Minister Donner gaat dit nu eens hard aanpakken.

Deze week hoorden we al dat Piet Hein het de eeuwenoude schuttersgilden moeilijk gaat maken, en nu komen de graffiti daar ook nog bij!

We geven u hier het belangrijkste nieuws dat de Nederlandse regering vandaag in haar dagelijkse Nieuwsbrief aan den volke kond doet.
(Het was ook het enige nieuws!)

We zullen onze lezers niet onderschatten en hier commentaar op geven. Alleen kunnen we moeilijk de verleiding weerstaan om enkele puntjes te benadrukken. Lees verder in de Regeringsvoorlichting:

MINISTER DONNER WIL GRAFFITI HARDER AANPAKKEN

Minister Donner (Justitie) wil een hardere aanpak van illegale graffiti. Graffiti past volgens hem niet bij
een veilige leefomgeving. Donner gaat de mogelijkheden van een landelijk registratiesysteem onderzoeken.

Dat schrijft minister Donner in een brief aan de Tweede Kamer. Hij reageert daarin op een rapport vanuit de Tweede Kamer.
Donner noemt illegale graffiti ‘verloederend en ontsierend’. Het past volgens hem niet in een veilige leefomgeving. Daarnaast is het verwijderen van graffiti duur en tast het de muren aan.

Registratiesysteem
Volgens deskundigen is een relatief kleine groep graffitispuiters verantwoordelijk voor een groot deel van alle graffiti. De opsporingsgegevens worden lokaal opgeslagen, terwijl daders actief zijn in het hele land. Met centrale registratie kunnen zij sneller worden opgespoord. Donner wil samen met het ministerie van BZK de mogelijkheden voor zo’n systeem onderzoeken.

Gemeenten
Gemeenten kunnen eigenaren van panden aanspreken op hun verantwoordelijkheid om hun panden schoon te houden. Donner schrijft dat er richtlijnen moeten komen om pandeigenaren in het uiterste geval te verplichten graffiti te laten verwijderen.

Verder kunnen burgemeesters camera’s laten plaatsen om te controleren of er graffiti wordt gespoten.

Graffiti valt onder de ‘kleine ergernissen’ waarvoor gemeenten in de toekomst mogelijk boetes kunnen gaan opleggen. Minister Donner heeft daarvoor in een april een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd.

Aangifte
Gemeenten en politie moeten eigenaren en gebruikers van woningen informeren over het belang van aangifte doen. Sinds kort kan dat ook via internet.
Verder kunnen eigenaren van bekladde panden de kosten van het verwijderen van graffiti verhalen op de dader(s).

5 REACTIES

 1. Ja, graffiti bedreigt inderdaad de veiligheid van mijn leefomgeving.
  Veel meer dan de inbreker in mijn huis die ik, op gevaar van het krijgen van een gevangenisstraf, alleen mijn mijn blote handen tegemoet mag treden. Heeft de man een vuurwapen of mes bij zich, of is 25 jonder dan ik ben, ben ik de klos. De overheid heeft daarbij in al zijn wijsheid het politiesysteem zo georganiseerd dat zij nooit op tijd in mijn huis kunnen komen.
  Ja, jongens Donner heeft zijn veiligheidsprioriteiten goed op een rijtje. Net zo goed als hij de rest (in zijn hoofd) op een rijtje heeft staan.

 2. Ik vind politici als Donner veel meer ‘verloederend en ontsierend’ voor de NL samenleving dan de graffiti. De metro in Amsterdam en Rotterdam hangt vol met camera’s… en graffiti. Dus met die camera’s heeft Donner iets anders in de zin dan hij officieel vermeldt.

 3. Ik ben het hier totaal niet mee eens. inderdaad Donner is een volslagen religiuese fundamentalische idioot en de dag dat hij sterft (natuurlijke dood is ook goed) zal ik zeker vieren, maar die fantastische grafity die te pas en te onpas op andermans eigendom aangebracht wordt is natuurlijk totaal krankzinnig en druist zeker in tegen libertarise principes oftewel blijf van andermans eigendom af tenzij toestemming gevraagd en verkregen.

 4. [3] Inderdaad. Het mag dan niet prioriteit nr. 1 zijn – ik heb ook liever dat degene die in mijn huis inbreekt gepakt wordt dan degene die mijn huis op een vreselijke manier beklad – maar ik zou toch wel graag hebben dat mijn muur door de dader, op zijn kosten, schoongemaakt wordt!
  Dat wil niet zeggen dat ik voor het plaatsen van camera’s op elke hoek ben!

 5. Wat een lul, zeg. Terwijl het Nederlandse economie in zwaar weer verkeert, en de moordende concurrentie met het oosten ons allen bedreigt, krijgt Donner het advies vaart te maken met het hervormen van BV en NV recht, om ondernemers te onlasten van allerlei bureaucratie. Gezien hij niets begrijpt van echt belangrijke zaken, gaat hij zich bezighouden met graffiti.

  Tekenend voor de overheid; onproductieve tijdverspillers allemaal.

Comments are closed.