De politici die de EU besturen, praten al vele maanden over hoeveel geld ze nu eens zouden gaan uitgeven en hoe ze dat geld dan bij de belastingbetalers het beste kunnen weghalen.

Voor het budget 2007 – 2013 wilde de Commissie (het bestuur) 975 miljard euro belastinggeld. De 25 stamhoofden van de deelnemende landen konden het echter maar eens worden op 862 miljard; een verschil van 113 miljard euro.
Jan Peter en Gerrit kwamen juichend naar huis en glunderden dat ze voor “Nederland” 1 miljard hadden “verdiend”!
Ze hadden natuurlijk helemaal niets verdiend. Ze mochten (voorlopig)1 miljard minder betalen dan gevraagd was! (Of waartoe ze zich vroeger al toe hadden verplicht!)

Toch zijn deze bedragen nog niet definitief.
Het Europese Parlement moest de begroting nog goedkeuren, en dat heeft woensdag die begroting afgekeurd. Zij willen MEER belastinggeld!
Het touwtrekken gaat dus nog door, en waarschijnlijk zullen die jongens en meisjes van het Parlement een paar miljardjes meer er uit weten te halen. Dan hebben zij ook weer wat belangrijks bereikt, en de belastingbetaler bloedt maar een beetje harder.

WAT betaalt de Nederlandse belastingbetaler daar nu eigenlijk aan?
Postbus 51 wist het niet en verwees ons door naar Buitenlandse Zaken. We hadden het geluk daar geholpen te worden door een vriendelijke dame, Lieke van Emmerik, die het voor ons uitzocht.
Het resultaat (uit de “Staat van de Europese Unie” (116 pagina’s)betreffende de afdracht van de Nederlandse belastingbetaler:

In 2004 afdracht: 5.608 miljoen euro
In 2005 raming: 6.136 miljoen euro
In 2006 raming: 6.357 miljoen euro
In 2007 ?????? onbekend/ niet eens een raming!

“Door de “korting”(!!!) die Nederland bedongen heeft zal in de periode 2007 tot 2013 de gemiddelde afdracht lager zijn. Deze zal in 2007 vermoedelijk nog niet zichtbaar zijn want de ratificatie van het Eigen Middelenbesluit zal pas in 2009 afgerond zijn”.

Over 4 à 5 jaar kunnen we dus pas de echte harde feiten verwachten over wat het nu allemaal echt gekost heeft. Tegen die tijd zitten er overal al weer nieuwe politici, die eventuele tegenvallers dan aan hun voorgangers kunnen verwijten.
De stijging in twee jaar tijd, van 2004 tot 2006 is al 749 miljoen euro! Dit lijkt een “normaal” verschijnsel waardoor zelfs een korting van 1 miljard euro al binnen anderhalf jaar zal zijn ingelopen. Big deal!

Tegen die tijd zal echter (onder andere ??) ook de EU-Belasting ingevoerd zijn. De huidige voorzitter, de Oostenrijker Wolfgang Schussel, werkt daar al hard aan. Hij zoekt daarvoor wegen “die het minst pijn doen”, die het minst opvallend zijn.
De Commissie wil ook graag “eigen inkomsten”. (Bedoeld is dat zij de belastingbetaler rechtstreeks aan kunnen pakken, en niet via de landelijke regeringen hoeven te werken.) Frankrijk, Duitsland en Polen staan al welwillend tegenover deze extra belastingen. Uiteraard de politici, want het volk zal niet veel gevraagd worden.
Gerrit Zalm is voorlopig nog tegen directe aanslagen vanuit de EU. Dat ziet hij politiek goed, want een dergelijke nieuwe EU-belasting zal zeker in Nederland de populariteit van de EU geen goed doen.

Alles bij elkaar blijkt nog niet dat de belastingbetaler in de toekomst minder hoeft te betalen, in tegendeel!
Wanneer gaat “Nederland” uittreden?

4 REACTIES

  1. Zalm heeft nog verkiezingen voor de boeg. Afgelopen jaar is hij erachter gekomen (afwijzing grondwet) dat de burger het te snel, te uitgebreid, te…, te… vindt gaan. Hij zal dus tot de verkiezingen zijn hakken in het zand zetten. De politici in andere landen zullen dat begrijpen en hem niet in de wielen rijden. Zo gaat dat in Europa.voorbeeld: Toen voormalig premier van Frankrijk Raffarin campange voerde beloofde hij de jagerslobby in Frankrijk (machtige lobby daar)meer jaagtijd dan volgens Europese regels mogelijk is. Toch werd hij door andere politici in Europa niet daarover gekapitteld. Men houdt gewoon rekening met elkaars belangen.

    Terugkomend op Zalm: Na de verkiezingen een totaal ander persoonlijk belang en daarom dus ook een totaal ander standpunt.

  2. "… and listed a number of possible sources for future EU tax revenue, such as taxation of international financial transactions, energy or CO2 emissions as well as tobacco and alcohol."* Ik denk dat het ‘or’ gewoon ‘and’ moet zijn. In deze lijst ontbreekt nog de kerosinetax en is met gemak aan te vullen met alles waar ze zich verder zo gemakkelijk op profileren in de EU. Gaan al die taxen het de bedrijven en burgers niet bepaald beter op maken, de reputatie helpt al ook niet mee. De EU is zowat door alle andere economische machten afgeschreven als een partij om op dat gebied rekening mee te houden.
    Wegwezen uit die politieke unie (nu het nog kan)!

    * http://www.grondweteuropa.n

  3. [2] Vincent, dat "nu het nog kan"is inderdaad de vraag. Binnekort hebben wij, vrees ik, als Nederland niets meer in de EU mee te beslissen en als burgers niets meer in Nederland mee te beslissen.

  4. [3] Inderdaad, dat was wat optimistisch gesteld. Rest misschien alleen nog de vraag of het uiteindelijk eerst economisch en dan politiek in elkaar zakt, of omgekeerd, of tegelijkertijd.

Comments are closed.