Libertarier, Anarcho-Kapitalist, Minarchist etc… allen delen ze de hang
naar vrijheid. Hoewel de mate van vrijheid (lees: de mate waarin een
overheid moet bestaan) binnen de genoemde groepen varieert, staat 1 ding
buiten kijf… de manier waarop het nu gaat (steeds minder vrijheid en
steeds grotere overheden) is een beweging precies tegenovergesteld aan wat
hen voor ogen staat.

Het European Freestate Project heeft tot doel om hen die de vrijheid liefhebben in de gelegenheid te stellen ook daadwerkelijk vrij te leven. Waar eerder het Freestate Project in de VS een vergelijkbaar project startte, is nu een Europees initiatief nieuw leven ingeblazen.

In een notendop komt het er op neer dat wij van plan zijn om met een zo groot mogelijk aantal vrijheidslievende mensen te verhuizen naar een (nog te bepalen) Europese regio om daar vervolgens van ons democratische recht gebruik maken om (persoonlijke) vrijheden opnieuw te claimen en in het
verlengde daarvan de overheid drastisch in te perken. Dat dit niet van de ene dag op de andere is gerealiseerd en dat er vele hobbels te nemen zijn is iets wat op voorhand duidelijk is. Wij realiseren ons terdege dat dit een uiterst ambitieus plan is maar vinden “vrijheid” een dermate belangrijk goed, dat wij dit pad desalniettemin verder willen verkennen.

Stelt u zich eens voor dat u zelf kunt beslissen hoe u uw leven indeelt!

Het European Freestate Project bestaat op dit moment uit een website (waarop het project in grote lijnen zal worden geschetst,) en een forum waarop met elkaar gediscussieerd kan worden.

Het Project verkeert op dit moment in een opstartende fase. Op zowel de website als op het forum is nog niet zo heel veel te lezen. Toch willen wij u alvast op dit initiatief attenderen. Hoe meer mensen er namelijk met ons meedenken, hoe gemakkelijker het is om dit idee verder te ontwikkelen.
Daarbij geldt dat de initiatiefnemers niet zelf de grote lijnen willen uitzetten maar u uitnodigen om vooral ook uw eigen ideeën aan te dragen! Wij pretenderen namelijk niet de wijsheid in pacht te hebben. Tot slot geldt hier natuurlijk ook nog eens dat “vele handen licht werk maken”.

Omdat het doel is om met vrijheidslievende mensen van verschillende nationaliteiten tot 1 vrij gebied te komen (het project beperkt zich dus niet tot het Nederlandse taalgebied) is het Engels de voertaal op zowel de website als op het forum. (Misschien is dat wat lastig voor ons Nederlanders, maar gezien het internationale karakter van dit project is het onvermijdelijk.)

Gaat u vrijheid nog meemaken? Als het aan ons ligt wel!

U wordt van harte uitgenodigd om – op het forum – met ons mee te denken over hoe dit ideaal te verwezenlijken!

European Freestate Project , Talk is cheap, participation is priceless…

21 REACTIES

 1. Misschien een open deur, hoor. Maar waar zou één en ander gevestigd moeten gaan worden?

  Ik heb een gerucht gehoord over Zeeuws Vlaanderen of Noord Italië. MAar volgens mij zijn de keuzes voor beide plaatsen op verkeerde aannames gebaseerd. Zeeuws Vlaanderen zou een afgelegen regio zijn met heel weinig inwoners en bijna zelfvoorzienend zijn. Nu hebben ze een kernreactor, maar die levert bijna exclusief aan een Franse aluminium fabriek. Dus dat zal het niet zijn.

  Waar dan wel?

 2. Ik vind de streek bij Bourtange al of niet over de grens de meest veilige plek.Ook in het kader van toekomstige gebeurtenissen door klimaatsveranderingen.Zelf ben ik al meer dan 30 jaar bezig met profetieën en ik moet zeggen dat er een lijn in zit en dat zeventig % al is uitgekomen.We moeten rekening houden met dijkdoorbraken en vloedgolven.Rondom Bourtange is de streek bijna leeg.Duitsland is misschien best wel geïnteresseerd in een of ander (agrarisch) europees projekt.Gemeenten krijgen ook subsidies voor asielzoekerskampen.En de grote verbroedering tussen nederlanders,duitsers etc. plus nog wat andere nationaliteiten zal de aandacht van de hele wereld krijgen.Goed voor de economie. Overigens staat het kuuroord Nieuweschans te koop maar dat is van een deprimerende uitstraling,daar lusten zelfs de honden geen brood van.Anne

