Oproep; aan alle Arabische vrienden en arabisten.
Graag willen wij als tegengas en om Mohammed een kans te geven, hier op de Vrijspreker enkele Arabische cartoons plaatsen en omdat ik het Arabisch nog niet zo goed machtig ben ( ik sta met 12 miljoen autochtonen op de wachtlijst om binnenkort mijn verplichte inburgeringcursus te moeten ondergaan), doe ik hier alvast deze oproep.

Wij zijn op zoek naar cartoons uit Syrische, Egyptische etc. kranten waaruit de verdraagzaamheid tov de Joodse staat, het begrip tov de holocaust en de vrijheid van (het christelijke) geloof blijkt. Het tegendeel mag ook, want dat zijn natuurlijk ook goedbedoelde spotprenten.
We doen die oproep tevens om te laten zien dat wij juist op Vrijspreker, iedereen een kans willen geven om voor zijn mening uit te komen.
Tegelijk met het plaatsen van de Arabische spotprenten, zullen we de adressen van de ambassades in Den Haag en Brussel erbij geven, (in het bijzonder de Syrische, zodat iedereen daar meer informatie kan opvragen), alsmede waar de desbetreffende vlaggen van die landen besteld kunnen worden.

50 REACTIES

 1. [4] Wij hebben het over de lange tenen parade bij de hakbars (mooie term van geenstijl). Hakbars menen overal te mogen rondschreeuwen dat ‘ongelovigen’ onthoofd moeten worden, verbrand, gestenigd, handen afgehakt, bommen er op, ongelovig te zijn, haram, zionist, aanhanger van zionisme, kerken in de fik te steken, christenen vermoorden, en alles wat mij zo snel te binnen schiet. Maar oh oh als zij zelf een keertje onderwerp van kritiek zijn. Voor de goede orde: van mij mag iedereen geloven wat die wil, alleen ik verwacht van de gelovigen een gelijke tolerantie, zonder voorwaarden vooraf. Relies die dit niet kunnen opbrengen mogen van mij vandaag nog verhuizen naar hun heilige land, want daar moet het leven voor hen toch veel prettiger zijn dan de ‘hel’ alhier.

 2. South Park, aflevering 504 daarin komen ze in allemaal voor: Buddha, Jesus en Mohammed.
  Hier het script:
  http://www.planearium2.de/s

  Hier een filmbeeld met alle hoofdrol spelers: http://tinyurl.com/cgsvg

  Overigens deze aflevering is in 2002 en 2003 al uitgezonden… iemand iets gehoord toendertijd? Ik denk aan in brand gestoken ambassades en dat de VN zich ermee heeft bemoeid.

 3. Ik heb erg veel reacties op internet gelezen… Ik heb gemerkt dat de meeste het “probleem” of beter gezegd de reactie van de islamitische landen niet begrijpen. Er is al veel gaande in de hele wereld. Moeten we dan door gaan met het opfokken van elkaar. En elkaar als maar beledigen? Zo kan men vrijheid van meningsuiting niet inroepen om racistische uitspraken te doen omdat één van de voorwaarden om van een democratie te kunnen spreken erin bestaat dat de mensenrechten gerespecteerd worden. Moet daar geen eind aan komen. Het gaat bij mij niet om de spotprenten. Ik ben zelf ook islamitisch en ben opgegroeid in een land waar alles gezegd en gedaan mag worden. Ik zal heus niet iemand na het maken van een zo’n spotprent door zijn hoofd schieten of een vlag in brand steken. Doe wat je wilt zou ik zeggen! Ik weet wel beter. “Het zijn gewoon achterlijke geiten neukers??” “Want Allah is groot en Mohammed is zijn profeet, daar mag je niks van zeggen want dan maken we je dood.” Ga zo maar verder.. Zo komen we toch nergens? De islamitische landen zijn niet dommer of achterlijker dan de westerse landen. Dat zijn ze zeker niet. Ze proberen alleen maar duidelijk te maken dat dit soort acties van de westerse wereld geen democratie is maar juist een belediging. Waarom elkaar niet respecteren en nemen zoals ze zijn in plaats van elkaars geloven beledigen met dit soort cartoons? Waarom al die haat van beide kanten? Ik denk dat als het zo door gaat niemand meer veilig is op aarde…

  Nil

 4. [3] ik vind deze:
  http://www.tomgrossmedia.co

  waarin de zwaar bewaakte Gazastrook wordt neergezet als een Nazi-concentratiekamp wel sterk. Hij zegt op indringende wijze: jullie doen nu ons een beetje hetzelfde aan als wat jullie joden in WOII is aangedaan. De cartoon is ook mooi sober gehouden met drama door en zwaar zwart-wit contrast. Een 8

 5. [10]
  Nil,
  Beledigingen zijn van alle tijden en het hoort niet. Maar wat de één als belediging ervaart, hoeft door de ander niet per se als belediging te zijn bedoeld.
  In dit geval schijnt de bedoeling van de cartoonist te zijn geweest het islamitisch fundamentalisme aan de kaak te stellen. De Islam wordt er immers door misbruikt om terrorisme en moordaanslagen te rechtvaardigen. Hij zou verwacht hebben, dat de reactie van boze moslims zich tegen de fundamentalisten zou richten.

