De hond van de buurman valt je dochtertje aan. Niet erg leuk. De buurman
zegt na de hond weer aangelijnd te hebben, ‘stuur me de rekening maar’. Legaal, of legitiem?

Legaal: wettig.
Legitiem: gerechtvaardigd, gegrond.

Dus het legale gedeelte, namelijk de mogelijke kosten die van dit incident zijn gekomen, is gedekt. Wat ik mis is het legitieme gedeelte, datgene dat een maatschappij in stand houd. De lijm die bestaat uit beleefdheid, geduld, medeleven en (ik durf het bijna niet neer te zetten ivm politiek correcten die er een boner van krijgen) respect. De buurman had meer moeten doen dan alleen de kosten dekken. Spijt hebben, meeleven en bezorgd zijn maken het ook een legitieme zaak.

We zijn allemaal legitiem bezig, elke dag weer. Denk bijvoorbeeld aan een rij die niet zou kunnen bestaan zonder, het helpen van de senior door te staan, het gedag zeggen tegen een vreemde of het niet opsteken van een sigaret zonder eerst te vragen of andere er last van hebben. Dit zijn slecht enkele simpele voorbeelden waarmee u het eens kunt zijn of niet. Mijn punt is dat legitimiteit abstract is, voor ieder anders. Legitimiteit kan in elk dorp of stad, streek of land anders zijn en is dus voor ieder anders.

Zelden is iemand een dag lang legaal bezig. Ik gooi bijvoorbeeld wel eens vuil niet in de prullenbak of steek verkeerd over of vergeet mijn licht aan te doen. Allemaal dingen die niet legaal zijn. Zijn ze dan legitiem, kan ik het maken om zomaar vuil op straat te gooien? Nee, best wel oncool/niet tof/slap/lui/stom van me. Betekent dit dat er een wet tegen moet komen? De overheid vindt van wel. Stel je toch eens voor dat iedereen zomaar hun vuil op straat gooit, dan wordt het een grote rotzooi. Dat is waar, want als er geen wet tegen is dan gaat iedereen automatisch vuil op straat gooien, ze moeten wel, men heeft geen keuze wanneer er geen wet tegen is. Laat staan wat de gevolgen zullen zijn als er geen wet is tegen mensen die willen roken op openbaren plekken, men niet gaat staan voor een senior, men voor kan dringen of men zelf beslist wel of niet aan een goed doel te geven. Chaos, vernielingen, rellen, dood, verderf.

Dat wat legitiem is, is een keus, een vrijheid. Deze vrijheid wordt elke dag weer beperkt. Nieuwe verbodjes, nieuwe regeltjes, nieuwe instanties, allemaal manieren om macht uit te oefenen met de slapste motivatie, als die er al is. Daar waar twijfel/keuze is moet een regel zijn want waar twijfel/keuze is, ligt een “foute” beslissing op de loer.

Er schijnen grenzen te zijn voor de vrijheid van meningsuiting. Wat ooit legitiem was gilt om legaal te worden, stel je voor dat iemand de grenzen overschrijd. Chaos, vernieling, rellen, dood en verderf(letterlijk als je islamiet bent en snel op je teentjes getrapt). Ieder kan voor zichzelf bepalen wat legitiem is te zeggen of af te beelden, het legaal maken van dit gegeven is niks anders dan de volgende stap naar een nog dictatorialer Europa.

10 REACTIES

 1. Grenzen aan de vrijheid van meningsuiting? Nooit! Never! Het is de enige vrijheid die ik nog heb in deze socialistische heilstaat van moreel relativisme en absurd hoge belastingen.

  Onderstaande website heeft tot een demonstratie opgeroepen op 25 Februari aanstaande; de 65ste verjaardag van de roemruchte Februari staking uit de Tweede Wereldoorlog.

  http://nekklachten.web-log.nl/

  Ik ga. Voor het eerst van mijn leven ga ik demonstreren. Gaan jullie ook mee?

  Misschien een leuke gelegenheid om als libertariers daar gezamenlijk heen te gaan en nadrukkelijk aan te geven waar WIJ voor staan: Voor VRIJHEID.

  Vrijheid van lijf en goed, en vrijheid van meningsuiting.

  ¡Viva la libertad!

 2. [1] Waarom moet zoiets toch altijd op een vrijdag zijn en nooit op een zondag??? Helaas, ik kan niet….

 3. Goed artikel Samuel. Zeer to the point en de strekking ervan is duidelijk. Echter, niet om onaangenaam, maar om heel precies te zijn, wil ik nog even wijzen op de -volgens van Dale- DUBBELE betekenis van "legitiem":
  1. wettig
  2. gegrond.
  Uit de context zal moeten blijken, welke betekenis bedoeld wordt.
  Groet, Harry

 4. het is eigenlijk zo dat ons wordt af geleerd om legitiem te leven en legaal te leven. door al die regels is het geen legitiem meer maar legaal leven. en draait er eigenlijk niks meer om normen en waarden maar om wetten.

 5. ik kom pardoes hier bij dit artikel terecht, een paar jaar naderhand 🙂 maar ik wil even een reactie achterlaten dat ik het een goed en leuk artikel vind! Erg gevat, knap gedaan.

Comments are closed.