Vandaag, 27 januari, is door de VN uitgeroepen tot Holocaust Memorial Day.
Op die dag vond na de Tweede Wereldoorlog in 1945 de bevrijding van het nazi concentratiekamp Auschwitz (Polen) plaats. Door het Russische leger!

Auschwitz wordt wel het ergste concentratiekamp genoemd. Duizenden mensen, vooral Joden, werden door de nazi’s vermoord, in gaskamers of doodgeschoten. De gruwelijkheid was opgevoerd tot 6000 doden per dag! Bovendien werden op de gevangenen ook nog allerlei weerzinwekkende proeven uitgetest.

In Polen wordt daar veel aandacht aan besteed. Onder andere zullen velen kaarsen achter hun ramen laten branden als herinnering aan deze ellende.

Bij het overdenken van deze mensonwaardige gebeurtenissen komt ook de gedachte boven dat Hitler en zijn nazi systeem legaal democratisch tot stand gekomen zijn. De “meerderheid” heeft dit dan toch maar op gang gebracht.
Natuurlijk zal iedereen nu zeggen dat zoiets met “onze” democratie nooit kan gebeuren. Ik vraag me echter af, waarom niet?
Deze week werd er veel gediscussieerd over de uitzending van Nederlandse soldaten naar Afghanistan. Daarbij werd oorspronkelijk door het CDA gesteld dat er daarvoor een “ruime” meerderheid moest zijn. Die eis lieten ze echter al weer vlug vallen. En parlementariër Hans van Baalen (VVD) benadrukte: “Een meerderheid is een meerderheid!”

Dit jaar valt deze dag samen met de 250ste geboortedag van Mozart waarvan we hieronder melding deden. Op die dag wordt in Salzburg vergaderd over hoe de EU meer macht kan krijgen. En als klein detail wordt er in Brussel beslist hoeveel BTW iedereen moet betalen. Persoonlijke vrijheden worden steeds meer aangetast.

Als de persoonlijke vrijheid van ieder individu niet meer wordt erkend, en daarmee dus ook niet zijn recht op zijn eigen leven, dan . . . . “anything goes!

40 REACTIES

 1. Heel sterk punt, dat het nationaal socialisme in een democratie is goedgekeurd destijds.

  Hitler bedoelde het ook zo slecht niet, hij wilde meer "Lebensraum" voor z’n groeiende natie, meer landbouwgrond om mondjes te kunnen vullen. Dat z’n uitwerking een "beetje ongelukkig" was, ach, dat hebben we met zoveel politici.

  Regels of systemen kennen geen ethische moraal, mensen als z’n beetje nadenken wel!

 2. Ik vind het wel goed dat er aandacht wordt besteed aan de slachtoffers van volkerenmoord en massamoord, maar daar mogen de politici ook consequent in zijn. Een groot aantal mensen die ‘bevrijd’ waren door het Rode Leger kwamen spoedig in de Goelag terecht. Daar wordt door de VN erg weinig aandacht aan besteed; misschien zou het sommige veiligheidsraad lidstaten niet zo goed uitkomen.

 3. In Turkije wordt je als landverrader voor de rechter gesleept als je de genocide op de Armeniërs naar voren brengt. Toch een gewaardeerd VN-lid. Met andere woorden, dit is weer een loos, symbolisch gebaar.
  Bovendien was deze dag al uitgeroepen tot de dag van de ‘dood van de democratie’.

 4. Na het vernemen van de totale overwinning van Hamas bij de palestijnse verkiezingen dacht ik aan dezelfde democratische misstap als u aanhaald, de verkozen NSDAP met het dramatische vervolg. Hamas lijkt op dezelfde manier de stemmen gewonnen te hebben, namelijk door inspelen op de ontevredenheid onder de palestijnen en een aantal mooie (sociale) beloftes te doen zoals beter onderwijs, meer veiligheid, etc. Gek genoeg is de agressie ook deze keer gericht aan de joden/israeliers met het verschil dat Hamas bij voorhand de totale vernietiging van de joodse staat en haar inwoners verkondigd.