  Maar de moslimwereld is niet aan kritiek gewend. De reactie is gruwelijk en maakt allerlei moordlustige reacties van die wereld los. Wat voor indruk maken die woedende moslims op de rest van de wereld ? Vragen ze zich dat niet af, of kan het ze niets schelen ?

  Het "Westen" erkent, na eeuwen van heftige controversen, het recht op kritiek. Het vormt de grondslag van de technisch-wetenschappelijke ontwikkeling sinds de Verlichting, waarvan de vrije meningsuiting de hoeksteen vormde. Dit recht wordt in alle Westerse democratieen in hun grondwet verankerd. De staat onthoudt zich van inmenging, maar garandeert de bescherming van dit grondrecht. Dat er af en toe ook misbruik gemaakt wordt van dit grondrecht, moet op de koop toe genomen worden, maar kan niet leiden tot staatsbemoeienis.
  Ook staten zijn een uitvinding van de Verlichting. Of zouden we moeten terugvallen op het kalifaat ?
  Harry

 6. [1] Het is goed dat er nu ook meer spot wordt bedreven van alle kanten. Ik juich dat ook toe. Dat is ook het belangrijkse dat er alle vormen van vrije meningsuiting kan blijven bestaan.

 7. [10] [13] Nil, ik sluit me geheel bij Harry aan. Vroeg of laat zouden we ditzelfde probleem toch hebben gehad. Het is noodzakelijk om nu duidelijk in de stellingname te zijn en als er met geweld wordt gedreigd of geweld gepleegd dan is dat geheel voor verantwoordelijkheid van de geweldgebruikende partij. We zagen in de jaren 30 waar de ‘appeasement’ toe heeft geleid, dat willen we niet meer. In de islamitische wereld is er geen vrijheid van meningsuiting. Er heerst daar een enorme onderdrukking en geweldsfeer. Willen we dat hier ook? Nee, daarom is het nodig om nu voor je natuurlijke vrijheden op te komen, voordat het te laat is. En daar horen dus ook spotprenten over religies bij.

 8. [10] Goed punt, Nil,
  Het zou geweldig zijn als we een weg kunnen vinden om elkaar te respecteren.

  Heb je een idee hoe we dit kunnen verwezenlijken?
  Op dit moment zijn in de hele wereld de verhoudingen tussen mensen onderling gebaseerd op geweld. Zelfs in "onze" democratie wordt de minderheid gedwongen te doen wat de 50%+1stem beslist. Dat gebeurt met politiedwang; over de grenzen heen gebeurt het met bommen.

  Het libertarisme geeft de weg aan. Zie de Vrijsprekerfilosofie in de kop op de voorpagina.
  Deze eenvoudige samenvatting drukt ook het respect voor de ander uit.
  Het grote probleem is om meer, veel meer mensen daarvan te overtuigen en dat die daarna er ook naar gaan leven.

  Het nu escalerende conflict is inderdaad vreselijk gevaarlijk. Ik vroeg vrijdag al op deze Vrijspreker of 2006 het begin was van de Moslim-Cartoon-Oorlog.
  Ik hoop dat we er vlug van af komen. Het slikken van geweld en je daaraan onderwerpen, is echter zeker geen goede oplossing. Harry en Albert wezen daar ook al op.

  Als je ideeen hebt, laat die dan zeker horen! Via een discussie kunnen we misschien verder komen.

 9. [16]"Het nu escalerende conflict is inderdaad vreselijk gevaarlijk."

  En dan te veronderstellen dat het allemaal is begonnen met een iemand die een paar maanden oude krant begon te lezen 🙂

 10. [10] Wat bedoel je, als moslim, eigenlijk met respect? Ik hoor en lees dat zo vaak, maar wat wil men eigenlijk?

 11. [10] Sorry, maar dat is cultuurrelativisme. Daar doe ik niet aan mee. Je gaat volgens mij voorbij aan wie er reageert. Dat zijn mensen. Die zijn opgevoed in een cultuur die dat niet toestaat. Dat is dus gecultiveert. En ik kan zeggen dat de mensen die zo reageren dus nog een hoop te leren hebben. De manier waarop die mensen er inzitten, laat weinig mogelijkheden toe als het erom gaat dat met elkaar verder komen, vraagt om inzicht in elkaars samenleving.
  Wij zijn al tientallen jaren geld aan het weggeven aan landen in het Midden-Oosten die het volgens ons gewoon slecht doen (geen democratie, weinig mensenrechten, corruptie en ga maar door). Desondanks gaan wij door met geld geven. Ook in Afrika en Zuid-Amerika, aan landen waar bv. geen olie is. Wij hebben grote aantallen van hen die hier van onze systemen profiteren. Wij hebben al heel lang inzicht, compassie en ook mededogen gehad. En wat krijgen we terug. Lange tenen, agressie en steeds meer eisen.

