Al die cartoons heb ik afgedrukt en bekeken en eerlijk gezegd vind ik de sop de kool niet waard: wie ze wil zien, ziet ze en wie ze niet wil zien, kijkt er niet naar.
Ze zijn niet allemaal even onschuldig en grappig en die met de bom in de tulband betreur ik omdat hiermee de hele Islam verantwoordelijk wordt gehouden voor het gedrag van enkele gekken.

Overigens kunnen de cartoons wel grote commerciele schade veroorzaken : dit is in economische termen een ongunstig extern effect dat door de kranten die de cartoons afdrukken, niet meegenomen wordt in hun berekeningen.
Als ik exporteur was van machineonderdelen naar het Midden-oosten, zou ik hopen dat het ophield.
In dit verband wil ik wijzen op de enorme commotie die circa 1970 ontstond over de film over het leven van een prinses in Saudi Arabia. KLM heeft toen om commerciele redenen een verklaring uitgegeven waarin de film veroordeeld werd.
Hugo van Reijen, Bandar Sri Bagawan, Sultanaat Brunei.

8 REACTIES

 1. "Als ik exporteur was van machineonderdelen naar het Midden-oosten, zou ik hopen dat het ophield"

  Wat wil je dat ophoudt? Vrije meningsuiting? Of het onterecht veroordelen van een heel land op basis van publicaties in één krant?
  Over de kosten: wanneer het vrije woord als winnaar uit de bus komt, zullen de baten de kosten uiteindelijk overstijgen. Jammer dan voor de exporteur van landbouwmachines(?) die het nu even moeilijk heeft.

 2. [1]Inderdaad :jammer voor die exporteur, want hij is al tien keer failliet voor het over is.

 3. [2] Kan je als exporteur dan niet beter contact opnemen met jouw klanten en duidelijk maken dat de mening van die Denen niet de jouwe is? Niet alle moslims zijn gestoorde bommensmijters en pizzeria opblazende godsdienstfanaten. Ze zullen dus begrijpen dat niet alle Europeanen godslasterende vuilspuiende idioten zijn.

  Dat lijkt me een betere course of action dan de vrijheid van meningsuiting te verbieden in naam van de dollar!

 4. [3] Die exporteur kan ook handel drijven met minder risicovolle landen. Er is nu eenmaal altijd een zeker bedrijfsrisico. Zeker als je handel drijft met landen die nogal collectief zijn ingesteld.

  Er werd nu voorgesteld om een code in te stellen voor journalisten en kranten om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen. Dat lijkt me ongewenst en dat zou een overwinning zijn voor het islamitische collectief.

  Natuurlijk zijn er ook minder grappige cartoons, maar de cartoons die “moslims” zelf maken over Joden zijn vaak ook niet echt leuk. Een bewijs dat de Islam geen enkel respect toont voor andere religies, maar wel respect afdwingt voor hun ware geloof.

  Ik vind het lastig om me te verplaatsen in dergelijke primitieve geesten.

  Zorgwekkend dat een paar afbeeldingen tot een heilige oorlog kunnen leiden.. Wie weet wat ons hierna nog te wachten staat… en time-out zou geen kwaad kunnen..

 5. [3] Het was geen moment mijn bedoeling de vrijheid van meningsguiting te verbieden.Ik wijs aleen op de economische realiteit en die is dat exporteurs in vrees leven voor de gevolgen van dergelijke grappen.

 6. Kijk, je hebt principes of je hebt ze niet. Dat is uiteindelijk wat vrijheidlievendheid is. Ben je liever rijk en onderdrukt, of ben je liever arm en vrij. ,,Het is beter te sterven op je voeten, dan te leven op je knieën", Emilio Zapata 1913. De islam is zoals ieder weldenkend mens weet een totalitaire ideologie (zie mijn artikelen hierover en dat van vele anderen). Die ‘paar’ gekken blijken ook leiders te zijn van landen zoals Iran, Saoedi-Arabië en Soedan. Bovendien zijn het niet een ‘paar’ gekken, maar soms zelfs gehele groeperingen (Janjaweed, Hezbollah, Hamas)met duizenden aanhangers. We hebben ook tegen de nazi’s gevochten, waarvan grote groepen Duitsers geen deel van wilden uitmaken en toch waren er duizenden aanhangers van deze totalitaire stroming. NU is de tijd om voor je vrijheid op te komen, Hugo, straks is het te laat. And remember, freedom isn’t free.

 7. Waarom zou men de hele islam niet verantwoordelijk mogen houden voor islamitisch terrorisme?! De islamitische ‘profeet’ Mohammed was nota bene zelf een massamoordenaar. Hugo van Reijen zou zich eens in de islam moeten verdiepen voordat hij zomaar vanalles over de islam gaat beweren. En dan ziet hij dat Mohammed niet alleen dichters (de columnisten en cartoonisten van hun tijd), maar ook honderden joden liet afslachten. Daarbij gebruikte zijn volgelingen (lees: islamieten) weliswaar geen in een tulband geplaatste bom (bommen bestonden toen nog niet), maar wel veel geweld (onthoofdingen en dergelijke).

 8. [7]
  Veel geweld is niet alleen gereserveerd voor Moslims. De Zionisten gaan wat mij betreft ook niet vrijuit.
  Een voorbeeldje: op 22.03.2004 is Sheikh Yassin door hellfire raketten om het leven gebracht door Israelis.
  Het betreft hier een zeer sterk staaltje van overmatig geweld temeer daar meneer yassi, bijna blind was, in een rolstoel zat en ook geen twintig meer was.
  Sommige joden mogen dus wat mij betreft nog steeds afgeslacht worden aangezien zij niets hebben geleerd van het vroeger tegen hen gebruikte geweld. Sterker nog, ze gebruiken het hedentendage zelf.

Comments are closed.