Wie wil proberen het Libertarisch ideaal via de VARA aan de kijkers over te brengen?
Gevraagd naar HELDEN die in het hol van de leeuw het VRIJHEIDS ideaal durven/willen uitdragen.

Hoe dan ook, ALS je iets doet, laat het ons weten.

Om in het hol van de leeuw te kruipen, komt nu een heel kleine kans. En je weet natuurlijk nooit tot welk resultaat dit kan leiden. Bovendien zijn er misschien ook libertariërs die dit als een leuke happening zien, of als een happening om zelf meer ervaring op te doen. Of nog ander argumenten. Doet er niet toe. Gebruik het!!

Hier volgt een publicatie van MeerVrijheid:
Laat ons weten wat je besluit cq welke ideeën je hebt voor coördinatie.
———————————————
30-jan-2006
VARA zoekt libertariërs voor nieuw debatprogramma
De VARA nam contact op met MeerVrijheid om te vragen of er mensen geïnteresseerd waren om mee te debatteren in een nieuw TV programma dat ter vervanging komt van het Lagerhuis. Aanstaande zaterdag is de selectie voor een groep van 20 mensen. Aangezien progressieve meningen eenvoudig te vinden waren is men nu op zoek naar de wat radicalere meningen zoals bv libertariërs die aanhangen.

Per uitzending zullen drie bekende Nederlanders, bijvoorbeeld een politicus, een filmregisseur en een rapper, een zelf bedachte stellling verdedigen, waarbij zij zoveel mogelijk mensen uit het publiek van hun stelling moeten proberen te overtuigen.

De VARA zoekt nu een totaal nieuw panel van 20 mensen, dat deze bekende Nederlanders met argumenten kan steunen, dan wel met argumenten kan bestrijden.

Men merkte tijdens de zoektocht naar leden voor dit nieuwe vaste panel, dat men voortdurend in de links-sociale hoek terecht kwam.

De VARA zoekt daarom naar mensen die juist rechts georiënteerd zijn (libertariërs zijn overigens niet “rechts”), die van debatteren houden en die het leuk vinden om tegen heilige huisjes te schoppen. Bij voorkeur van middelbare leeftijd.

Men wil zo snel mogelijk een aantal mensen spreken, omdat de VARA op 4 februari een selectie wil houden in Amsterdam. Uit de 60 mensen die de omroep dan uitnodigt, hopen ze 20 debaters te selecteren, die in 13 achtereenvolgende uitzendingen hun mening kunnen laten horen. Zij zullen dit op persoonlijke titel doen.

Wie geïnteresseerd is kan deze week contact opnemen met Mirjam Gulmans.

Mirjam.Gulmans@vara.nl
VARA
Redactie “nieuwe debatprogramma”
035-6711257
Dit document is te vinden op: www.meervrijheid.nl/vara-de…
——————————————————————-

De Vrijspreker is bereid eventuele individuele acties desgewenst te coördineren.
Stuur je acties/intenties/plannen naar info@vrijspreker.nl

58 REACTIES

 1. Ik zou nog willen opmerken, dat iemand naar de selectie zou kunnen gaan om de procedure te aanschouwen.
  Tijdens de selectie kan hij allerlei vragen stellen over de procedure. Eenmaal gekozen kan hij altijd nog beslissen, of hij onder de voorwaarden meedoet ja of nee.

 2. Degene die als libertarier gaat zou juist de overeenkomsten met sommige "linkse" standpunten moeten benadrukken. (legalisering drugs, tegen aanvalsoorlogen, voor gelijke rechten van homo’s, vrouwen e.d en voor recht op immigratie van degenen die vredzaam zijn en niet uit de ruif willen eten) Daarna moet je aangeven dat deze vrijheden het betse gewaarbord zijn als ook eigendomsrecht wordt gerespecteerd en de overheid zich terugtrekt.

