Er is de laatste tijd veel te doen om de geheime CIA-gevangenissen in Europa waar martelingen zouden plaatsvinden. Die aandacht is terecht, maar ook hypocriet.

Want volgens Dick Marty, de Zwitserse leider van de onderzoekscommissie van de Raad van Europa die de zaak onderzoekt, wisten de Europesche regeringen hier twee à drie jaar vanaf. En niet slechts een paar regeringen, maar allemaal.

Dus ook de Nederlandse regering. Het lijkt zodoende een beetje vreemd dat Bot het nodig vond de VS te ‘manen’ met de feiten op tafel te komen, en dat hij daar mee gewacht heeft tot vorig jaar november.

Maar zo vreemd is dat natuurlijk niet, aangezien dit pas in november vorig jaar door de Washington Post naar buiten is gebracht. Zolang er geen haan naar kraait is er geen reden om toestanden te maken over zoiets. En zodra het uitgekomen is, kun je goede sier maken met je Principes & Betrokkenheid. Daarbij kun je de VS eens flink de les lezen, dat doet het altijd goed.

Hoewel het goed is dat er geprotesteerd wordt tegen martelpraktijken, of het nou de CIA is of iemand anders, toont deze affaire weer ’s de hypocrisie van de politiek aan.

4 REACTIES

 1. Ik las een verslag van een persoon die in Schinveld gevangen genomen is omdat hij tegen het kappen van bomen had geprotesteerd.
  Hij werd urenlang in een cel van 1 vierkante meter gestopt. Constant geboeid. Moest naar toilet, maar eerst werd op zijn geschreeuw niet gereageerd.
  Pas toen, na een heel lange tijd, hij het niet meer kon uithouden van de pijn en dreigde dat hij het in de cel ging doen, mocht hij (geboeid) mee.

  Is dit martelen?

 2. [2] Is dit martelen?
  Dat is denk ik heel individueel.
  Wat mij betreft zijn de details zelfs overbodig.
  Elke vrijheidsberoving is voor mij een marteling.
  Ik word dan ook elke dag gemarteld in deze 40.000 km2 grote gevangenis.
  Althans, zo ervaar ik dat hoogst persoonlijk. Anderen kunnen wellicht perfect gelukkig zijn.

  PS voor iemand me adviseert te verhuizen: dan zou ik slechts van regime veranderen, maar andere landen zijn evenmin vrij, hoogstens op sommige aspecten marginaal beter.

Comments are closed.