  Het moet blijkbaar altijd van één kant komen. Nil, als je ergens wilt komen, moet iedereen ook eens naar zichzelf kijken en dat doen ze dus niet. Niet èèn keer!

 12. Het recht van "vrijheid van godsdienst" is een vreemde uitdrukking claim van een groep mensen met dezelfde ideeën. Religie is niets meer en niets minder dan een opinie / mening, imhu zou het dan ook "opinie vrijheid" genoemd moeten worden. En daar staan nog een heleboel mensenrechten boven.

  Een Moslim die om "vrijheid van godsdienst" schreeuwt, claimt dus eigenlijk om onderen te mogen onderwerpen aan de islamitische dictatuur.

 13. [18] ik vroeg het me ook af, in ieder geval hebben ze weinig respect voor de vrije meningsuiting waarop zij zich in hun geloof ook beroepen.
  [19] tsja, kijk eens naar al die energie die de moslim protesteerders ten toon weten te spreiden in Europa. En vraag je dan af hoeveel van die ‘gelovigen’ dat kunnen doen op basis van een uitkering waar ze recht op hebben (dankzij een maatschappij die nog, even, recht op vrije meningsuiting heeft.

  [20] doordenkertje

  enne wat is het adres van de Libanese ambassade in Ned, en Belgie??
  Of heb ik ook dat recht niet meer om er naar te vragen? inshallah.

 14. [19]

  Mensen,
  Wat is de meerwaarden om een cartoon te maken die 1.5 miljard mensen beledigd. Denken de westerse mensen dat zij alles mogen doen? Of zijn zij gewoon te dom omdat te begrijpen.

  En vooral het goed praten wat zij denken dat het goed is en dat van een ander als achterlijk bestempelen.

  Eerst denken en dan doen.

  mensen

 15. [22] "Denken de westerse mensen dat zij alles mogen doen?"

  Dat niet, maar een grapje maken viel tot voor kort toch wel onder de dingen die je kon doen zonder dat je voor je hoofd moest vrezen, ja. En dat hielden we graag nog even zo. Die 1.5 miljard mensen hoeven toch geen Deense krant te lezen?

 16. [22]
  Wij doen dat hier.
  Wij willen geen moslims doden omdat ze in het Midden-Oosten geen democratie kennen.
  Dat is het verschil.
  Dat je dat niet ziet, geeft al voor een belangrijk deel aan dat sommige culturen inderdaad niet bij elkaar kunnen komen. Integratie is dus vaak onmogelijk en multikul is dus flauwekul!

 17. [23]
  Joep,

  Zij hoeven inderdaan geen Deense krant te lezen. Maar er zijn wel Dennse Moslims die de krant daar lezen. Even het volgende heb je de spot prenten op de site van de AEL gezien? Mijn vraag aan jou wat vind je ervan? Moet dat kunnen? Of heb je het niet gezien omdat je de site van de AEL ook niet hoeft te lezen?

  Je weet wel

 18. [22] Godsdienst staat haaks op wetenschap. Aan wetenschap hebben we veel te denken. Daarom zien veel mensen Godsdiensten als een bedreiging.

  En ja, in onze ogen zijn moslimlanden achterlijk. Maar als jij het tegenovergestelde vindt, dan ga je toch lekker terug?

  Verder doe je discrimineren door te zeggen dat die cartoonisten model staan voor alle "westerlingen". Er zijn zat westerlingen die die cartoons nooit gepubliceerd zouden hebben.

  Waarom die Noorse ambassade is neergehaald begrijp ik dus ook niet.

  Wel valt het op dat moslims alles graag kapot maken, of het nu Deense, Noorse ambassades of Parijse auto’s zijn.

 19. [26]

  Ik zal je even uit een droom helpen. Wen er maar vast aan dat wij hier zijn en hier zullen blijven. Het is heel makkelijk te zeggen ga maar terug. Begin dan eerst met alles terug te geven wat jullie allemaal hebben gestolen. Dat vergeten jullie heel vaak. Als jullie niets gestolen hadden en mensen verhandeld hadden. Dan waren wij(zoals jij dat zegt) niet hier geweest. Stelletje hypocrieten die met twee maten meten.

 20. [27] En wat heb ik dan van jouw gestolen en wie heb ik dan in jouw ogen verhandeld??

 21. [27]
  Wat heb ik dan gestolen?
  Slaat dat laatste oordeel niet op jezelf terug?

 22. Historisch gezien verbaast dit conflict me niet. Hoeveel oorlogen zijn er niet gevoerd om een andere bijbelinterpretatie of hoe je ei in je eierdopje zit (bij de Lilliputters). Massa’s mensen zijn makkelijk op te jutten met dit soort onzin. Dit wordt gretig gebruikt door overheden die hun macht willen uitbreiden.

Comments are closed.