  Ik denk niet dat de VARA met dat programma tegenstanders wil vloeren. dat incident met Fortuyn was een grove fout, maar ook al weer 8 jaar geleden, nog ver voor Fortuyn de politiek in ging.

  Bij "het lagerhuis" hebben ook veel niet-linkse pannelleden gewoon hun zegje kunnen doen. Helaas zat er toen geen libertarier tussen.

  Als libertariers ontbreken zullen "onwetende" kijkers "rechts" gaan associeren met repressie. want de autoritair "rechste" pannelleden zullen er namelijk wel zijn.

 3. [31]Ik zat er aan te denken om dat te doen. Als je niet gekozen wordt, dan is het "probleem" gelijk opgelost. Wordt je wel uitgekozen, dan kun je je eventueel alsnog terugtrekken.

 4. [32]
  peterk,
  Dat speelt zeker een rol. Maar dat is niet het enige argument. Je kunt er achteraf een nachtje over slapen om te bedenken en te overleggen, of jij wel de geschiktste persoon bent. Er zullen toch een aantal verschillende items aan bod komen. Kies dan die uit, die je liggen en de rest probeer je aan anderen over te laten zou ik zeggen. Moet je wel wat voor doen natuurlijk.
  [33]
  Dat ben ik (bijna) helemaal met je eens, KL.
  Alleen was het Lagerhuis een hopeloze kakafonie. Aan het eind wist niemand nog of er nog zinvolle conclusies konden worden getrokken. Als het nieuwe programma zo gaat, komt de liberatische boodschap nooit over het voetlicht, vrees ik.

 5. 1. De ideooologische Shitsjialisten weten wat zijn doen … zij hebben de Libertariers dit keer nodig omdat die als zelfgehypnotiseerde ideaaaalogen oneindig veel meer van de pot gerukt zijn … dan zij …

  2. Feit is dat Shitsjialisten letterlijk onscrupueuze landverraders zijn, maar daarentegen de Libertariers echte schadeloze onnozele halsen en fantasten.Van der Lubbes in feite …

  3. Want wat de willekeurige Libertarier steeds te pas en onpas behoefte aan heeft en zal doen is om doorlopend te proberen snippers van hun nep-filosofie er tussen te krijgen … waardoor de Shitsjialisten ongewild juist als bizonder effectieve en benevolente pragmatisten bij het gepeupel overkomen … Precies wat de neo-marxisten verwachten en op rekenen dus … Let maar op …

  4. Het enige wat de Shitsjialisten hoeven te doen is om de Libertariers (als zij er in slagen hun aan boord te hijsen) steeds voldoende touw aan te reiken om zichzelf aan op te hangen … en belachelijk te maken …

  Als ik libertariers was bleef ik heel ver van de VARA weg …

 6. [33]Ik ben bang dat het met die overeenkomsten met "links" minder goed gesteld is dan jij denkt.

  – "legalisering drugs"
  Ik denk dat alleen linkse "intellectuelen" daar voor zijn, de gemiddelde VARA-kijker niet.

  – "tegen aanvalsoorlogen"
  Als het om de VS gaat. Als het gaat om "vredesoperaties" met mandaat van, of georganiseerd door, de VN verdwijnt dat bezwaar waarschijnlijk als sneeuw voor de zon, en komt de maakbare-samenleving-reflex boven.

  – "voor gelijke rechten van homo’s, vrouwen e.d"
  Vanuit libertarische optiek valt er op dat punt eigenlijk niet veel meer te wensen. Voor links is dit soort dingen vooral een kwestie van postitieve discriminatie e.d., en dat zijn nu net dingen waar libertariërs niet zo op zitten te wachten.

  – "en voor recht op immigratie van degenen die vredzaam zijn en niet uit de ruif willen eten"
  Daar hoef je bij links ook niet mee aan te komen, denk ik. Recht op immigratie houdt in hun ogen automatisch in recht op alle voorzieningen die er in Nederland zijn. Sterker nog, voor sommige figuren aan de linkerkant van het politieke spectrum is dat juist de essentie van immigratie; meer zielige gevallen waar ze bureaucratiën om heen kunnen bouwen.

