MKB smeekt om hulp

Het (collectief) MKB heeft een brief geschreven aan Laurens Jan Brinkhorst met de smeekbede om het nu toch eens goed te regelen.

Het gaat vooral om de koopzondagen. De bestaande wetten zorgen volgens MKB voor grote concurrentievervalsing. Zo mogen winkels in stadscentra hun zaak zeven dagen in de week open houden, andere winkels mogen dat niet. Die mogen op zondag helemaal niet open, of slechts een paar door de overheid aangewezen zondagen per jaar.

Het MKB vraagt daarom om een eenduidige wet die voor iedereen geldt, desnoods maar alle winkels altijd dicht op zondag. Maar de nieuwe wet mag geen verruiming van de openingstijden inhouden. Neen, ze willen braaf dat Laurens Jan het voor hen regelt.

Het MKB, net als heel veel anderen, willen toch zo graag dat de overheid alles voor hen oplost.
Waarom komen ze niet op de gedachte om die hele winkelsluitingswetten af te schaffen? Of zijn ze bang voor vrijheid?

14 REACTIES

 1. Wat wil je ? Het MKB is een publiek-privaat-rechtelijke organisatie bestuurd door politici/bureaucraten.

 2. Het MKB is inderdaad een farce waar iedere ondernemer wel gedwongen winkelnering heeft. Zie hier een leuke briefwisseling over de voorzitter Loek Hermans (die nooit in zijn leven ondernemer geweest is):
  http://www.hetvrijevolk.com

 3. Zondagsopening is een middel waarmee een winkelier zich kan onderscheiden en zo eventueel concurentie beter aan kan.

  De leiding van het MKB heeft er blijkbaar belang bij om die mogelijkheid tot concurentie te verbieden. Zo vang je 2 vliegen in 1 klap, ten eerste werk je andere bedrijven uit de markt waarvan de zondagsopening essentieel is voor hun voortbestaan, en verder hoef je dan zelf geen moeite te doen om met de tijd mee te gaan en te reageren op veranderingen in de markt.

  Met andere woorden, de concurentie maakt het je lastig, dan zorg je gewoon dat de minister die concurenten maatregelen gaat opleggen waardoor die concurenten minder kans hebben om de slag te winnen.

 4. In Engeland zijn sommige ketens dag en nacht open! Zo ben ik ‘ns gaan winkelen om 2 uur ’s nachts in een Tesco, en dat was niet in een grote stad.

 5. Jullie moeten wat positiever denken. Als libertarier mag je wel discrimineren, maar is het niet lonend. Als bewijs hiervan demonstreer ik het volgende:

  zie: http://www.nieuwsblad.be/Ar

  Winkelier wordt moslim om op zondag te kunnen openen
  ALEMERE – Meubelzaakeigenaar Frank van Wichen uit Almere gaat zich bekeren tot het islamitische geloof. Hij wil moslim worden zodat hij zijn zaak iedere zondag kan openen. Nu mag hij slechts 12 zondagen per jaar open, en dat is veel te weinig volgens Wichen, omdat hij zijn omzet voornamelijk op zondag haalt. Kan hij niet iedere zondag open, dan ziet hij zich gedwongen zijn winkel te sluiten.

  Wanneer Van Wichen nu zijn zaak buiten de koopzondagen open gooit, krijg hij een boete van 2.500 euro per overtreding. In de winkeltijdenwet staat echter dat een winkel die anders dicht moet blijven, tóch open mag als de eigenaar van de zaak een geloofsovertuiging heeft die een andere rustdag hanteert dan de zondag.
  Van Wichen heeft er geen probleem mee om zijn zaak op vrijdag te sluiten. Hij hoopt dan ook snel moslim te kunnen worden.

  mcu (De Telegraaf)30/09/2005

  Afgezien van de vele voordelen die het moslim-zijn heeft [veelwijverij, man staat centraal, mag af toe je vrouw een tikje geven, kans op beroving neemt heel erg af] heeft het ook nadelen, dat je 5x per dag op de knietjes moet ri. Mekka.

