Misschien ook voor rokers?


Richt een “Geloofsgemeenschap” op en claim dat godsdienstvrijheid gaat boven de anti-drugs wetten.

Wat Amerikanen kunnen, moet hier toch ook mogelijk zijn?

NOS bericht 22 feb.
Hof VS voor geestverruimende thee
Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat een geloofsgemeenschap in de staat New Mexico geestverruimende thee mag blijven schenken. Volgens het hof weegt de godsdienstvrijheid in dit geval zwaarder dan de anti-drugswetten van de regering-Bush.

De hoasca-thee die de sekte drinkt om dichter bij god te komen, bevat volgens de overheid DMT en die stof zorgt voor hallucinaties. DMT staat daarom op de lijst van verboden middelen.

Maar indianen mogen al jaren peyote gebruiken, met het vergelijkbare middel mescaline. Gelijke monniken, gelijke kappen, zegt daarom de rechter.

34 REACTIES

 1. [30] Accoord, maar dan bepaalt ook elke zorginstelling, bejaardentehuis en elk ziekenhuis of er al dan niet wordt gerookt. (In een Libertarische samenleving) Als rookallergische patient verdient het dan geen aanbeveling een rokenkoesterend ziekenhuis te bezoeken. Mijn stelling "Echter ZONDER overheidsbemoeienis zou er helemaal geen sprake zijn van algehele rookverboden!" blijft dientengevolge keihard overeind.

 2. [31] Iedere eigenaar mag in een normale (lees libertarische) samenleving uiteraard zelf bepalen wat er gebeurd in zijn gebouw.

  Als hij wil dat mensen er bijvoorbeeld alleen naakt rond mogen lopen, prima.

 3. [29] ‘Ullo Mate,

  I see things just a tad differently. Om het principe duidelijk te maken redeneer ik terug naar een situatie tussen twee particulieren. Ik als verhuurder, een anonieme medeburger als huurder.

  Die hele overheid heeft niets te maken met een overeenkomst tussen twee particulieren.
  Dat de Nederlandse Staat of de Europese Ueberstaat algehele rookverboden afkondigt is zoals jij zegt ‘out of scope’ omdat dit in een Libertarische situatie niet zou gebeuren.

 4. Je mocht altijd al wiet roken in de VS als je rasta was, toch? Ik kon me zoiets herinderen, zou het niet echt meer weten… Last van lange termijn geheugen denk ik 😛

  Niet dat ik alsof kan doen dat ik rasta ben. Verkeerd kleurtje 😉

Comments are closed.