DE Big Brothet Award van Bits of Freedom is dit jaar gewonnen door Rita Verdonk. Deze Award die wij op 28 oktober aangekondigd hebben,*) is gewonnen door Rita Verdonk.

Hier volgt het bericht van BITS OF FREEDOM:
Minister Verdonk wint negatieve Big Brother Award

Minister Verdonk is winnaar geworden van de negatieve Big Brother Award in de categorie personen. Dit is vandaag bekendgemaakt tijdens de uitreiking van de Awards in de Melkweg in Amsterdam. Met de Big Brother Awards worden elk jaar personen, bedrijven, overheden en voorstellen in de schijnwerper gezet die inbreuken op privacy hebben bevorderd.

Verdonk wint de prijs wegens het openbaar maken, ontkennen en vervolgens bagatelliseren van de ‘status asielzoeker’ van uitgeprocedeerde asielzoekers. Hoewel er veel aandacht is besteed aan de geloofwaardigheid van de minister, meent de jury dat het privacy-punt onderbelicht is gebleven. Uit deze zaak blijkt glashelder dat privacy juist van belang is om de veiligheid van personen te garanderen. De status-informatie kan betrokkenen immers in ernstige, zelfs levensbedreigende situaties brengen bij terugzending naar het land van herkomst. Verdonk versloeg de twee andere genomineerden; minister Zalm vanwege het plan om banken toegang te geven tot het burger service nummer en bijna-politicus Peter R. de Vries vanwege zijn voorstel voor een databank met DNA materiaal van alle Nederlanders.

In de categorie bedrijven is Sony BMG de winnaar geworden. Het bedrijf had spyware geonstalleerd op 2,6 miljoen audio cd’s, bedoeld als kopieerbeveiliging. Toen de rootkit werd ontdekt, bracht de maatschappij een digitaal lapmiddel uit. Maar daarmee verviel de maatschappij van kwaad tot erger. Wie de patch wilde hebben, moest veel persoonlijke gegevens afstaan en na installatie bracht de patch heimelijke versleutelde communicatie tot stand met Sony BMG. Sony versloeg Translink (het consortium achter de OV-chipkaart) en Brein (vanwege de jacht op internetgebruikers).

In de categorie overheden en instellingen heeft het Flevoziekenhuis de prijs verdiend met een uiterst slechte beveiliging van gegevens over patiknten. Met subsidie van ondermeer de Europese Commissie heeft het ziekenhuis de afspraken met patiknten via internet ontsloten, zonder adequate toegangscontrole. In de categorie voorstellen is het Kabinetsvoornemen bekroond voor de centrale opslag van de biometrische gegevens die iedere Nederlander moet afstaan voor een nieuw paspoort (eerst een foto van het gezicht, later ook vingerafdrukken van de beide wijsvingers).

De jury heeft besloten dit jaar voor het eerst ook een positieve award uit te reiken. De Winston Award (vernoemd naar Winston Smith, de hoofdpersoon uit Orwell’s 1984) gaat naar Prof. mr. Hans Franken, hoogleraar recht en informatica aan de Universiteit Leiden en lid van de Eerste Kamer (CDA). Franken krijgt de Winston Award vanwege zijn aanhoudende verzet in de Eerste Kamer tegen de bewaarplicht verkeersgegevens.

De jury bestond uit advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, journalist Arjan Dasselaar, hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs, hoogleraar regulering van technologie Bert-Jaap Koops, hoogleraar recht en informatisering Corien Prins en publiciste Karin Spaink (voorzitter).

1 REACTIE

Comments are closed.