De NRC van vandaag vermeldt dat de regering een “besluit” genomen heeft (gaat nemen?) om militairen naar Afghanistan te sturen om daar orde te gaan scheppen.

Maar kunnen die niet beter in Spanje worden ingezet?

In diezelfde NRC lezen we namelijk dat er in Spanje een revolutie dreigt. Catalonië wil zelfstandig worden! Maar de bevelhebber van het leger, de generaal José Mena Aguado, heeft gezegd dat hij dit niet zal toelaten en het leger laten ingrijpen.

Er kan daar dus binnen de EU, een gewapend conflict uitbreken.
Dan zou het toch logisch zijn dat de Nederlandse militairen in Spanje orde en rust gaan herstellen?
Dan kan voorkomen worden dat er in de EU een volgende staat bijkomt, en al op 28 staten komt. Want Neelie Kroes heeft net verteld dat 27 opperhoofden van staten het maximum is om de EU bestuurbaar te houden! (Whatever that means!)

Is het daarom niet beter om die 1400 (?) soldaten daarvoor achter de hand te houden en niet naar Afghanistan te sturen?

16 REACTIES

 1. Zie je wel, Donner had gelijk. Zonder EU-grondwet wordt het oorlog in Europa!

 2. Als Donner legitimatieplicht invoert in Catalonie dan zal er nooit een revolutie plaatsvinden. Iets dergelijks beweerde hij over terrorisme in Nederland. Dus er moeten gewoon 1400 bonnenschrijvers naar Spanje worden gestuurd en de wereldbrand blijft uit…

 3. Stel je voor dat dit een precedent zou scheppen, en ook Vlaanderen zich zou gaan afscheiden van België.
  Straks gevolgd door bijv. Groningen of Zeeland of Bayern of de Elzas of…..

 4. Ik moet zeggen dat ik het bericht over de Spaanse generaal verheugend vond. Eerlijk gezegd omdat dit voor mij een aanwijzing is dat de kunstmatig gevormde staten geen toekomst hebben, des te eerder zijn we van de EU af.

 5. Dat er een burgeroorlog dreigt is het bewijs dat kunstmatige lichamen er niet horen te zijn. Wat die generaal heeft gezegd is te gek voor woorden.
  Ik hoop dat Hub met zijn bewering dat de Nederlandse soldaten naar Spanje moeten gaan niet gemeend is.
  Als dat precedent plaatsvindt, is het hek van de dam. Dan is het dus in alle openheid zo ver dat een raad van regeringsleiders het leger tegen de eigen burgers (EU) kan inzetten. Heel erg gevaarlijk!

 6. [5]
  Weer een reden om zich NOOIT als burger van de EUSSR te beschouwen.

 7. [3] Naar Afghanistan met dat leger, dat ze zeker de Catalaanse plannen niet in de war kunnen sturen! Inderdaad is dit een precedent voor de onafhankelijkheid van Vlaanderen en zullen we de gebeurtenissen met argusogen volgen. De 21ste eeuw wordt overigens de eeuw van secessies.

 8. Als we ons nou eens bezig houden met regionale en duurzame economische vooruitgang in plaats van ouderwetse nationalistische gevoelens en emoties.

  Ik hou van Catalonië, kom er redelijk vaak, heb er familie en vrienden wonen, ga er waarschijnlijk ook wonen in de nabije toekomst. Heb er ook zaken gedaan en kan echt zeggen dat er hard wordt gewerkt en dat dat de streek geen windeieren heeft gelegd. Zeker na de Olympische Spelen heeft de regio een boost gekregen. Kan me dan ook niet van de indruk ontrekken dat de Madrilenen gewoon jaloers zijn op het succes van de streek en er exorbitante belasting eisen op tafel worden gelegd. Beetje zoals Nederland in de EU, wij betalen toch ook teveel?
  Er is een grote mate van rivaliteit tussen de steden. Een vriend van mij parkeerde zijn auto bij Nou Camp maar had vergeten dat hij in een Madrileense huurauto van Avis reed…. Was niks meer van over. Andersom gebeurd hetzelfde in Madrid. Amsterdam-Rotterdam rivaliteit zullen we maar zeggen.

