden dat dit een veel kleiner bedrag. 200 gulden vonden we toen al formidabel.En dat was dan ook meteen de straf van de lichtzinnige jongelui,die hun gasgeld hadden verdronken.Maar ll00 gulden is voor mensen die toch al in crisis verkeren gewoon onmogelijk op te brengen.Dat is een schandaal dat eerst uit de wereld moet.Ik denk dat er altijd mensen door eigen schuld in deze toestand zijn verzeild,maar nu, nu komt het bij mensen die altijd hard hebben gewerkt en toch maar een zeer miezerig pensioentje hebben of helemaal niet (kleine zelfstandigen die altijd gesappeld hebben en juist de maatschappij leefbaar maakten met hun handige winkeltjes,die we nu allemaal moeten ontberen door de bureaucratie etc.Ik weet ook dat er mensen zijn die zelf maar weinig hebben en toch nog proberen buren te helpen.Maar de rijken die zijn met een lampje te zoeken. Zou de \moeder des Vaderlands, onze lieve Bea,niet een van haar miljarden kunnen aanwenden om de aansluitkosten te vergoeden en de voedselbanken te financieren.Die overige miljarden van haar groeien immers vanzelf weer aan? Dat soort mentaliteit zal ik wel nooit snappen, steeds meer en meer terwijl je toch niet meer kunt eten dan wat je al eet.En in je heerlijke verwarmde zalen rondloopt in avondtoilet! Ik wil hier weg uit dit land. Anne

 10. ",want 500 voor opnieuw aansluiten is ll00 gulden!En ik weet nog van jaren geleden,zeg 6 jaar, toen we nogal met afgesneden studenten te maken hadden dat dit een veel kleiner bedrag. 200 gulden vonden we toen al formidabel"

  Goed voorbeeld hoe we door de overheid veroorzaakte inflatie (en euro) worden belazerd.

 11. Hef Stivoro op. Van dat geld kan iedereen weer aangesloten worden en door de ergste kou geholpen worden.

 12. [10] "Ik wil hier weg uit dit land"
  Ik zou het raar vinden als je zou zeggen dat je wilt blijven!
  Anyways…. Join the club!

 13. [13] Mike Madison, vluchten kan niet meer.Vluchten wordt gecompliceerd.Het systeem sluit ons wereldwijd in.We are doomed. Anne

 14. [14] We are doomed? The whole world is doomed!! Natuurlijk werd dat vroeger wel meer gezegd door de Christenen (Anti-Christ, einde der tijden, etc) Maar het enige verschil tussen toen en nu is dat er nu grote delen van meerdere groepen het er over eens zijn.

  – ‘Fortuynisten’ (islam)
  – Biologen (aankomende ijstijd)
  – Libertariers (overheid)
  – Groene Amersterdammers (opwarming van de aarde)
  etc

  Maar goed, kan ik je niet verleiden voor een enkeltje naar Australia??
  http://www.globalgeografia….

 15. [15] Australië dat is wel het land waar ik het minste mee heb.Die hitte en die bosbranden.De mensen zijn zo oppervlakkig en kapitalistisch.Een ding pleit wel voor Australië, ze waren altijd wel erg op rechten voor vrouwen. Maar verder, economisch gaat het daar bar en boos.Ze vluchten allemaal in de drank etc. Nieuw-Zeeland is ook al zo’n rampenland. Ik zou het liefst naar Schotland gaan al is het daar niet meer zo leuk als 25 jaar geleden,in de ban van de drugs,de jongeren dan, en vooral een peperduur land.Het klimaat valt niet mee in de winter,maar als je je bij je open haard terug kunt trekken met veel boeken en muziek,dan is het wel uit te houden. Maar property is daar nu ook niet meer te betalen.Ik zei het, het is te laat in de tijd.Anne

 16. weet je
  dit is nog maar een deel van wat er allemaal mis is
  als je naar andere landen kijkt schijnt het daar veel beter
  te zijn een paar voorbeelden , belasting veel lage , ziekenzorg de maandelijkse betaling die je doet kent somige landen niet eens en toch wordt het vergoed , er is daar ook ww en kinderbijslag , dit alles in een aziatiche land , alleen kenen ze daar geen ABW , veel Nederlander proberen naar het buiten land te verhuizen , ik vraag me af wat voor doel de regering heeft voor mij ziet het er naar uit dat ze iedereen weg willen hebben in Nederland en dat alleen de rijke mense blijven , Nederland loopt ook een heel eind achter op veel dingen ,en andere landen gaan steeds meer vooruit , het is alleen geld waar alles hier om draait vroeger was service meer belangrijk maar dit is verleden tijd

Comments are closed.