  (Een gelijksoortige analyse van de overeenkomsten met "rechts" is ook te maken, maar daar gaat het nu niet over.)

 7. [36]
  Zolang libertariers alleen maar praten over "minder overheid" en niet roepen "weg met de overheid" zal dat allemaal wel meevallen denk ik.

 8. [35]
  Dat nachtje erover denken en dan besluiten of jij de geschikte persoon bent. Ijdelheid dwingt iemand er juist toe te besluiten dat hij/zij de geschikte persoon is.

  [36]
  Alsof jij het allemaal in je vingers hebt. Veel krachttermen en een beetje chaotisch….. O ja, en alleen maar reacties schrijven en verder niets. Over fantasten gesproken.

 9. [36]Ze zoeken niet zozeer libertariërs, ze zoeken "mensen die rechts georiënteerd zijn" en het leuk vinden om tegen heilige huisjes te schoppen.

  Niks voor jou?

 10. [40] Wat is dat voor vreemd gefluister
  van "niet rechts of niet links" : Libertariërs zijn toch "far right"…
  denk ik …hoop ik…(of anders waar is hier de nooduitgang ? 🙂 ?

  Groetz,

  Cincinnatus (Prouf member of the vast rightwing conspiracy)

 11. [41] "Libertariërs zijn toch "far right"…".
  Bedoel je te vragen of libertariers : "zeer juist" zijn?
  Het antwoord is "Ja"!;-)

 12. [29] In programma’s over roken. Ook een kwestie van teveel overheidsbemoeienis, toch? 😉

 13. [39]
  Peterk zei: "" Alsof jij het allemaal in je vingers hebt. Veel krachttermen en een beetje chaotisch….. O ja, en alleen maar reacties schrijven en verder niets. Over fantasten gesproken.""

  Hoezoooo … ik heb altijd volgehouden:

  1. WEG … met de archaische uitzuigende monarchie …
  2. WEG … met de multikul, alsof mensen maar zomaar overal kunnen neerstrijken waar men zin in heeft zonder ergens aan bij te dragen.
  3. WEG … met het neo-marxisme en de shitsjialistische herverdeling.

  Wat is daar voor fantastisch aan? Helaas weet het voetvolk niet waar het in wezen over gaat, en al zeker NIET de hardop voor zich uit dromende "Libertariers" … Dat zij het Esperanto (nog) niet als universeel verbaal communicatiemedium hebben gekozen …

 14. [45]Wat je werkelijk wilt, moet je durven uitspreken.
  Daar is niets dromerigs aan. Dat is durf. Alleen moet je niet bij praten blijven.
  Ik weet ook wel dat je een goed hard hebt (DDR), maar een ander kan net zo strijdbaar zijn als jij. Of misschien wel meer!

 15. [39]
  peterk,
  Je wilt toch niet beweren, dat ijdelheid altijd de enige reden zou zijn om voor het voetlicht te verschijnen ?
  [45]
  ACP,
  Mag ik dan in herinnering roepen, wat ik jou hierboven [38] antwoordde:
  "Zolang libertariers alleen maar praten over "minder overheid" en niet roepen "weg met de overheid" zal dat allemaal wel meevallen denk ik."
  Groet, Harry

 16. [47] Harry,
  Natuurlijk niet. Maar inherent aan ijdelheid is het gegeven dat de lijdende persoon zichzelf niet juist inschat. De andere kant van ijdelheid is juist dat lijdende personen zich aangetrokken voelen tot zaken die de persoon zelf profileren.
  Een groot gevaar dus.

 17. [47]
  Iemand zegt: "Zolang libertariers alleen maar praten over "minder overheid" en niet roepen "weg met de overheid" zal dat allemaal wel meevallen denk ik."