 5. [4] Een vreselijke vergelijking, Walter, maar je hebt gelijk.
  De Palestijnse democratie heeft nu dus besloten de Joodse staat te vernietigen en zij heeft daar democratisch RECHT OP!
  Een goed voorbeeld.

 6. [1] Niet mee eens,

  bv het christomdom kent dit wel, alleen is er geen politicus die er naar leeft(althans die iets te zeggen heeft in eurropa).
  En als er eentje aan de macht dreigt te komen(die italiaan)dan word die vakkundig weggewerkt door ‘onze vrienden’in het europees parlement.

 7. [4] ja, en wat doet europa?
  Ach, Hamas, ze bedoelen het niet slecht hoor!
  We moeten gewoon met ze onderhandelen en samenwerken.
  Dat ze terroristen zijn en vreselijke dingen doen en willen doen?
  Ach, zullen we het daar niet overhebben.
  Ben blij dat ik geen israelier ben, ik zou geen oog dicht meer doen!

 8. [4] Stel dat er in Belgie een partij aan de macht zou komen die het totale nederlandse volk zou willen uitroeien?
  ‘Onze’politici zouden dan nog in staat zijn om gewoon de ogen idcht te knijpen en vriendelijk met hun gaan ‘onderhandelen’.
  Denk wel dat er vele vele miljoenen in de wereld zijn(vaak ‘moslims’)die graag alle joden willen uitroeien als ze de kans zouden krijgen.
  En dan nog omwille van het geloof!
  Nee hoor, God is geen God van oorlog, maar van vrede en verzoening.
  Hij heeft een gruwel aan die dingen.
  Maar ja, volgens Joseph Gubbels viel Duitsland in 1939 onder ‘Gods Zegen’ Polen binnen.
  We leefden in een gekke wereld, die met de dag gekker en erger word!
  Tot dat het te laat is voor ons allemaal!

 9. Nee, Israel heeft het altijd heel moeilijk, maar zal niet vernietigd worden als geheel. In dit land vind in de toekomst nl het eidnoordeel plaats.
  Laten we maar meer zorgen maken om onder meer ons eigen land, want volgens een bekende ser.voorspellen van 200 jaar geleden zal het binnenkort met Nederland heel slecht aflopen’omwille van de vergaande goddeloosheid’.
  Hij heeft nederland met naam genoemd, zijn voorspellingen zijn nog steeds uitgekomen.
  Er zou inderdaad een grote(kort maar heel hevig)oorlog uitbreken, die de overlevenden de 3de wereldoorlog zullen noemen.
  Deze zou plaatsvinden in de nabije toekomst.
  En wie zal deze veroorzaken?
  Rusland.
  Maar ja, volgens vele is Rusland niet veel meer, maar wat ze nog kunnen merken we nog wel!
  De ‘veiligste plaats’om te zijn dan is in ieder geval niet op het noordelijk halfrond! Dus ook niet in de usa.

 10. [4] Valt het jullie ook op dat tot voor kort Hamas alleen als terroristische organisatie werd afgeschilderd en de pers nu ook opeens de sociale activiteiten van Hamas belicht?

  Binnen een maand zit er gewoon een EU delegatie op de koffie bij dat tuig.

 11. Wat een nutteloze en populistische vergelijking.
  Democratie, oftewel ‘de meerderheid beslist’, is niet gelijk aan ‘deze minderheid moet vernietigd worden’.
  Vanzelfsprekend is ‘democratie’ geen garantie voor goede en rechtvaardige maatschappij. Het zijn enkele de (grond)wettelijke restricties op ‘democratie’ die de tyrannie van de meerderheid voorkomen.

  Individual rights are not subject to a public vote; a majority has no right to vote away the rights of a minority; the political function of rights is precisely to protect minorities from oppression by majorities (and the smallest minority on earth is the individual)
  Ayn Rand

 12. [10] Beste Kaye,

  Ja, dit valt me ook op, ik denk onderhand iedereen.
  Een tip voor Bin Laden: Richt een partij op, bv in Afganistan, en als je een meerderheid behaald, dan wild het westen ongetwijfeld met je praten hoor!
  Mag je misschien ook even op de koffie komen bij onze premier op het Catshuis.