  Zouden we het Libertarisme niet als een geloof kunnen laten registreren, en hiermee of veel winkeliers laten kennismaken met de Vrijspreker, of de achterlijke positieve discriminatie van godsdiensten laten stoppen?

 6. [7] Mr XL,

  Een goede vriend is recent ook Moslim
  geworden om met een Tunesische schone
  te kunnen trouwen.

  Ik vroeg ‘m of ie van plan geen varkenslapjes meer te eten en hij grijnsde als een wolf die een big gaat
  opvreten en vezekerde me dat ie dat niet van plan was (tenzij in aanwezigheid van a n d e r e Moslims) en evenmin van plan was 5 keer per dag
  Allah eer te bewijzen.Wel hoopte ie
  volgend jaar es te gaan kijken in Mekka
  (maar of dat gaat lukken,is de vraag daar hij nu een moslim-light is.Voor bekeerlingen van de Saöudi’s naar Mekka mogen zou er een positief advies moeten zijn van de één of andere Moslim-rechtbank die strenger is dan de (staatsbetaalde) moefti in Tunis).

  Het schijnt dat wie zich op latere leeftijd tot de Islam bekeert, geen stukje van het velletje van z’n pietje moet laten knippen maar enkel een soera
  van de Koran moet reciteren.

  Ik vermoed dat die winkelier ook gewoon
  varkenscarbonaatjes zal blijven eten.

  Al die privileges op basis van religie
  (winkel mag open blijven,…) zouden best met de overheidsbemoeienis verdwijnen : de winkelier en niet de
  staat, zou behoren te bepalen wanneer de
  winkel open is.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. Interassant.. Ik moet op school debateren over de winkelsluitingswet dus graag wat argumenten om voor het opheffen van de sluitingswet te zijn.

 8. Ik herinner mij hoe circa 30 jaar geleden in Amsterdam een wet van kracht werd die het winkeliers verbood om langer dan 53 uur per week open te zijn. Het gevolg was gefrustreerde winkeliers die in hun winkel aan het ijsberen waren en klanten die niet mochten kopen.
  Sommige winkeliers moesten de gevangenis in.
  Die wet schijnt nu niet meer te bestaan en door een andere vreende regeling vervangen te zijn,
  De overheid behoort zich niet te bemoeien met openingstijden. De winkelier zelf moet beslisen of hij nul uur of 168 uur per week open wil zijn.
  Bepalingen die dit tegen gaan, leiden tot inefficienties, hogere prijzen en meer winkels dan nodig zijn.

 9. Gooi de winkels allemaal maar open, dag en nacht. Ga dan ook maar eens personeel zoeken die dat wil. Wat mij betreft is het gewoon onzin en voldoen die sluitingstijden, niemand gaat voor zijn plezier continu doorwerken of om rond 22:00 ’s avonds lopen winkelen.

  Die tijden zijn meer een stok achter de deur voor concerns die graag continu geopend willen zijn en totaal niet snappen dat de consument helemaal geen behoefte heeft aan 24 uurs winkels.

 10. [12] Vrije markt, JW. Personeel voor de nachtelijke uurtjes krijgen is echt geen probleem, als de overheid tenminste eens haar enig toegestane taak serieus gaat nemen: bestrijding van geweld, dus criminaliteit.

  Als de consument geen behoefte heeft aan 24 uurs winkels verdwijnen die vanzelf weer, want een ondernemer gaat geen kosten maken waar geen baten tegenover staan.
  "Laissez faire", dan regelt het zich vanzelf.

 11. ik vind ook dat de overheid uit oogpunt van concurrentievervalsing moet kiezen of voor een landelijke rustdag dan dus alle winkels dicht, of niet en dan de mogelijkheid om alle dagen van de week open te gaan. jammer dan voor de bewoners in de buurt van een winkelcentrum.

Comments are closed.