Kandidaat: Alexander Pechtold (D66) Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties, ook wel genoemd de Minister voor spek en bonen.

Nominatie: “Achter elkaars rug om,[in de overheid] ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken”.

Toelichting: Hij noemt verder het softdrugsbeleid ‘je reinste hypocrisie’. Op beide punten, zowel de vunzigheid als de hypocrisie, heeft hij gelijk!

Alexander studeerde kunstgeschiedenis en archeologie aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Van 1992 tot 1997 werkte hij als veilingmeester terwijl hij al in 1994 voor D66 lid van de Gemeenteraad Leiden werd. Daardoor werd hij in 1997 wethouder. In oktober 2003 werd hij benoemd tot burgemeester van Wageningen. Na de problemen met het aftreden van Thom de Graaf werd Alexander Minister.

Al vlug had hij de bevestiging van zijn gedachte dat het in Den Haag een TROEP was:” Pechtold constateert voornamelijk traagheid, logheid, besluiteloosheid en verkokerde departementen. De Haagse politiek is conservatief, een systeem dat zichzelf in stand lijkt te houden en waar voortdurend ‘met meel in de mond wordt gesproken’, aldus Pechtold”

Tevens heeft Pechtold een andere mening dan het kabinet over de hypotheekrenteaftrek. Hij zei dat de aftrek op termijn in de huidige vorm niet houdbaar is en dat politici hier eerlijk over moeten zijn. Tot wrevel van Gerrit Zalm.

Alexander geeft deze week opnieuw af op de omgang in de ministerraad. ‘Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken.’ Hij noemt verder het softdrugsbeleid ‘je reinste hypocrisie’.

Maar nadat zijn collega’s het niet leuk vonden dat hij uit school klapte, zei hij:” Ik wilde geen collega’s bekritiseren”. Wat het dan wel was, verklaarde hij niet. Net zo min als zijn collega’s de vunzigheid en de hypocrisie konden ontkennen.

Alexander werkt aan plannen om de politiek “dichter bij de burger te brengen”. Maar wie heeft er nu behoefte aan die vunzigheid? Dat kan hij toch beter in Den Haag houden?
Voorstellen bevatten onder andere een “raadgevend” referendum. Niet een waarbij de burger invloed heeft. Daar loopt alles mee fout! Zie je wel aan het EU-Grondwet referendum.

Ook de gekozen burgemeester is een van die voorstellen.

Alexander maakt zich ook zorgen over de staat van de grondrechten in Nederland. Wie niet? In Trouw zegt hij dat er teveel wordt gekeken naar de terrorismedreiging.

Als voorbeeld noemt hij daarbij de Legitimatieplicht die is ingevoerd, en op maatregelen om de gangen van burgers na te gaan door het bewaren van computer- en telefoon- gegevens. Volgens hem komen politici te snel in de verleiding vrijheden in te perken. Burgers gaan daar op hun beurt te makkelijk in mee, omdat ze denken dat het nodig is voor hun veiligheid. Mooi zegt hij:” dat Nederland zich bij de keel laat pakken door angst”.

Toen hij nog burgemeester van Wageningen was, heeft Alexander fel geprotesteerd tegen de legitimatieplicht. Voor zover we weten heeft hij als Minister nog niets gedaan om dat weer terug te draaien.

Er zijn echt wel dingen die Alexander, net als zijn collega’s soms wel goed zien. Zoals:
“Met een almaar verdergaande beperking van vrijheden van burgers dreigen we mee te werken aan wat terroristen juist proberen te bereiken: een ontwrichting van onze economie, van onze open democratische samenleving”, aldus Pechtold.

En “Het is met de adviezen uit de hand gelopen. Er zijn 297 tijdelijke commissies, vaak bestaande uit ex-politici van de grote partijen.”En die moeten dan gevoelige punten in een “deskundig”tintje verpakken.

Dat “soms juist zijn” maakt politici ook zo gevaarlijk. Ze mengen waarheden met hun eigen ambities!

Een recent plan van Alexander is het BURGERFORUM KIESSTELSEL.

Het kabinet heeft het Burgerforum kiesstelsel ingesteld. Dit forum bestaat uit 140 kiezers. Het Burgerforum brengt voor 1 november 2006 een advies uit aan het kabinet over het geschiktste kiesstelsel voor de Tweede Kamer.

Dit forum zal geleid worden door een theologe:

“Theologe, columniste en programmamaker Jacobine Geel is benoemd tot voorzitter van het Burgerforum.” In dat forum moeten precies evenveel mannen als vrouwen komen. Bekwaamheid is een aanbeveling! Hoe de verhouding tussen homo’s en hetero’s, en de verhouding tussen autochtonen en allochtonen moet zijn, hebben we nog niet kunnen ontdekken. Om nog maar te zwijgen van een “eerlijke” (?) leeftijdsverdeling.

Een willekeurig geselecteerde groep kiezers ontvangt op 4 februari een brief van minister Pechtold. Van daar uit wordt dat Burgerforum opgebouwd.
Als u de volgende week een dergelijke brief ontvangt, zou de Vrijspreker dat graag van u vernemen.

Alexander werkt ook aan zijn toekomst. Daarvoor wil hij nu wel graag lijsttrekker voor D66 worden bij de verkiezingen in 2007. Maar hij moet dat nog veroveren op Boris Dittrich. Minister van “Jeugd en Integratie” ambieert hij wel. Maar een baantje in de Tweede Kamer is ook wel goed.

Lijsttrekker of niet, het bovenstaande geeft volledige verantwoording waarom Alexander deze week benoemd is tot Politicus van de Week.

1 REACTIE

  1. Ach laten we hem toch het voordeel van de twijfel geven.Hij oogt open en eerlijk en dat kun je van die andere lui in het kabinet toch moeilijk zeggen.Alles is beter dan wat daar nu de dienst uit maakt. Anne

Comments are closed.