 13. [10] Ja he, had Hitler, Stalin, Mao, Pol Pot etc, ook geen sociale programma’s?

 14. Ik vraag me af in hoeverre Polen deze dag zullen herdenken. Na afgelopen zomer in Polen te zijn geweest (onder anderen Ossewitchem) met mijn broer Nathan die als orthodoxe jood overal rondloopt, viel me op dat het anti-semitisme bepaald niet dood is in Polen. Toen we een synagoge bezochten werd nathan aangeraden maar snel andere kleding aan te doen voor zijn eigen veiligheid. Ook vertelde ze dat er regelmatig ruiten in werden gegooid en ze bedreigd worden.

 15. [10]

  Als je wat meer leest dan de krantenkoppen alleen dan had je 20 jaar geleden al geweten dat Hamas, en bijvoorbeeld de Moslimbroeders in Egypte, op deze wijze hun achterban uitbreiden. namelijk door het opzetten van basisvoorzieningen die vaak gefinancierd zijn uit *vrijwillige* bijdragen. De pers heeft hier echt niet over gezwegen.

  Ook de SP heeft op die manier zijn gezicht laten zien. Zelfs de NSDAP voerde op dezelfde manier campagne in Weimar-Duitsland. Het is een taktiek die werkt om sympathie en aanhang te kweken.

  Zou je de "massa" aan onze kant willen krijgen kan het helpen om *ook* met basisvoorzieningen te komen, het liefst op vrijwillige basis. Dat kweekt toch echt meer sympathie dan weer een bombardement op een woonbuurt….

  Misschien ene mooie taak voor libertariers om de boodschap van vrijheid en solidariteit op basis van vrijwilligheid uit te dragen

 16. [14]
  Als je ooit de documentaire "Shoa" van Claude Lanzmann hebt gezien weet je hoe door- en door antisemitisch Polen nog steeds is. Ik geloof niet dat alle Polen antisemitisch zijn (in WO II zijn er ook heel veel joden gered door Polen), maar de Poolse cultuur is de meest antisemitische van Europa, en wellicht van de wereld.

 17. [11] Pep schreef:

  "
  Wat een nutteloze en populistische vergelijking. Democratie, oftewel ‘de meerderheid beslist’, is niet gelijk aan ‘deze minderheid moet vernietigd worden’. Vanzelfsprekend is ‘democratie’ geen garantie voor goede en rechtvaardige maatschappij. Het zijn enkele de (grond)wettelijke restricties op ‘democratie’ die de tyrannie van de meerderheid voorkomen.

  Individual rights are not subject to a public vote; a majority has no right to vote away the rights of a minority; the political function of rights is precisely to protect minorities from oppression by majorities (and the smallest minority on earth is the individual)
  Ayn Rand"

  Klopt dat schreef Ayn rand in Man’s rights oa in ‘capitalism the unknown ideal’ en in de herdruk van Man’s rights in ‘The virtue of selfishness’.

  En daarbij had zij het niet over een democratische verzorgingsstaat maar over een laisez fair kapitalistische samenleving waarbij individuele rechten als een absoluut worden gerespecteerd.

  Dat is echter niet de situatie waar Hub het over heeft.

  In ‘onze’ democratische verzorgingsstaat worden de rechten van het individu iedere dag met voeten getreden omdat de democratie als belangrijker wordt gezien als de rechten van het individu. Precies omdat onze grondwet of wat daarvoor moet doorgaan geen enkele ‘(grond)wettelijke restricties op ‘democratie’ heeft!

  En in een dergelijke samenleving is de democratie levensgevaarlijk! En Ayn Rand zou dat met me eens geweest zijn.

  Kortom; je laat een gigantische context vallen als je Hub om zijn uitspraken bekritiseert.

 18. [17] PS het stukje wat jij citeert Pep is nu juist de *kritiek* van Ayn Rand op het democratisch systeem. 😉

  Zij was een voorstander van een constitutionele republiek zoals de stichters van de VS voor ogen hadden. En zij wilde zeker geen democratisch systeem zoals wij nu hebben. Dwz een systeem waarbij de rechten van het individu ondergeschikt zijn aan de wensen van de meerderheid.

