Brinkhorst wijzigt haastig site EZ

Het ministerie van Economische Zaken heeft haastig zijn website aangepast nadat een poging tot enquête over de splitsing van energiebedrijven totaal verkeerd uitpakte.

EZ had op haar site www.minez.nl een vraag geplaatst over de voorgenomen gedwongen splitsing van energiebedrijven in een netwerk beheer bedrijf en een leverancier (verkoop) bedrijf.

EZ vroeg de bezoeker van de site:
• Gelooft u dat door de splitsing banen verloren gaan ? ja/nee
• Begrijpt u de informatie over de splitsing nog niet erg? Ja/nee

Toen de score op de vraag over banenverlies voor 90% met ‘JA’ was beantwoord heeft EZ deze vraag van haar site verwijderd. Op deze uitslag zat het ministerie niet te wachten.

Deze enquête was een poging tot tegenoffensief tegen een publiekscampagne van de werknemers van energiebedrijven Eneco, Essent, Nuon en Delta. Op hun website www.splitsingnee.nl hebben de werknemers –via hun OR’ren, verenigd in het LME- het grote publiek gevraagd te stemmen.
De splitsing gaat elk huishouden gemiddeld ¤52,- per jaar extra op de energierekening kosten. Nog afgezien van de ¤3 à 4 miljard aan schadeclaims die uit de VS worden verwacht en die de bedrijven gaan doorberekenen aan hun klanten.

LME-voorzitter Jan de Jong zegt: “Brinkhorst beseft dat hij terrein verliest. Een NIPO enquête die vandaag (1 februari jl. Krijn) gepubliceerd wordt wijst uit dat 82% van de Nederlanders tegen deze splitsing is. En onze uit eigen zak betaalde publiciteitscampagne slaat duidelijk aan bij het publiek. Een slimmerik bij EZ dacht dit te kunnen neutraliseren door een eigen site. Nou, dat is mooi mislukt!”

“Dit is het zoveelste bewijs dat EZ en minister Brinkhorst aan het manipuleren zijn. Hij heeft nu, nadat al vier verschillende onderzoeksbureau’s hebben aangetoond dat voor een groot banenverlies moet worden gevreesd, nog weer eens een onderzoek (ditmaal door CapGemini) gelast. We mochten het concept ervan niet eens inzien, hoewel dit wel was beloofd.”

“Brinkhorst heeft binnen de Tweede Kamer al een jaar lang herhaaldelijk en systematisch verkeerd geïnformeerd over de schadeclaims vanwege Cross Border Leasecontracten. Hij beweert ook ten onrechte dat het merendeel van de aandeelhouders voor verkoop van zijn aandelen is. Van onze aandeelhouders –provincies en gemeenten- is al 83% tegen of bepaald niet voor. Wij als werknemers hebben dat “een keten van onwaarheden van Brinkhorst” genoemd. EZ manipuleert ondertussen door.
Let wel dit is een ministerie! Het wordt hoog tijd dat de Tweede Kamer ingrijpt!”

Het bovenstaande is een persbericht van de verzamelde Ondernemingsraden van de Grote Drie van de energiebedrijven samen met die van Delta. Nu ben ik er van overtuigd dat de ‘Liberalisering’ van de energiesector een grote farce is, die bedrijven opereren op een overgereguleerde markt en veel bedrijven zijn bijna volledig in handen van provincies en gemeenten. Toch wordt de bedrijven nu een gedwongen organisatieverandering door de strot gewurgd. En dát vind ik een grof schandaal. De Staat bepaalt hier de interne organisatie van de energiebedrijven, die ook al zijn de aandelen voor een groot deel in handen van gemeenten en provincies; uiteindelijk private ondernemingen zijn.
De minister heeft zich niet met de private ondernemingen te bemoeien. Dit wordt namelijk de ondernemingen, hun personeel en hun klanten opgedrongen en de kostten komen bij de eindgebruikers terecht. Dit is overheidsingrijpen in de economie van de eerste orde.
Daar komt nog eens bij dat Brinkhorst de Tweede Kamer hoogst waarschijnlijk opzettelijk heeft voorgelogen.

8 REACTIES

 1. Een mooi staaltje ‘waarheid’ van het Ministerie van Overvloed. Ik kijk reikhalzend uit naar de eerste de beste mogelijkheid om thuis met een minicentrale zelf stroom te kunnen opwekken. Ik zie dinosaurussen als Nuon en Essent helemaal niet zitten om er klant van te zijn. En de ‘netwerk kosten’ zijn nu al zo hoog dat overstappen op een andere leverancier nauwelijks iets oplevert.

  Ook dit zal weer verkocht worden als ‘vrije markt’ en met deze zogenaamde markt zullen de mensen even blij zijn als met de ‘geprivatiseerde’ spoorwegen, buslijnen en zorgverzekering…

 2. Precies, Maverick.
  Deze dinosaurussen zijn feitelijk natuurlijk zelf ook weer overheden, maar gehuld in een privaatrechtelijke dzjallabah van stinkende schapenvacht. Maar zoals Wouter van Dieren waarschuwt, na opsplitsing zijn ze een prachtige prooi voor de Gazproms en Unocals van deze wereld, met lieden als Brinkworst in de Raad van Commissarissen.

 3. Er is ook geen sprake van liberalisering, er is sprake van het door de overheid afschuiven van het ondernemersrisico.

  Er is ook geen sprake van een vrije markt, de overheid bepaalt prijzen, profielcategoriën en de manier waarop marktpartijen onderling zaken afhandelen. Nu wil de overheid dus ook de interne organisatie van de ondernemingen bepalen.

  Er is sprake van een fusie tussen Eneco en Nuon. Dit zal door de NMA wel afgekeurd worden. Daarna zal niet zozeer Gazprom, maar Energie de France (uit de Volksrepubliek Frankrijk) de boel wel overnemen.

 4. OK, Krijn. EDF is een EU-pendant van het globale energiekartel.
  Als *ik* dit monster bij de naam noem, krijg ik nog méér ruzie met beek & hetze. 😉

 5. [5]
  Het probleem is, dat ik het zonde van mijn tijd vind, maar op een dergelijk excuus claimt Jetze schijnbaar het alleenrecht. En ik ben bovendien van mening, dat er eigenlijk al genoeg bloed stroomt, vind je ook niet Krijn ? 😉

 6. Heeft die Brinkhorst vestand van dit soort zaken ??? Lijkt me niet.

 7. [6] Harry,

  Wat heb ik hier nu weer mee te maken? Was jij er ooit niet mee begonnen?
  Waar claim ik het alleenrecht?

Comments are closed.