Vandaag begint in Salzburg de viering van het Mozartjaar met een grote tweedaagse conferentie, genoemd “The Sound of Europe“.
Deze wordt georganiseerd door de huidige voorzitter van de Europese Unie, de Oostenrijkse bondskanselier Schüssel.
EU-politici, waaronder ook Jan Peter Balkenende, willen daar de Europese Waarden gaan bepalen.

De conferentie is een vervolg op de conferenties over Europese waarden die het Nederlands voorzitterschap van de Unie in 2004 organiseerde. Meer dan 200 deskundigen, wetenschappers, opinieleiders, politici en beleidsmakers zullen in gesprek gaan over onder meer de vraag hoe waarden, ideeën en cultuur bijdragen aan de Europese identiteit en eenheid.”

We hebben al eerder gewaarschuwd voor deze “normen en waarden” conferenties door politici. Het lijkt wel onschuldig en idealistisch, maar ondertussen worden stellingen geponeerd op het ethische vlak die dan gebruikt worden door de politici om hun collectivistische doeleinden nog beter te verwezenlijken.

We schreven in december 2004 in de Vrijspreker:
“Gevaren van Balkenende Waarden en Normen” zie:
www.vrijspreker.nl/blog/?it…

De in dat artikel genoemde waarschuwingen gelden vandaag in versterkte mate. Wat tot nu toe bekend is over de sprekers en deelnemers wijst in versterkte vorm op meer collectivisme en meer pragmatisme.

Schüssel wil in zijn regeerperiode de EU-Grondwet weer van stal halen. Deze conferentie is een eerste stap daartoe.
Er zal uitgebreid gestudeerd worden op de EU-crisis die “ontstaan is door het Franse en Nederlandse NEEN”.
Ook worden er de nodige sessies aan besteed om plannen te maken voor wat er nu allemaal kan en moet gebeuren.
Bovendien hele discussies over hoe de “Kunst” beter gebruikt kan worden om de burgers van het “EU eenheidideaal” te overtuigen.
Ook wordt er natuurlijk getracht concrete plannen af te spreken.
En dat alles onder het genot van de “Sound of music”.

U zult de komende dagen in de verslagen over deze gebeurtenis en in de uitspraken van politici massa’s mooie woorden en ideeën horen. Saamhorigheid, eenheid, solidariteit, gemeenschappelijk belang, Europees ideaal, welzijn en zelfs vrijheid zullen in een politiek collectivistisch jasje worden gestoken.

Het is als de muziek van de Lorelei die met haar mooie gezang de schippers in de war bracht waardoor hun boot op de rotsen te pletter voer.

6 REACTIES

 1. De enige waarden die belangrijk zijn voor mensen in het algemeen zijn liberale waarden, d.w.z. de natuurlijke rechten en vrijheden van elk individu. De normen die belangrijk zijn in dit verband zijn de handhaving en bescherming van deze rechten en natuurlijke vrijheden. Dus feitelijk een scheiding van religie en staat en economie en staat. Dat is alles, zo moeilijk is dat toch niet voor onze politieke jongens en meisjes.

 2. Behalve dat veel projecten uit de ‘grondwet’ gewoon worden ingevoerd, is al besloten te streven naar invoering van die ‘grondwet’ in 2009. Desnoods met een EU-breed referendum.
  Over de periode naar invoering toe is een EU rapport verschenen, het Duff/Voggenhuber rapport.1

  Andrew Duff zei naar aanleiding van een ander rapport dat door de Duitse regering over de ‘grondwet’ wordt geschreven: “I urge Germany not to translate their report into English. We do not want the unwashed to understand what is happening elsewhere, do we?"

  Zijn collega Johannes Voggenhuber was ook redelijk helder: “We must overcome nationalism, and liberalism, and hegemony in Europe… We must overcome the tyrannies; we must overcome the residues of the nineteenth century. We must get rid of this poison, this myth of national independence.”2

  Als contrast wil ik graag deze link aanbevelen: http://www.brusselsjournal….

  1 http://europa.eu.int/rapid/
  2 http://www.brusselsjournal….

 3. [2] Dank je, Vincent, voor deze heldere citaten.
  Die zouden toch elke "Nederlander" (En anderen ook) onmiddellijk moeten overtuigen hoe ze gemanipuleerd worden?
  Waarom slikken zoveel mensen dat nu zo eenvoudig?
  Ik vrees dat de politici zodanig ritselen dat het hen inderdaad lukt in 2009!

 4. [3] Onbekend zijn met de uitspraken, bang gemaakt voor verandering, te lui gemaakt om na te willen denken.
  En dat allemaal door de overheid.

 5. [4] JA! Maar accepteren we dat en geven we ons over aan het noodlot?
  Of proberen we wat er tegen te DOEN?

Comments are closed.