En Jan Peter Balkenende ook?

Nadat we afgelopen zaterdag rapporteerden over een Spaanse generaal die de teugels in handen wil nemen, bereikt ons nu een bericht van een Engelse generaal.

De EU is inderdaad hard op weg een BananenRepubliek te worden.

Generaal Sir Michael Rose, een ex-commandant in Bosnië, heeft volgens de “Sun” gezegd: “Ik denk dat politici verantwoordelijk zijn voor hun daden”. . . Blair moet worden afgezet. Dat zou in de toekomst politici er van kunnen weerhouden om zo oppervlakkig een land de oorlog in te sturen” Ikzelf zou nooit een oorlog beginnen met zulke oppervlakkige gegevens.
Het leger de oorlog insturen is de allerbelangrijkste beslissing die een regering kan nemen.” (Een wijsheid voor de NL-regering!)

In Amerika zijn er mensen bezig met het afzetten (impeachment) van George Bush. Nu begint men in Engeland over het afzetten van Tony Blair.
Betekent dit dat we binnenkort ook kunnen verwachten dat er een begin gemaakt wordt aan het afzetten van Jan Peter Balkenende?

12 REACTIES

 1. Of het leger inzetten de meest belangrijke beslissing is die een regering kan nemen is natuurlijk een kwestie van smaak. (abortus, besnijdenis, doodstraf, gelijke rechten voor mannen en vrouwen, legalisatie van drugs etc. kan voor andere mensen weer een belangrijker item zijn). Wanneer bij elke verkeerde "meest belangrijke beslissing" de leider moet worden afgezet blijf je bezig.
  Conclusie: de leider (steeds) afzetten is geen oplossing. Een eind maken aan het gegeven dat een minderheid bepaald wat de meerderheid moet doen en laten wel. Helaas is dat in onze huidige staatkundige omgeving ondenkbaar.

 2. Bestaat er in Nederland een procedure op wettelijke basis voor? Of moeten we bivakmutsen gaan aanschaffen?

 3. Een referendum op de eerste dag in september waarbij men Ja blijven, Nee nieuwe verkiezingen kan stemmen, dat zal de autocraten in den haag wat nederigheid bijbrengen en wellicht zullen ze eens wat meer naar ons luisteren, kan het nieuwe kabinet op de 3e dinsdag meteen z’n begroting bekend maken.

  Oh ja en als men weggestemd wordt dan betekend dat ook geen wachtgeld wan men is immers verwijtbaar werkeloos.

 4. [3]
  Kaye,
  Die loopt via de parlementaire weg.
  We kennen hier sinds 1848 de z.g. "VERTROUWENSREGEL" (art. 42, 2e lid Gw). De regering (elke minister) dient het vertrouwen van een kamermeerderheid te genieten.
  Dit is ongeschreven staatsrecht, wat ruimte laat voor een flexibele interpretatie. In de praktijk bezit een regering (of minister) het vertrouwen, zolang het tegendeel niet blijkt.
  Vertrouwen kan ook bestaan uit "gedogen".

  De negatieve formulering heeft tot gevolg, dat in beginsel de Kamer het initiatief moet nemen om de vertrouwensregel in werking te stellen, bijvoorbeeld middels een "motie van wantrouwen". Hierbij treedt een minister of de regering af, of wordt de kamer ontbonden (art 64 Gw).

  Een demissionair kabinet of gedoogkabinet (interimkabinet) heeft tot taak verkiezingen te organiseren.

  Dezer dagen is het wellicht interessant op te merken, dat volgens sommige "staatsrechtgeleerden" er nog een tweede VERTROUWENSREGEL bestaat, nl. wanneer een minister de steun verliest van een geestverwante fractie.

  Mocht de regering (dus inclusief de D’66-ministers Pechtold en Brinkhorst) besluiten troepen naar Afghanistan te sturen, dan zouden de D’66-ministers moeten opstappen, omdat zij afhankelijk zijn geworden van de steun van de oppositie, die daarvoor de nodige tegenprestaties zal eisen.

  http://nl.wikipedia.org/wik

  Groet,
  Harry

 5. [2] "Conclusie: de leider (steeds) afzetten is geen oplossing. Een eind maken aan het gegeven dat een minderheid bepaald wat de meerderheid moet doen en laten wel. Helaas is dat in onze huidige staatkundige omgeving ondenkbaar."

  "Denkbaar" is het wel; en van daar uit kun je ook wegen bedenken om het te verwezenlijken.
  De eerst belangrijke stap, voor welk plan of methode dan ook, is te zorgen voor meer libertariers. Dus de basis van de Vrijspreker vergroten.
  Iedere enkele persoon die je erbij haalt, is er één!!
  En zo: "we will overcome".

 6. [2] René,

  Zeker is het verkeerd dat een minderheid bepaalt wat de meerderheid moet doen en laten maar omgekeerd , namelijk dat een meerderheid aan een minderheid het doen en laten oplegt, is eveneens fout.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. [5] [7]

  Ben jij jurist of zo,Harry? In een ander topic wees je me ook al fijntjes op een aantal juridische aangelegenheden!
  Laat ik je maar te vriend houden 🙂

  Begrijp ik goed dat een motie van wantrouwen dus tegen het kabinet collectief kan worden afgegeven? Dan valt de regering dus?

  Maar, zoals Cincinnatus al aangeeft, wat dan? Aan het principe verandert dit niets…

 8. [8] "Maar, zoals Cincinnatus al aangeeft, wat dan? Aan het principe verandert dit niets…"

  Inderdaad, er komt gewoon een nieuwe regering die hetzelfde doet.
  Daarom noodzaak nummer 1 is zorgen dat meer mensen het libertarisch ideaal begrijpen en ook gaan verspreiden.

 9. we moeten net doen als Mahatma Gandhi.Lopend (kamperen in de bermen) naar Den Haag met een slordige 3 miljoen mensen en dan vriendelijk zeggen tegendie kliek: waarom gaan jullie niet gewoon weg? Dan gaan ze meteen,met de staart tussen de benen en doodsbenauwd. Als er maar 3 miljoen solidair met elkaar konden zijn.De solidariteit ontbreekt in dit land.Anne

 10. [10] Mee eens! Die 3 miljoen begonnen met 3, dat werden er 30, 300, 3000.
  3000 bezoekers per dag hebben we al!! Dit is een goede basis, en als iedereen nu één nieuwe regelmatige bezoeker weet te overtuigen, dan zijn we op 6000 en dan……….

 11. [11] Dit is een vervolg op vorige reactie over de lange mars naar den haag:Als we dan toch bezig zijn vragen we , aldaar aangekomen, om het DNA van de Oranjes.Dan verschieten de magistraten (vooral de koninklijke huisvrienden Brinkhorst en Donner) en het kleine Balkenblaagje van kleur en kunnen we zo de republikeinse vlag op het Binnenhof planten.Geweldloos en met een beetje sarcasme(want we moeten toch even onze gram halen over die euro en al die andere misselijk makende maatregelen.En bedenk dat Ceaucescu nog dacht dat hij werd toegejuicht,maar toen hij een gegrom uit de massa meende te horen, kwam de helicopter al aanvliegen.En de tanks die naar de mensenmenigte reden om hun Marcos te beschermen bleven staan,toen de mensen feestend en lachend met bloemen de militairen tegemoet kwamen.Etienne de Boétie zei het al in de l6e eeuw, je moet ze gewoon laten merken dat ze hun macht niet meer kunnen ontlenen aan de massa.Ridiculiseer die hap,breng de waarheid aan het licht.Spot is genoeg.Leve de Republiek der Vrije nederlanden.Anne

Comments are closed.