 19. [9] \\\\\\\\\\beste Pascal, op welke voorspeller doel jij? Ik ben nl. al heel lang bezig met vergelijken van de diverse voorspellingen en er zit echt een lijn in.Ben heel benieuwd naar je antwoord.Anne

 20. [16] Ja, Shoa heb ik bijna helemaal gezien en daaruit blijkt dat er nog zoveel antisemitisme is.Ook uit het boek van Geert Mak Ïn Europa" blijkt iedere keer weer hoe wijdverbreid dit was en is.En laten we onszelf maar niet vrijpleiten.Want in verhouding zijn hier de meeste jodenweggevoerd,Ze werden verraden door onze lieve landgenoten voor 7 gulden per stuk.In feite heeft de holocaust mijn hele leven bepaald.Ik kom er nooit meer van los. Anne

 21. Beste Anne Hilverda,

  Ik bedoel dhr Spielmann, die leefde rond 1800 en heel veel dingen voorspelden over deze tijd die deels zijn uitgekomen, deels binnenkort helaas zullen gebeuren.
  Hij schreef dingen die iemand in 1800 nooit kan weten.Helaas dachten zijn tijdgenoten hier anders over en werd hij ‘krankzinnig’verklaard, hoewel hij heel gezond was.
  Zo zie je maar, dat ze die ’techniek’toen ook al hadden.
  Bovendien zijn er ook andere voorspellers die hetzelfde zeiden en er naast ook een aantal voorspellingen van heiligen en zelfs vd H.Maria die naadloos overeenkomen met bv Spielmann.
  Bovendien zijn voor mij alle puzzelstukjes in elkaar.
  groetjes

 22. Beste Anne,

  PS Als je nog interese hebt in deze materie kan ik je nog heel veel zeggen hoor, laat het me maar weten.
  Helaas weten maar weinig mensen hiervan.
  groetjes

 23. [21] Beste Pascal, ik ben heel blij met je reactie. Bedoel je niet iemand die ook wel Spielbein werd genoemd o.i.d. Ik denk dat ik eindelijk iemand heb gevonden die met dezelfde materie bezig is. Ik doel b.v. op de Woudprofeten uit Beieren, allemaal omstreeks l800. Zeggen de namen Sepp Wudy, Muhliasl,Stormberger je iets en Irlmayer (puttenbouwer uit Freilassing,die heel accuraat is.Hij is in l958 overleden. Natuurlijk heb ik kasten vol boeken over mariaverschijningen en de daarbij behorende voorspellingen. Er zijn er zo veel: Kugelbeer, pater Pio .Ik ken nu 2 die nog leven.Een van de beste lijkt mij iemand die anoniem wil blijven,heeft alleen kontakt met een paar professoren en journalisten en een spreekverbod door Oostenrijkse overheid.Hij wordt der Seher aus dem Walviertel genoemd,is wel op google duitsland te vinden.Had ook de Twin Towers gezien en wat daarmee gebeurde nog voordat ze gebouwd waren,O ja en de moord op Kennedy in Dallas zag hij op tv nog voordat Kennedy gekozen was.Hij voorspelt ook nog een derde golfoorlog waarbij Amerikanen overhaast moeten vertrekken.Ook een korte maar hevige energiecrisis en nog een grotere vernietiging van het centrum van New York en iedere keer zegt hij er bij maar dat is nog niet de derde wereldoorlog.Inderdaad ziet hij de Russen komen (ik denk dat het om de moslimstaten in Rusland gaat) en de communisten zullen samen gaan werken met de nat.socialisten, hun natuurlijke vijanden.Rusland krijgt hulp van China,die natuurlijk uit zijn op de bodemschatten van Rusland.Ze zullen kleine tanks ontwikkelen die net zo snel kunnen rijden als luxe auto’s.Niemand verwacht de Russen maar ze zullen er opeens zijn.Wel opletten op schermutselingen bij de grenzen in Tsjechie b,.v. Heel veel komt bijna wekelijks uit.Vandaag al weer bericht dat er veel am. soldaten worden weggehaald uit Europa,dat had hij ook al voorspeld,die hebben ze natuurlijk ergens anders nodig.Een oude voorspelling was ook van Stormberger:einerlei Geld kommt auf, dan duurt het niet land meer.En die euro was er ook zo maar.Ik zou nu met gemak tot morgenochtend kunnen doortypen over alle overeenstemmende voorspellingen,maar 80% is al uitgekomen.Ik denk dat het point of no return al gepasseerd is. Slaap toch maar zacht, Anne

