De Europese Unie en de VS zijn een gezamenlijk onderzoek begonnen naar prijsafspraken in de luchtvaart.
Bij diverse luchtvaartmaatschappijen, onder wie de KLM, zijn invallen geweest. De maatschappijen laten weten volledig mee te werken met de Europese en Amerikaanse kartelpolitie.

De kartelpolitie onderzocht British Airways, Air France, KLM, Lufthansa, Lan Chile, Cathay Pacific, Polar Air en het Luxemburgse Cargolux.
Ook de Japanse maatschappij JAL, Korean Air en Asiana Airlines zijn bezocht.
Het onderzoek lijkt zich te richten op het vrachtvervoer. Cargolux is met een omzet van € 1.000.000.000,00 de grootste luchtvrachtvervoerder van Europa.
Leden van de federale Amerikaanse recherche FBI hebben de vrachtterminals van Air France-KLM op O’Hare, het vliegveld van Chicago doorzocht.
De EU benadrukt dat het onderzoek niet hoeft te betekenen dat er daadwerkelijk regels zijn overtreden. Als bedrijven schuldig worden bevonden, kan de boete uitkomen op 10 % van de jaaromzet.
Tot zover het bericht uit de diverse media.
Wat is een kartel?
Volgens het prisma woordenboek is een kartel; een overeenkomst van ondernemers om concurrentie te onderdrukken.
Ik denk dat de definitie uitgebreid moet worden. Een kartel is een overeenkomst tussen staten om de inwoners van die staten te onderdrukken.
Tenslotte is de EU een groot kartel. De ondernemers worden dan regeringen genoemd, maar het principe van kartelvorming blijft exact hetzelfde.
Alleen zij zijn machtiger dan welk kartel dan ook. Een kartel van ondernemingen houdt nooit lang stand, want er zal altijd wel een onderneming zijn die minder goed draait dan de anderen en daardoor genoodzaakt is toch iets aan de prijs te veranderen.
Tevens moeten zij maar afwachten hoe de consument gaat reageren op het moment dat duidelijk wordt dat er van prijsafspraken sprake is.
Het kartel kan dan gemakkelijk gebroken worden door bijvoorbeeld het product of de producten bij een bedrijf te kopen en niet meer bij de anderen. De andere bedrijven zullen gedwongen worden om de prijs te verlagen.(Gebrek aan vraag.)
Helaas werkt dit marktmechanisme niet met betrekking tot het EU kartel.
Het werkt ook niet voor het grootste kartel ter wereld namelijk de OPEC.
Dit zijn olieproducerende landen ter wereld die zich verenigd hebben in een kartel genaamd OPEC.
Ziet u de kartelpolitie daar een inval doen?
Nee dat hoeft niet het zijn immers overheden en die hoeven de wet niet te volgen.
De meeste olieproducerende landen van de OPEC hebben een islamitische- of socialistische regering, waar de olieproductie de belangrijkste bron van inkomsten is voor deze landen.
Tijdens de cartoon onlusten steeg de olieprijs. Is dit toeval?
Het is nog een lange weg naar een echte vrije markteconomie.

3 REACTIES

  1. Louis,

    Ik ben het inhoudelijk en ideologisch 100% met je eens.

    Echter wat de OPEC betreft vergis je je m.i. toch wel.

    Het is weliswaar een schandelijk kartel, alleen werkte het voor geen meter na de hoogdagen van Sjeik Yamani ten tijde van de beruchte oliecrises.
    Ca. 20 jaar werkte het niet omdat individuele landen zich niet aan de afgesproken quota hielden waardoor de prijs geen stand hield.

    De enige reden waarom het nu lijkt te werken (let wel ik zeg "lijkt"), is simelweg omdat momenteel de productie de vraag amper kan bijhouden. Alleen Saudi Arabie heeft nog slack capacity van ca. 1.5 mln barrels per dag. De rest kan gewoon niet cheaten door meer te produceren omdat ze aan hun plafond zitten.

    Vandaar ook dat aanslagen op installaties (of het stilvallen van productie ergens wegens een staking) zich meteen vertalen in een hogere olieprijs: de suply uitval kan immers niet elders gecompenseerd worden.

    Groeten,
    Michielsens

  2. OPEC werkt niet. zonder OPEC zou de olieprijs niet veel verschillen. misschien iets anders ontwikkelen en reageren op niews, maar de prijs zou gemiddeld niet veel verschillen

  3. Misschien werkt de OPEC wel. Denk aan Eurabia. Misschien is dankzij de OPEC de olieprijs al die jaren zo laag geweest omdat er in plaats van geld een politieke prijs is bedongen door de moslimlanden.

Comments are closed.