 3. [3] Subsidies? Hoe kan de plunderaar of de heler zich een voorvechter van vrijheid noemen terwijl hij zijn medemens van hetzelfde recht berooft? Dit staat haaks op het basisbeginsel van de freestate project. Persoonlijk geloof ik ‘freedom in our lifetime’ slechts weggelegd zal zijn voor zij die de plas oversteken en zich vestigen in het overigens prachtige New Hampshire. En daar zal de global warming het leven er alleen maar aangenamer op maken…

 4. Die FreeState moet dan wel voledig self-supporting zijn, inclusief eigen zeehaven en vliegveld, want je kan er vergif op innemen dat de politiek het nooit zal toestaan dat zo’n project gaat slagen. Alle mogenlijke barrieres om verkeer van poersonen, goederen en valuta te hinderen zullen het minste zijn waar zo’n staat mee te maken krijgt. Daarnaast is het praktisch onmogelijk om tegenwoordig nog van een land af te scheiden als je niet een enorm deel van de bevolking (van het land) achter je hebt staan. Ik acht een invasie van de EU/US/UN/NATO in het kader van de War-On-Drugs ook niet onwaarschijnlijk.

 5. [3] Anne,

  Welke profetieën bestudeer je zoal ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 6. [4] Het free-state project vind ik sympathiek maar vrees dat indien
  New Hampshire ooit zou besluiten uit de Union te stappen,het de state zal vergaan als de confederates in 1861-1865 en een eigentijdse generaal Sherman opdracht krijgt van Uncle Sam
  de state plat te bombarderen en het de iniatiefnemers zal vergaan als de "Montana free men" of "Republic of Texas" groep van Rick McLaren (die allemaal al vele jaren wegrotten in federale kerkers).

  Overigens wordt er elders in de USA ook over secessie gedacht bijv in Vermont (waar er ook onder de lokalen wel wat aanhang schijnt voor te bestaan) : http://www.amconmag.com/200… of http://www.vtcommons.org/

  (Aardig detail voor de cold-warriors onder ons : George Kennan was in z’n oude dag een voorstander van onafhankelijkheid voor Vermont.)

  of zie bijv deze fijne lui in Texas ( http://www.sipoftexas.org/t… ) .

  Terloops gezegd (en de meesten wel bekend) : van 1836 tot 1845 was Texas een onafhankelijke republiek en benaderde heel dicht de minarchie.

  Voor de Texan declaration of independence zie : http://www.yale.edu/lawweb/

  (als 1 van de redenen om zich los te maken van Mexico wordt gegeven :" It has demanded us to deliver up our arms, which are essential to our defence, the rightful property of freemen, and formidable only to tyrannical governments.")

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. Dromers.
  Ga eens werk maken van het wegkrijgen van de huidige elite.
  Als daarvoor een oproep komt, zijn jullie er, op een enkeling na, niet voor te porren om er eens goed de schouders onder te zetten.

 8. Mijn beste Peterk,

  Wordt hier nu niet juist een oproep gedaan? Misschien is het niet helemaal de oproep waar jij op zit te wachten, maar je kunt er je creativiteit in ieder geval in kwijt 😉

 9. [8] Peterk,

  Aan oproepen allerhande geen gebrek…maar heb jij een concreet iniatief ?

  Groetz,

  Cincinnatus.

 10. [9]
  O is dat het? Ik moet mijn creativiteit aan het werk zetten?
  Ik dacht even dat een te behalen resultaat het punt was. Een bepaald idee te verwezenlijken.
  Als een overheid een dergelijk initiatief zou toestaan, is het eind voor hen zoek. Ik weet dat en jij weet dat.
  Luchtfietserij, en iedereen weet dat. Ook de mensen die "geïnteresseerd" zijn.
  Maar ja, lekker een stukkie schrijven, hè.
  De overheid vindt het prachtig dat de "tegenstanders" van hun regime dit soort plannetjes maken . Geen gevaar van te verwachten. Die gillen van het lachen.

 11. [11]Peter,

  Kun je me een lol doen, en óf eindelijk een keer concreet worden, óf fietsen gaan stelen?