 24. Beste Anne,

  Sterkte met dit verdriet over de holocaust.
  Maar laten we wel eerlijk zijn, natuurlijk zijn er nog steeds jodenhaters in europa, maar de gevaarlijkste zitten niet hiet maar bv in Iran, Libanon, Syrie, Hamas etc etc.
  Deze mensen, althans veel van hen willen niets liever dan de vernietiging van Israel en de joden in het algemeen.
  Israel moet voordurend op zijn hoede zijn voor die landen en organisaties, terwijl Israel niet groter is dan ong. 20000 km2(60% vNederland)en 7 miljoen inw. geloof ik, terwijl die vijandige landen vele vele malen groter zijn.
  Gelukkig maar dat Israel(naar verluid 200)kernkoppen heeft, zodat een aanval op Israel niet aantrekkelijk zal zijn.
  Wel erg bv om buren te hebben die je het liefst willen uitroeien.
  Je zou er psychotisch van worden.
  Sterkte voor alle Israeliers.
  PS Pas ook op voor Rusland, want hier zitten ook veel jodenhaters, ook in de politiek.
  groetjes

 25. Beste Anne,
  Nog heel even voor ik ga slapen, je zit heel goed.
  Maar voor de 3de wereloorlog zal uitbreken gebeuren er nog twee opmerkelijke dingen, dus als ze gebeuren weet je dat het in aantocht is: de moord op een oude vluchtende paus en zijn hele gevolg en grote wederwaardigheden in Nederland.
  Maar wat dat inhoudt zou ik niet echt weten.
  welterusten, misschien spreek ik je morgenmiddag wel.
  slaap zacht.

 26. Beste Anne,

  Nu echt het laatste voor vandaag: Poetin is gevaarlijk, maar houd die Zjirinovski in de gaten.
  Ik ben bang dat hij die ellende gaat veroorzaken(eventueel met de steun van andere landen). Is hij het niet, dan iemand die precies is zoals hij.
  Trouwens, hij word goed beschermd door Poetin hoor.

 27. [18]
  Maar de rechten van de meerderheid (ofwel de grootste groep) zijn in ons land zeker niet het systeem.
  Met dank aan de vrij solide scheiding tussen staat en rechtspraak gaat dat heel redelijk.
  Er zijn hiertegen twee argumenten mogelijk:
  1. De rechtspraak is niet onafhankelijk.
  Niet mee eens. Hoewel de rechtspraak wel degelijk een zekere politieke smaak lijkt te hebben, voornamelijk door de opleiding van de rechters en hun leeftijd, is het niet hard te maken dat zij op enigerlij wijze naar de pijpen van de Nederlandse politici dansen.
  2. De politiek ontneemt moeiteloos een individu zijn rechten.
  De Nederlandse grondwet is naar internationale maatstaven zeker geen gedrocht. Het veranderen van die spelregels kan enkel met 2/3 meerderheid. Een remming op het principe van ‘de grootste/sterkste heeft het voor het zeggen.

  In verhouding met de in de vergelijking aangevoerde Weimar republiek -en de mede door geweld gecreeerde problemen- voldoet de Nederlandse situatie in alle opzichten aan de idealen van Rand.
  Natuurlijk geen optimum. Naar Rand zou dat summum bonum tevens sterven zijn.Nochthans in het geheel geen onredelijke oplossing, die niet rationeel te vergelijken is met de Endlosung in Duitsland.
  Indien je wenst te argumenteren dat compromissen niet mogelijk zijn voor Rand, dan raad ik persoonlijk je aan eens goed de opmerkingen over de uitgangspositie van individuen in ‘Atlas Shrugged’ te herlezen.

