Je mag nu niet eens meer duelleren om een vrouw!
Als je vanaf februari een vrijwillige afspraak maakt om een conflict, bvb. over een onweerstaanbaar verlangen naar een vrouw, via een duel te beslissen, dan schiet je daar niet veel mee op.

Misschien één nacht, maar daarna wordt je dan toch veroordeeld tot jarenlange gevangenisstraf; en dan heeft niemand er dus iets aan.

De overheid heeft namelijk bepaald dat de einduitslag gewoon als moord zal worden berecht. Onafhankelijk van de wederzijdse instemming.
Wat heeft een derde persoon (dus ook de overheid) er eigenlijk mee te maken als twee mensen vrijwillig besluiten om een duel aan te gaan?

Door zich overal mee te bemoeien maakt de overheid steeds meer de leuke dingen in het leven onmogelijk of oninteressant.

12 REACTIES

 1. Ik weet niet waar dit stukje exact op slaat:(Hub,zou je s.v.p. kunnen aangeven wie van de overheid het bedacht heeft en in het kader waarvan?); ik bedoel zou het niet goed mogelijk kunnen zijn dat men hiermee een poging heeft gedaan om eigenrechting en de idiote eerwraak de kop in te drukken.

 2. Hub,

  Dit berichtje verbaast me.
  Ik dacht dat duelleren reeds decennia verboden was ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 3. In sommige streken al honderden jaren. Toch zou het gewoon toegelaten moeten zijn, net zoals gladiatorengevechten en steekspelen (dit is geen grapje, ik meen dat).

 4. [4] Ja dat dacht ik ook. Verdraait! Kom ik daar weer te laat achter. Ik wil wel dueleren met Balkie 🙂

 5. [6] Henri,

  Nou…als het pas in februari verboden wordt, heb je nog 3 weken om Balkenellende Alexander Hamilton en Ferdinand Lasalle achterna te sturen.

  Probleem is dat Balk me geen "man van eer" lijkt en zich zal verschansen in het torentje tot z’n secondanten van de AIVD jou hebben "overtuigd" de geworpen handschoen weer terug te nemen.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. [4]
  Het was ook verboden, maar werd lichter bestraft dan moord of doodslag. Als aan een aantal voorwaarden was voldaan gold "tweegevecht" in plaats van moord en doodslag.

  De voorwaarden staan in het betreffende artikel maar heb FF geen zin om het op te zoeken.

 7. [3] [4] Duelleren was mogelijk verboden maar er waren nog bepalingen die een duel als verzachtende (???) omstandigheid lieten gelden. En die gaan nu vervallen. Inderdaad net zoiets als bij eerwraak, al is dat heel wat anders.
  Als je iemand doodt bij een duel is dat toch uit zelfverdediging? Anders doodt hij jou!!

 8. [3] Bij eerwraak is er niet wederzijdse instemming. Dus dat is gewoon moord. En dat kan natuurlijk niet. Maar bij een duel wel.

  Ik ben natuurlijk niet zo dol dat mensen elkaar doden, maar als ze het allebei willen, dan houd ik ze niet tegen.

 9. [8] Asjeblieft ^_^

  Artikel 155 | Sr, Boek 2, Titel 6
  Op hem die in een tweegevecht zijn tegenpartij van het leven berooft of haar enig lichamelijk letsel toebrengt, worden de bepalingen omtrent moord, doodslag of mishandeling toegepast:

  1°.
  indien de voorwaarden niet vooraf zijn geregeld;

  2°.
  indien het tweegevecht niet plaats heeft in tegenwoordigheid van wederzijdse getuigen;

  3°.
  indien de dader, opzettelijk en ten nadele van de tegenpartij, zich aan enige bedrieglijke handeling schuldig maakt of van de voorwaarden afwijkt.

 10. [11] Wesley, weet jij wanneer het nieuwe artikel in gaat? Dan kan ik voor die tijd nog gauw wat afspraken met deze of gene maken!

  Voor wie geïnteresseerd is, ik heb nog wat ouwe sabels en degens thuis :-0

Comments are closed.