Vandaag was de “London Gold Fix” $ 561,75 !

In de wereld blijft de inflatie doorgaan en het vertrouwen in de dollar, en ook ander papiergeld, en dus in overheden, blijft dalen.

In het begin van 2005 was de goudprijs in de buurt van de $ 400 en verwachtten we dat deze aan het eind van het jaar wel $ 500 zou zijn. Deze verwachting is uitgekomen.
Eind 2005 schreef Albert Spits in zijn Vrijsprekerartikel van 12 dec.
“De Wraak van Goud” ( www.vrijspreker.nl/blog/?it… :

“Derhalve zie ik geen eind komen aan de stijging van het goud en zilver. Op basis van het huidige fiatgeldbeleid en de toenemende mondiale vraag tezamen met de goudtekorten verwacht ik een goudkoers van minimaal $ 900 (€ 700) in 2008 en van $ 2000 (€ 1500) in 2013. Een vergelijkbare prijs voor zilver zou zijn $ 20 (€ 15) in 2008 en $ 50 (€ 40). Dat is in het geval de euro nog zou bestaan (wat ik niet verwacht) en er geen grote vlucht ontstaat uit papieren valuta, ergo het afnemende vertrouwen in de overheid en haar wettelijke betaalmiddelen. In dat geval nemen goud en zilver de plaats in van alle valuta en ontstaat er een de facto gouden standaard.”
Dit betekent dat eind 2006 de prijs van $ 600 bereikt zou kunnen zijn. Maar als we nu na twee weken al een fixing van $ 561,75 zien, dan lijken die ramingen zelfs aan de lage kant!

We hebben in een eerder Vrijsprekerstukje een advies van “deskundigen” (die het ook niet “weten”) overgenomen waarin stond dat je bij terugval tot 475 met een gerust hart kon kopen. Nu komt uit diezelfde kringen het advies dat die 475 mogelijk nooit meer gehaald zal worden, en dat kopen nu bij 500 al veilig zou zijn.
Overigens voor iemand die spaarcentjes in goud wil beleggen, maakt het, als bovenstaande ontwikkeling doorgaat, niet veel uit of je nu koopt 500 of bij 550.

8 REACTIES

 1. Zomaar een praktische vraag.

  Hoeveel broden kan ik in de toekomst kopen met een goudenmuntje van 50 gram?

  Of wie belt er naar hoe heet ie ook alweer Crishet? van de Europese centrale bank om te smeken om die overige 85% gouddekking te regelen. Goud kopen net als Rusland! Of zal ik maar Roebels gaan kopen?

  Bij voorbaat dank.

  Met vriendelijke groet,

  Achilles

 2. En dit is slechts een begin.
  Voor argumentering zie:
  http://www.chinaeconomicrev

  Timing is lastig aan te geven, maar ik zie goud eveneens makkelijk de $2000 halen over enkele jaren.

  Voor zilver ben ik evenwel nog optimistischer.
  Als de oude gold/silver ratio weer in ere hersteld wordt (ca. 16), behoort een zilverprijs van ca. $125 zelfs tot de mogelijkheden (bij goud op $2000).

 3. [2]

  Maar hebben die Chinezen veel goud dan?
  Ze zijn met 1.3 miljard! India met 0.9 miljard!Kortom dan hebben we bijna 1/3 van de wereldbevolking gehad! Om echt een machtige economie te hebben moeten ze nog wel even wachten denk ik. China is wel de grootste kredietverstrekker van de VS idd. Gelukkig zijn er afspraken gemaakt dat de Chinezen niet in 1 keer hun dollars in goud omzetten.

  Groeten, Achilles

 4. [3] Met wat geluk nog niet. Want dan moeten ze het nog kopen (net als "wij" en de Amerikanen en andere vergrijzende volkeren waar gelddrukken t.b.v. gepensioneerden op grote schaal zal gebeuren) wat de prijs verder opdrijft 😉

  Indiers daarentegen hebben zowel een mooiere demografische piramide als vrij veel goud. Zij hebben het dus eigenlijk niet nodig maar bezitten het wel. Een mooie uitgangspositie voor hen.

 5. Waar kun je als particulier goud kopen en verkopen met als doel beleggen? (dus niet in de vorm van trouwringen e.d. 😉 )

 6. Nutteloos product.
  Enkel meegetrokken in de algemene stijging van de grondstoffenprodukten onder de brandende leiding van de olieprijs…
  Het echter goud is zwart. Het wordt verbruikt, in tegenstelling tot (in principe) goud en we zijn er volledig van afhankelijk.

 7. [7] Pep je bent de eerste op de vrij spreker met wie ik kan praten op eerdere artikelen van Albert Spits over goud kwam ik hier ook al op uit. Maar had weinig medestanders. Volgens mij wordt het papiergeld sinds de ontkoppeling van het goud namelijk gedekt door de olie. De olei namelijk ook de voornaamste reden dat de dollar ondanks de twin dedicits zo sterk blijft! Kortom die anti euro geluiden hier, ik ben het er niet zo geheel mee eens.
  Overigens een nieuwtje, beetje off topic:
  In maart start Iran z’n oleibeurs in Euro’s.
  In maart laat de Fed zijn M3(bijdrukaantallen) cijfers niet meer publiceren.
  Hoe vind je die?
  Groet,
  Achilles

Comments are closed.