 12. [12]
  Martin, als je wilt reageren op mijn opmerkingen, doe dat dan een keer inhoudelijk (een keer slaat niet specifiek op jou maar meer op het totaal).
  Dus heb ik wel gelijk met het gebrek aan actie of heb ik geen gelijk omdat de door jullie ontwikkelde acties tot de val van de huidige politiek zal leiden. Als ik geen gelijk heb, zie ik graag de prognose wanneer het succes zal komen en hoe dat dan gekomen is.
  Want Martin, dat is het enige dat ik zeg. Schrijven alleen helpt niet. Er moet meer gebeuren.

 13. [13]"Martin, als je wilt reageren op mijn opmerkingen, doe dat dan een keer inhoudelijk"

  Dat zou ik graag willen, maar aangezien jij pertinent weigert met concrete voorstellen te komen, valt er voor mij niks inhoudelijks te reageren. Dat is nu net het hele punt.

  Dus ik zou zeggen: kom over de brug.

  "Schrijven alleen helpt niet."

  Als er actie komt, dan is dat te danken aan wat men in het verleden geschreven heeft. Dus als actie helpt, helpt schrijven ook.

 14. [14] Wanneer?
  Ga jij dat nog beleven? En als jij niet weet of je het nog beleven gaat, waar haal jij dan die wijsheid vandaan?

  Luister Martin, ik zeg niet dat het niet goed is dat er wordt geschreven. Natuurlijk haalt het wat uit. Het gaat mij om de meetbaarheid. Wanneer helpt het, en als het helpt wanneer moet je er dan nog iets anders bij doen. Wat moet je er dan bij doen.
  Ik ben 50 jaar. Als schrijven over 35 jaar iets uitmaakt, maakt het mij niets meer uit. En als libertariër doe je het voor een fors deel voor jezelf.

  Daarbij denk ik dat wij helemaal niet zoveel tijd meer hebben. Het beleid, je maakt het zelf mee, gaat steeds meer de richting van repressie in. Het geld raakt op en de tweedeling in de maatschappij wordt steeds zichtbaarder en steeds onoverkomelijker.
  Vandaar. Beschouw het als noodkreet, maar dan wel één met een goede reden.

 15. [15] Sorry, eigenlijk wou ik niet reageren, maar ik irriteer me zo mateloos aan een dergelijke instelling. Ik kom deze houding elke dag tegen. Vooral bij (ex)ambtenaren. ‘Laat ik maar vooral niets doen, want het helpt toch niet, ik kan toch niets veranderen, als ik iets doe kan iemand me daarvoor op mijn kop geven, vooral zorgen dat je niet boven het maaiveld uitsteekt!’ Nou ik wil er in ieder geval voor gaan. Ik wil meer/anders dan dit. Heel veel mensen verdienen beter dan dit! En als het niet lukt, heb ik het in ieder geval geprobeerd! Het zal idd waarschijnlijk nogal enkele jaren duren, maar er is een begin.

  En ja, er is steeds meer repressie en ja, er zullen mensen niet blij mee zijn. Aan de andere kant. Iemand zonder vijanden is iemand die niets bereikt heeft!

 16. [16]
  Ben je het wel of niet met mij eens dat we nu meer actie moeten ondernemen dan schrijven alleen?

 17. [15]"Natuurlijk haalt het wat uit. Het gaat mij om de meetbaarheid. Wanneer helpt het, en als het helpt wanneer moet je er dan nog iets anders bij doen. Wat moet je er dan bij doen."

  Goeie vragen, maar ik weet het antwoord niet. Da’s heel jammer, maar het is niet anders.

  "Ik ben 50 jaar. Als schrijven over 35 jaar iets uitmaakt, maakt het mij niets meer uit."

  Het is vervelend, maar je moet er ook rekening mee houden dat wat je doet niet of te laat resultaat oplevert, of het nou schrijven is of iets anders. Bij elke actie die je doet, moet je je afvragen of het resultaat dat je er van verwacht, rekening houdend met de slaagkans, de benodigde inspanning rechtvaardigt.

  Dat is ook de reden dat jou iedere keer gevraagd wordt *wat voor actie* je in gedachte hebt.

 18. Martin.
  Had ik op deze site gezegd dat ik een beetje paranoïde ben (deze overheid zal alles doen om de macht te houden).
  Dat is de reden om niet specifiek te zijn. Dit is geen smoes, maar een voorzorgsmaatregel.
  Geef me een paar weken, ik kan je dan eens uitnodigen als je ook van mening bent dat er meer moet worden gedaan en mee wilt doen. Ben je dit niet. Even goede vrienden, maar geen incrowd.

Comments are closed.