Aanvaarden, zoals gij ze hebt verworpen, of gewijzigd, of aangevuld, of met een strikje er om, of, als het niet anders kan, zal u het gif in kleine slikbare porties worden toegediend.

Donderdag gaan de EU-parlementariërs stemmen over de verdere procedures betreffende de EU-Grondwet. De politici zijn weer druk bezig om de grondwet alsnog door de uw keel te drukken.

Ondertussen worden in de afzonderlijke landen afleidingsmanoeuvres georganiseerd. In Nederland probeert men nu alle aandacht te trekken naar de uitzending van het Nederlandse leger naar Afghanistan en dat wordt nog versterkt door het idiote plan van Maxime Verhagen (CDA) om “haatzaaiers” op te ruimen.

De bedoeling is om eerst lekker stoer te doen en zoveel mogelijk publiciteit te krijgen voor ieder persoonlijk.
Daarna moet er een beetje face-lifting met die grondwet gebeuren. Zo wordt bvb al aan “Nederland” aangeboden om de scheuren in het verpeste stabiliteitspact voor de euro een beetje dicht te smeren waardoor ze niet meer zo zichtbaar zijn.
En dit alles moet dan in 2009 uitlopen op een raadplegend referendum in de gehele EU, tegelijk met de Eu-verkiezingen.

De huidige EU-voorzitter, Wolfgang Schuessel, van Oostenrijk heeft als een van zijn doelen om de grondwet weer leven in te blazen.
Duitsland, Portugal en Slovenië willen Oostenrijk daarbij steunen.
Frankrijk, met de Franse Commissaris, Jacques Barrot en Jacques Chirac, wil kleine stukjes per keer er door duwen.
Angela Merkel wil dan graag in de tweede helft van 2006 daar echt vorm aan geven. Met een strikje er om!
Ben Bot, de NL-minister van Buitenlandse Zaken heeft laten weten dat ze er beter (nog?) niet over kunnen praten want veel Nederlanders zijn het vieze spelletje nog niet vergeten.
Maar Neelie Kroes wijkt al af door haar voorstel om een maximum van 27 staten vast te stellen!
De Spaanse premier laat weten dat hij tegen elke verandering van de tekst is. Hij heeft de Spanjaarden namelijk gelijmd met deze grondwet die zou garanderen dat Spanje de vele miljarden uit andere landen zal blijven ontvangen. Nog opgesausd door het idee dat alle voetballers nog belangrijker kunnen worden. Hun idool Johan Kruyff heeft die show goed opgevoerd.
En zo hebben ze allemaal hun eigen doel; de eigen positie versterken voor de volgende verkiezingen in eigen land.

Om het belangrijke niveau van de EU politiek te beoordelen is het interessant om even (heel even maar) te bedenken dat er een rel aan de gang is omdat Letland niet het woord “euro” wil gebruiken, maar “eiro”. Het gevecht over de spelling “eiro” of “euro” zal tot op het hoogste Europese Hof uitgevochten worden. Dit omdat hierdoor de “hoogste fundamentele waardes van de EU worden aangetast”, zoals “gelijkheid en identiteit” zei de Letlandse Minister van onderwijs, Ina Druviete. “Wij zullen nooit de “eiro” opgeven; zelfs al zijn alle anderen het daar niet mee eens”.
Malta twijfelt dan nog of zij zich even sterk moeten opstellen voor het behoud van het woordje “ewro”!
Waarin kleine politici groot kunnen zijn!

Alles bij elkaar een beschamende zaak.
De open vraag is, hoe kunnen mensen (libertariërs ?) die wel zien en begrijpen wat hier aan de hand is, verdere ellende voorkomen?

5 REACTIES

 1. "hoe kunnen mensen (libertariërs ?) die wel zien en begrijpen wat hier aan de hand is, verdere ellende voorkomen?"

  Praktisch gesproken zou ik zeggen:
  Blijven signaleren, netwerken en samenwerken aan bestaande en nieuwe initiatieven om die euvele lijmpoging te laten stranden.

 2. Op dit moment kun je op RTL-Z (-7) een mooi interview zien met opper-apparatsjik Barosso. Een hoop blabla en weinig nieuws. Misschien wordt het herhaald.

 3. Ben Bot heeft al gezegd dat elke Nederlandse regering die dit wil aanzwengelen politieke zelfmoord pleegt. Lousewiese van der Laan heeft al tegen Merkel en Schlussel gezegd: What part of NO don’t you understand?

 4. Fractievoorzitter Hans-Gert Pöttering van de Europese Volkspartij, de grootste partij in het Europees Parlement, is "woedend" op Ben Bot, de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken. Deze heeft namelijk de Europese Grondwet in Nederland dood verklaard, iets dat Pöttering in het verkeerde keelgat is geschoten. Opvallend is dat het CDA, waar Bot ook deel van uit maakt, aangesloten is bij de Europese Volkspartij. "Ik vind het verbijsterend dat een verantwoordelijk politicus met die conclusie komt en uiterst negatief dat Bot niet met voorstellen komt. Het maakt me woedend als hij zegt dat de grondwet dood is en zich niet inspant om uit een situatie te komen die mede door Nederland veroorzaakt is", aldus Pöttering. Tevens waarschuwde meneer premier Balkenende: "Als Balkenende dit herhaalt, dan zitten we met een ernstig probleem, ook binnen de Europese Volkspartij".

  Let vooral even op de zin: "… uit een situatie te komen die mede door Nederland veroorzaakt is"

  http://www.nieuwnieuws.nl/a

 5. [3] Heeft Lousewiesje dat echt gezegd? Ze leek mij altijd redelijk EUropees minded.

  Misschien gaat ze de ‘Nee’ stemmers naar de mond praten.

Comments are closed.