  Dat is net zo als de bewering dat het met de Islam en de multikul wel mee zal vallen …

  En nu zoekt de VARA naar zogenaamde REGSEN (waar zij echter elke willekeurige niet-linxen kunnen gebruiken) die zij dan als Jan Loels en Jan Klaasens kunnen etaleren, als contrast tot "hun daden en pogingen" om de wereld te verbeteren…. En dan zegt men hier dat het wel mee zal vallen … ?!

 18. [48]
  peterk,
  Maar hoe denk je dat gevaar te bezweren dan ? Met je zak chips naast je en je sloffen aan naar Lagerhuis-TV kijken ? Jij wilde toch ooit actie ?

 19. [49]
  ACP,
  Zou je om te beginnen dat citaat niet uit zijn verband willen halen, s.v.p. ?

  Het gaat trouwens wel om panelleden, die ze uitnodigen en niet om BN-ers, als ik zo vrij mag wezen.
  Of moet ik begrijpen, dat je de uitnodiging zelf niet gelezen hebt, maar alleen, dat de VARA de afzender is ?

 20. [50] niet ooit. Wil en doe.
  Ik heb het al vaker uitgelegd. Het komt neer op: altijd slag leveren op een veld dat jijzelf hebt uitgezocht, op een tijdstip dat jezelf hebt vastgesteld, met de wapens waarmee jezelf het sterkst bent en om de redenen die jezelf het belangrijkst vindt.

 21. Dat hoop ik ook. Met traditioneel links en/of rechts heb ik niets op. Het gaat qua richting naar boven, weg uit het linksrechtse drijfzand.

 22. [42] [54] Dit was een reactie op Hub, er ging iets mis…

  Dat hoop ik ook. Met traditioneel links en/of rechts heb ik niets op. Het gaat qua richting naar boven, weg uit het linksrechtse drijfzand.

 23. [52]
  peterk. Yep.
  Maar dan luidt de conclusie m.i., dat libertariers/klassiek liberalen nog een hele lange weg te gaan hebben. Mijn inschatting is vele tientallen jaren, zoniet meer, tenzij er een charismatische Cincinnatus opstaat.
  Hoe dan ook, natuurlijk altijd veel succes gewenst, peterk.
  Ik zou zeggen: veel netwerken, mensen interesseren en geinteresseerde vrijwilligers "inschakelen".
  Groet, Harry

 24. [56]
  Maar het gaat niet alleen om libertariërs. Dat zou dom zijn.

 25. Ik heb me (last minute) aangemeld, ben benieuwd of ik een uitnodiging krijg.
  Opportunistisch als ik kan zijn lijkt mij dat elke kans om voor een groot publiek te kunnen betogen dat een overheidsoplossing nooit een oplossing is, maar slechts extra ellende veroorzaakt, een kans is die je moet aanpakken.

  Als ik het "format" goed begrijp kun je, net als in het Lagerhuis, jezelf af en toe ook op de vlakte houden. En juist bij "moelijke" onderwerpen, waar de Libertarische filosofie nu eenmaal wat meer tijd en uitleg nodig heeft voor de geconditioneerde burger, dáár moet je dan maar even je mond houden.

  Verder kun je bij ieder onderwerp natuurlijk slechts de vraag stellen: "En wat heeft al dat overheidsgeregel tot nu toe dan opgeleverd, behalve nadeel x,y en z, en wat geeft u het idee dat het nu opeens wél zal werken?"

  Het voordeel van zo’n platform is gewoon dat meer mensen geïntresseerd kunnen raken, de Vrijspreker gaan bezoeken, en op die manier onze idealen leren kennen, en wellicht zelf gaan delen. Dát is de winst.

  Dat er ook mensen van je vervreemd raken, so be it. Een echte Marxist wordt toch geen Libertariër, dan kun je hem maar beter flink in het harnas jagen, en zorgen dat hij kwaad wordt. Dan hangt hij zichzelf wel op, want zoals al geconstateerd: Linxe theorie is nogal onzinnig.

Comments are closed.