Om een goed besluit te kunnen nemen over het sturen van soldaten naar Afghanistan stelden Kamerleden de vorige week dat het daarvoor wel goed was om er zelf eens te gaan kijken.

Maar nu ze een klein beetje beter weten waar het over gaat, gaan ze maar liever niet. Ze denken er wel over om de soldaten te sturen!

Ondertussen is er namelijk bezoek geweest van de Amerikaanse Minister Volker en van de Ambassadeur van Amerika bij de NATO. Die hebben beiden duidelijk gemaakt dat er gevochten moet worden en dat er best doden kunnen vallen.
De Nederlandse Generaal Dick Berlijn uit in Elsevier kritiek op de Amerikanen: “Die hebben wel de Taliban aangepakt, maar het land werd er niet stabieler door.” Maar “wij” gaan dat veel beter doen, zegt de generaal!

De factor “gevaar” zou geen rol mogen spelen als je ergens een leger heen stuurt. De factor dat je niet “weder op kunt bouwen” in een oorlogsgebied, klinkt al meer reëel.
Het belangrijkste is echter een land als Nederland helemaal geen leger naar het andere eind van de wereld moet zenden.
Nederland moet eerst orde op eigen zaken stellen.
Als je de waarschuwingen van de burgemeesters van de grote steden, en nu ook weer van de AIVD, leest over de gevaren in Nederland zelf, dan kan die missie veel beter uitgestuurd worden naar Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

Zie ook het voorgaande artikel over beloond geweld.

14 REACTIES

 1. Dick Berlijn is een lafbek net als Couzy Voorhoeven en Ter Beek.Lekker makkelijk de Amerikanen te bekritiseren terwijl hij zelf soldaatje in vredestijd mag spelen vanachter een burotje in Den-Haag. Als hij het allemaal zo lekker weet dan mag hij eens gaan uitleggen waarom Bosnie zo lekker de boot in ging en waarom de de Nederlandse houding daar niet werkte.

 2. [1] De UN houding daar werkte niet. Toen SFOR kwam met NATO artillerie en tanks hielden de serven hun kop wel.

  Het punt is dat je overtuigend moet overkomen. Rare UNPROFOR ROE werken dan natuurlijk niet. ISAF ROE zijn een stuk duidelijker, zeker nu de ISAF van plaats aan het ruilen is met Enduring Freedom.

  Couzy was trouwens een stereotype koude oorlog generaal, Berlijn heeft in vanuit Italie gevechten boven de Balkan gevlogen, dus die vertrouw ik wat meer dan een armchair generaal. Maar ja, als oud onderofficier vertrouw ik eigenlijk niet één officier…

 3. [1] Ik hoorde laatst van een ex-dienstplichtige dat elke generaal in het Nederlandse leger, zelfs op het slagvecht tijdens gevechtshandelingen, per direct z’n contract kan opzeggen. Uiteraard met doorbetaling van wachtgeld enz. Klopt dat?

  Trouwens het leger in Nederland beschikt over zo’n 110 (honderdentien) genraals, terwijl ze nog niet een brigade op de been kunnen krijgen. Waterhoofdconstructie en wij maar betalen.

 4. Er valt,denk ik, niets te halen(geen eer en geen olie).
  Amerika wil daarom wel weg en zoekt een niet al te snuggere zetbaas!
  Trap er dus maar niet in.

 5. [3] Er zijn hier heel veel generaals omdat dit kleine landje met de grote jongens mee wil spelen.

  Daardoor worden veel eenheden van ons aan buitenlandse formaties gekoppeld. Dan heb je alleen een overste bij die formatie en heb je dus niets in te brengen.
  Dit hebben ze opgelost door altijd een Chef de Mission mee te sturen die aan het hoofdkwartier van de formatie is verbonden. zo’n vent is minstens brigade generaal.

  Ook worden veel functies die bij buitenlandse legers door generaals worden vervuld hier ook door generaals gedaan. Geen punt zou je zeggen. Alleen zijn die legers veel groter en heb je hier hooguit een majoor of overste nodig. Om toch wat standing te krijgen maken zo zo’n figuur dan generaal.

  Maar ja, eens gepromoveerd kan hij natuurlijk alleen maar omhoog en krijgt hij ook het salaris dat er bij hoort…

  Opzeggen tijdens uitzending kan trouwens niet. Je moet voor de uitzending (dus bijbehorend slagveld) laten weten of je verlengd of niet. Loopt jouw contract af tijdens de uitzending dan ga je niet eens mee. Voor militairen met een onbepaalde tijds contract geldt dat ze voor een uitzending moeten opzeggen, doen ze dat niet, dan kun je pas weer opzeggen wanneer je terug bent. Wachtgeld bestaat dan niet.

 6. [5] Ik bedoel niet dat een gewone soldaat (die wel een contract met een beperkte termijn heeft) kan opzeggen. Ik bedoel enkel de generaal. Die hebben toch niet een contract met beperkte termijn, of wel?

 7. [5]
  En wat gebeurt er, als een generaal zich in het heetst van de strijd ziekmeldt met een griepje ? Mag-ie dan naar vrouwlief ?

 8. [1] Precies, dat zijn al onze politici toch, een stelletje lafbekken. Je hoefde alleen maar hun commentaar te zien in verband met de EU Grondwet om te zien dat ze zulke bangerikken waren voor de Fransen en Duitsers. Het Nederlandse volk heeft ze daarbij goed op hun nummer gezet.

 9. Op het 8-uur journaal was inderdaad al een voorstel om het leger in te zetten tegen werkloze allochtonen jongeren. Zij zouden op een kazerne een cursus ‘orde en discipline’ moeten volgen.

 10. [8] [6]

  Lees mijn onderste alinea over onbepaalde tijd contracten.

  Zieken en gewonden worden zo dicht mogelijk bij het front behandeld. Dit om shell shock achtige klachten te voorkomen. Wil je hier meer over weten, mail me dan privé. Het is nogal een lang onderwerp!

  Simuleren van verwondingen of ziekte, of jezelf verwonden of met opzet ziek maken is een krijgsrechtelijke misdaad. Dus ‘opeens ziek worden’ leidt er niet toe dat je naar je vrouw gaat.
  Tijdens grote en lange oorlogen hebben de meeste legers ‘Straf’ eenheden. Die van het Vreemdelingen Legioen en het Russische leger zijn het beroemdst. De Russische Spetsnaz is voortgekomen uit zo’n Straf/Mijnenruim eenheid.
  Over de ‘Peine’ eenheden van het Legioen in Indochina en Noord Afrika bestaan ook erg interessante verhalen.

 11. [10] Tjsa, het begint met ‘Niet Geintegreerde Allochtonen’, dan met Asocialen en voor je het weet zit je op een glijdende schaal.

  Het probleem met dit soort trends is volgens mij dat die kazernes binnenkort niet meer leeg staan, en door internaten gebruikt worden, maar dat er weel militairen in zitten.

 12. Zoals ze in een andere krant zeiden:
  "sterven voor balkende en bush is net zo achterlik als sterven voor Allah

Comments are closed.