Kandidaat: Boris Dittrich (D66) Fractievoorzitter

Nominatie: “Ik kan me niet goed indenken dat zo’n missie doorgaat zonder dat D66 instemt”

Toelichting: Boris werd geboren in 1955. Na zijn studie in Amerika en rechten in Leiden heeft hij eerst op een advocatenkantoor gewerkt en werd daarna rechter bij de Arrondissementsrechtbank in Alkmaar. Vanaf 1981 is hij lid van D66 en werd fractievoorzitter van D66 in de deelraad Amsterdam-Zuid.

Boris is vanaf 1994 lid van de Tweede-Kamerfractie van D66 en vanaf 2003 fractievoorzitter.
Hij staat de laatste weken erg in de schijnwerpers door zijn (en D66) houding ten opzichte van het voornemen van het kabinet tot deelname aan de NAVO-missie ISAF in de Afghaanse provincie Uruzgan.

Hij is de enige die tamelijk vroegtijdig bekend maakte dat hij en D66 beslist tegen die missie zijn. Omdat het kabinet die missie wel wilde uitvoeren, kwamen de D66-ministers die in het kabinet zitten in de problemen. Die werden echter in eerste instantie opgelost doordat het kabinet op 22 december meedeelde dat ze slechts een “voornemen” hadden om troepen te sturen! Dus geen “besluit”!

Ondertussen waren bij de militairen de voorbereidingen al lang aan de gang! En iedereen die even nadacht, wist dat dat voornemen hetzelfde was als een besluit. Dit werd door de D66-minister Laurens Jan Brinkhorst openlijk toegegeven op 13 januari toen hij op een vraag van een journalist: of er door de ministerraad nu wél een besluit genomen was,- zei: “Ach hou toch op, er is al veel eerder een besluit genomen.”
Overigens in tegenspraak tot weer andere uitspraken van diezelfde Laurens Jan.

Boris heeft bereikt dat het debat over de missie een aantal weken is vertraagd. PvdA, VVD en SP blokkeren niet langer een inhoudelijk debat over deze missie nadat Jan Peter Balkenende hen duidelijk gemaakt heeft dat dat “voornemen” toch eigenlijk bedoelde “bereidheid” en, nou ja, zie het maar als een besluit.

Boris is niet alleen een meester in de rechten, hij is ook een meester in het verwarring zaaien en politieke draaitaal. In december liet hij er geen twijfel over bestaan dat er een regeringscrisis zou komen als er besloten wordt de soldaten uit te sturen. Daarna heeft hij dit nooit gezegd, maar het is wel zo en het is niet zo bedoeld en nu moeten we het debat afwachten. Begrijpt u het?

Boris zit met het probleem om het kabinet te laten vallen en te tonen dat D66 een “flinke” partij is, of door te laten gaan in dit “oogstjaar”. In dit jaar zou volgens zijn minister Laurens Jan blijken hoe goed deze regering alles gedaan heeft. En dus in 2007 weer herkozen kan worden. Dat je daarvoor een aantal soldaten in groot gevaar brengt, moet je dan maar op de koop toe nemen.

Boris gebruikt als reden om niet te gaan dat het te gevaarlijk is. Dit is een praktisch punt waarover je kunt twisten. Maar soldaten lopen altijd gevaar. Dat is hun beroep.
Dit gevaar is echter geen principiële reden. Het argument is wel weer een duidelijke demonstratie dat ook D66 helemaal geen principes heeft. Net als alle andere partijen.*) Allemaal zijn ze pragmatisch en afgestemd op de volgende verkiezingen.

Het echte Kamerdebat zal waarschijnlijk begin februari plaats vinden.
Eerst komen er nog hoorzittingen met o.a. generaal Berlijn, Jaap de Hoop Scheffer, Amerikaanse en Britse ministers en het zit er nog in dat de Kamer zelf in Afghanistan gaat kijken. Kortom de komende weken nog groot circus.

Ondertussen krijgt Boris het nog zwaar te verduren. Hij zou de missie kunnen tegenhouden, maar of hij daar sterk genoeg voor is zal de komende weken blijken.

Boris heeft de Award “Politicus van de Week” van de Vrijspreker zeker verdiend!

*) Voor een libertarische oplossing van het dilemma zie: De oplossing voor uitzending Afghanistan

6 REACTIES

 1. quote: "Boris gebruikt als reden om niet te gaan dat het te gevaarlijk is. "

  Niet helemaal waar. Hij zegt voornamelijk dat het nog een oorlogsgebied heeft, en dat een vredesmissie daarom weinig zin heeft. Je bouwt een brug en een dag later blazen de yanks hem weer op…

  Als (áls) dat waar is, is het imo best een goede reden om niet te gaan.

 2. als er een man is waar ik aan erger, dan is het wel die dittrich!
  en natuurlijk de dames vd Laan.
  joost

 3. "Allemaal zijn ze pragmatisch en afgestemd op de volgende verkiezingen."

  Dat vind ik wel heel lief uitgedrukt. *Opportunistisch* lijkt mij veel toepasselijker. D666 gaat straks letterlijk over lijken om de macht maar niet te verliezen. Dat op zich kan ik nog begrijpen. De kiezers hebben deze partij zo’n beetje uitgekotst en het is de vraag of ze na de volgende verkiezingen nog meer dan 1 zetel zal halen. Als die lamzakken van D666 een beetje karakter zouden hebben zouden zij pal achter hun principes staan, of de partij wegens overbodigheid opheffen. Laurens Jan kan dan gewoon op het pluche blijven zitten als lakei op het koninklijk paleis.

 4. Ik zie hem nog zitten bij Barend en Witteman net na de moord op Fortyn. Hij viel Afsian Elian aan omdat deze beweerde dat menig politicus in Nederland Fortuyn had gedemoniseerd, volgens Dittrich was Fortuyn degene die demoniseerde en haalde weer de belediging van Els Borst(zij is een groter gevaar voor de Nederlandse samenleving dan Bin Laden)aan.
  Toen als nu doet Dittrich er alles aan om in de belanstelling te staan en altijd met de verkeerde mening, althans gebrekkig onderbouwd. Dat hij zegt tegen de zending van troepen te zijn, doet hij enkel om daar ellectoraal gewin uit te halen, zo dat er nog een zetel behaalt zou kunnen worden bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Met de aanpassing van de W.A.O en het ziekenfonds had meneer en zijn partij geen enkel probleem. Ik zou zeggen maak hem opportunist van de week.

 5. [4] D66 wanneer wodrt ze volwassen man ze komen hun wordt niet na elke keer wij nemen matregel wees een plotiek net als PVD nee is gewoon nee

Comments are closed.