  Waar zou de generalissimo geboren zijn?

 9. PS Ons leger moet lekker in Nederland blijven. Ze krijgen het vanaf maart druk genoeg in de eigen streek en kunnen dan sneller ter plekke zijn als wij ze echt nodig hebben.

 10. Het beste is het ieder gebied het recht van afscheiding te verlenen als hierom gevraagd wordt. Gebieden tegen hun zin als onderdeel van een grotere entiteit te handhaven heeft geen enkele zijn.
  Van mij mag Hubert Terra Libra ook onafhankelijk verklaren. Ik zal de eerste aanvrager zijn van een paspoort van Terra Libra ) ( nummer 000.001)
  Het Nederlandse leger lijkt mij al veel te groot en veel te duur.

 11. [10] Was het recht op secessie in de Libertarische filosofie niet een afgeleide van de souvereiniteit van het individu?

  Wanneer ieder inidividu een ‘opt out’recht heeft, dan moeten regio’s, steden, groepen en what not dat toch ook hebben?!

  Wat mij betreft sturen we het leger dus naar Spanje om te zorgen dat ze Catalonië met rust laten.

 12. [8] Als ik me niet vergis was Franco Asturier of Gallicier.
  Niettemin was hij tegenstander van locale talen e.d. en werden die onder zijn bewind verboden en in Asturie is die z.g.a. verdwenen.
  Catalonie (en uiteraard Baskenland, maar ook Gallicie) heeft dat nog wel.

  Persoonlijk hou ik helemaal niet van Catalanen e.d. geef mij maar Andalusie.

  Maar dat is louter emotioneel. Want ik besef terdege dat het geld verdiend wordt in Catalonie, verdeeld in Madrid (Castilie) en uitgegeven in (o.a.) Andalusie.

  De Catalanen zijn kortom de Vlamingen onder de Spanjaarden en de Andalusiers de Walen (maar dan gezellige en met veel cultuur).

  Dus als ik mijn verstand gebruik, heb ik natuurlijk sympathie voor Catalonie.

  Dus …

  [11] Volledig met je eens.

  Helaas, moet ik verder niets van de regio weten (al hou ik wel van Gaudi’s architectuur in Barcelona) en ben ik een groot Andalusie-fan.

  Maar goed: het principe gaat voor de emotie en bovendien is er de precedentwerking.
  Als Catalonie zich succesvol kan afscheuren, is er meer hoop voor Vlaanderen.

 13. Volgens mij mag Catalonie onafhankelijk worden… en Vlaanderen ook!!! meer dan 30% vlamingen stemmen voor een nazi partij, Ik wil niet naast die mensen van het "Vlaams Belang" wonnen , nu woon ik in Wallonïe en wij wachten op de aansluiting bij Frankrijk, zo snel mogelijk. En Brussel mogen de Vlamingen ook krijgen.

 14. Het leger lekker in Nederland laten, er is hier werk zat!

  Ze gaan het hele wegennet vernieuwe toch? Zet ze daarvoor in! Doen ze nog wat nuttigs ook!

 15. Ik vind echt moeilijk dat mijn land Catalonië mag eens onafhankelijk zijn. Catalaans wordt elke dag minder gesproken in % op het straat, het stijgt het aantal immigranten. Sommige willen onze cultuur kennen, maar het meeste niet. De zonnen van de Castiliaanse en Andalusische immigranten van de jaren 50-70 zijn het meest anticatalaanse dingen. We kennen niet onze geschiedenis, spanyolistisch komtrolleren 95% van de media….

 16. De Spaanse furie is de catalaanse "rauxa". Spanje heeft alle geschiedenis van ons weer geschreven om te Castilië alle succes van ons krijgen. Wie was in Vlaanderen? "Tercios españoles" Toch…veel dorpjes van vlamingen hebben nog onze "senyera", als Westerlo, of in de Hanswijkprocessie van Mechelen…

Comments are closed.