Ik heb eens gekeken naar de structuur van ouderenverenigingen hier in Heiloo, het zijn er meerdere en daarboven is nog een overkoepelende organisatie, allemaal met een compleet bestuur. Wat ze precies doen is mij niet geheel duidelijk geworden maar ik neem aan dat het allemaal goedwillende vrijwilligers zijn die nuttig bezig zijn.

Echter, ik zit al 25 jaar voor mijn beroep in organisatiewerk en dan ontwikkel je bepaalde instincten en zodra ik ergens overkoepelende organisaties tegenkom dan gaat het alarm af omdat die bijna altijd dienen om te maskeren dat men helemaal geen echte mensen vertegenwoordigt.

Zo van 2 personen richten ieder 6 stichtingen op en dan samen een overkoepelend orgaan dat namens die 12 organisaties spreekt (en vooral met overheden onderhandelt) wat erg indrukwekkend klinkt maar nog steeds slechts 2 echte mensen vertegenwoordigt. Dit is heel gebruikelijk bij de overheid, je komt dat overal tegen.

De regel is: overkoepelende organisatie dan het alarm aan.

Maar goed, instinct kan er ook naast zitten dus bel ik de penningmeester van het bestuur van de overkoepelende ouderenorganisatie op om heel beleefd te vragen hoeveel echte leden er zijn en hoeveel subsidie men krijgt en wat men daar zoal voor doet. Ik stel mij netjes voor en zeg dat ik met Leefbaar Heiloo aan de verkiezingen meedoe en wat vragen heb.

Zegt de man: “Leefbaar Heiloo, daar doe ik niet aan mee” en gooit de hoorn op de haak. Ik vraag de man toch niet om zijn broek uit te trekken maar kom heel beleefd om doodgewone informatie en je zou zeggen dat dit een kans is voor zo?n club om aan vijandig gezindten te tonen dat men nuttig bezig is voor de gemeenschap of zo.

Ik heb nog zoiets bij de hand gehad toen ik de ambtenaar die bij de gemeente over de gemeentelijke subsidies gaat belde met wat vragen daarover. Toen hij Leefbaar Heiloo hoorde zei hij dat hij geen zin had in dit gesprek en gooide de hoorn op de haak.

Ik maak hier geen vrienden.

13 REACTIES

 1. Het is wel erg dat je om gewoon de feiten te vragen zoveel moeite hebt.
  Maar er is ook nog zoiets als "openbaarheid van bestuur".

  Dus als je bij de gemeente vraagt welke subsidies naar welke ouderenverenigingen gaan, dan dacht ik dat ze je dat moeten verstrekken.
  Laat eens weten wat je daarvan vindt.

 2. Ik vrees Wladi, dat ze je op de kast willen hebben met je partij. Zou me niet verbazen, als er een keer een 2e Oltmanszaak van komt.

 3. De Algemene Beginselen van Behoorlijk Bestuur houden onder andere in dat wanneer een politicus informatie nodig heeft voor zijn beleid een ambtenaar hem dat netjes hoort te geven. Zelfs een burger kan rekenen op wat Hub al zegt, de Openbaarheid van Bestuur.

  Maar goed dat iedere ambtenaar een chef heeft en dat ook die in het telefoonboek staan. Zo niet, dan kun je natuurlijk de burgermeester even een belletje doen.
  Volgens mij kun je deze gebeurtenissen goed gebruiken om mensen uit te leggen waarmee ze te maken hebben in Heilo.

 4. Mijn broer is uit Heiloo weggevlucht… niet zonder reden dus.

 5. Wladi, er bestaan diverse manieren om telefoongesprekken op te nemen en gelijk op te slaan (bewijsmateriaal). Tevens is het mogelijk om bezoekers van Leefbaar Heiloo de mogelijkheid te bieden om die gesprekken te beluisteren. Stuur me maar een mailtje als je geinterreseerd bent….

 6. [3] Het ging dus niet om een ambtenaar maar om de penningmeester van een vereniging.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 7. [4] Libertariër,

  Dit soort reakties kun je overal verwachten waar mensen zich in hun portefeuille aangevallen weten.

  Groetz,

  Cincinnatus.

 8. [4] Ik denk dat voor een ieder die dat nog kan het eerder tijd is om uit Nederland weg te vluchten. Want de hele mentaliteit hier … SUCKS.

  Het feit dat men elkaar als honden behandelt maar niets van de reeds lang achterhaalde en volkomen obselete monarchie zegt (of durft te zeggen) zegt heel wat.

  En dan kan je nog zo veel over de juistheid en moraliteit van het libertarisme gaan fantaseren … Het richt totaal niets uit.

 9. [6] [9]
  Hoi Cincinnatus, het tweede voorbeeld sloeg op een ambtenaar.

  Mogge Harry. Ik bedoel dat die ambtenaar moet doen wat het bevoegd gezag (zijn chef) hem opdraagt. Wanneer dat is om desgevraagd info te verstrekken heeft betrokkene zijn mening voor zich te houden en die info te verstrekken! Ambtenaren zijn dienaars, uitvoerders. Ze worden niet geacht hun persoonlijke overtuiging tijdens hun werk uit te dragen. (Vandaar ook geen hoofddoeken, keppels, kruizen of rode sterren.)

 10. [11]
  Kaye,
  Persoonlijk acht ik de mogelijkheid niet uitgesloten, dat hij in opdracht gehandeld heeft. De geschiedenis kan ons leren, dat een gezonde portie achterdocht geen kwaad kan. 🙂
  Groet, Harry

 11. [12] Hmm, good point. De ambtenaartjes spannen samen tegen de partij die hen af wil schaffen.

  Ik ben bang dat ik het met je eens ben!

Comments are closed.