 28. [27]
  Pep,

  Zie:

  http://nl.wikipedia.org/wik

  Daarin staat:

  "Anders dan in bijvoorbeeld de Verenigde Staten of de Duitse Bondsrepubliek kan in Nederland de rechter niet stellen dat een bepaalde wet die door de kamers is aangenomen in strijd is met de grondwet en dus ongeldig is. Nederland is samen met Finland het enige land in de EU waar deze toetsing nog verboden is. Er zijn steeds meer voorstanders van opheffing van dit verbod. Een Nederlandse rechter kan wél wetten aan door Nederland ondertekende verdragen toetsen."

  Bovendien staat in vrijwel ieder Grondwetsartikel een formulering dat de wet mag bepalen hoe zo’n grondrecht moet worden ingevuld, of worden beperkt. En hoewel er voor een grondwetswijziging een 2/3 meerderheid moet zijn, daarna nieuwe verkiezingen en opnieuw een 2/3 meerderheid, worden deze verkiezingen op hetzelfde moment als de gewone verkiezingen gehouden, zodat de burger vaak niet eens doorheeft dat het om wijziging van de Grondwet gaat. En gezien de grote eensgezindheid van de partijen in de Tweede Kamer als het om echt belangrijke vraagstukken gaat (bijvoorbeeld de Europese "Grondwet"), is een 2/3 meerderheid halen niet echt moeilijk.
  De Nederlandse Grondwet biedt dus eigenlijk geen enkele garantie. De uitspraak van president Bush over de Amerikaanse Grondwet: "It’s just a goddamned piece of paper!" is veel meer toepasselijk op de Nederlandse Grondwet.
  En over de positieve kanten van democratie, en de Holocaust gesproken. Ik zag vandaag een klein stukje van een documentaire op CNN, waar een of ander onopgeleid, werkloos, Oost-Duits wijf (jong ook nog) vrolijk verkondigde dat "Als Hitler nu nog verkiesbaar was, hij zich tenminste aan zijn beloften zou houden".

 29. De Nederlandse grondwet is zeker geen toonbeeld van perfectie (de Duitse zit zeker beter in elkaar). Toch is het kort door de bocht om de Nederlandse grondwet gelijk te stellen aan een beschermingsloze situatie.

  Dit is interessanter:
  "gezien de grote eensgezindheid van de partijen in de Tweede Kamer als het om echt belangrijke vraagstukken gaat (bijvoorbeeld de Europese "Grondwet"), is een 2/3 meerderheid halen niet echt moeilijk." Als er sprake is van een structurele meerderheid (hier over meerdere partijen verdeeld, maar sois), dan werkt democratie niet. In het bijzonder in landen waar partijen niet naar ideologische maar naar ethnische belangen gevormd zijn (Joegoeslavie na ’89). Juist dan is het bijzonder belangrijk dat de rechten van het individu niet of nauwelijks aangetast kunnen worden door ‘de meerderheid’.

  Nu hebben we de mazzel dat er ook nog iets goeds uit ‘Europa’ is gekomen: Het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. De bijbehorende rechters tikken wel degelijk met regelmaat overheden op de vingers en toetsen wetgeving.

 30. [27] Pep ik argumenteer over het algemeen niet met mensen die niet op mijn argumenten ingaan en gewoon door kletsen alsof ik niets gezegd heb. Dat vindt ik respectloos.

  Ayn Rand was voor een laissez-faire kapitalistische samenleving en een republiek geschoeid op het Jeffersonsiaanse model.

  Zij was zeer tegen het sociaal-democratisch model wat wij in Europa hebben.
  Dat kan je geloven of niet dat is verder jou zaak.

  Maar goed ik heb het gevoel dat ik dit tegen dovenmans oren zeg.

  Wat mij betreft is ‘onze’ o sorry, jou discussie gesloten.

Comments are closed.