Op zaterdag 25 om 13.00 uur wordt er in Amsterdam een demonstratie gehouden vóór de Vrijheid van Meningsuiting.

De demonstratie op 25 februari is géén tegendemonstratie. Al gaat er niet één moslim naar de Dam, dan blijft die van 25 februari toch staan. De demonstratie moet de politiek laten zien dat veel Nederlanders de religekte over de cartoons, de roep om beperking van vrijheid van meningsuiting spuugzat zijn. De demonstratie moet laten zien dat we geen millimeter beperking van de vrijheid van meningsuiting willen. De demonstratie moet een signaal van solidariteit naar de Denen zijn. De demonstratie moet aan Solana duidelijk maken dat we niet willen dat de EU-top naar het Midden-Oosten kruipt voor ‘dialoog’ over de vrijheid van meningsuiting. Die vrijheid is er en die blijft er. Basta.

Een ieder die pal wil staan vóór de duurbevochten vrijheid van meningsuiting gaat op zaterdag 25 februari om 13.00 uur naar de Dam in Amsterdam, dé vrijheidsplaats bij uitstek. Op 25 februari 1941 vond hier eerder een demonstratie plaats tegen nationaal-socialisten die ons wilden beroven van het meest fundamentele en belangrijkste mensenrecht.

De Dam werd 11 februari j.l. door moslims gebruikt om te protesteren tegen de Westerse vrijheid van meningsuiting. Dat mag, ook dat kan in een samenleving waar deze vrijheid een groot goed is. Het is aan ons, die deze vrijheid niet ingeperkt willen zien, om duidelijk te tonen dat er ook andere meningen bestaan dan die van lieden die ons terug willen voeren naar de duistere middeleeuwen. Zonder krachtig tegengeluid is immers de eerste stap gezet op weg naar het verlies van méér dan have en goed.

Ik lees hier en daar reacties als, ‘wie organiseert het?‘ of, ‘ik kom alleen als er veel mensen komen’.
Niemand organiseert het. Het is een oproep en zij die gaan, gaan als individu om uiting te geven. Als je alleen gaat, of durft te gaan, als je met velen bent, komt er niemand. Dan zijn er alleen demonstraties geweest van mensen die de vrijheid van meningsuiting willen inperken. De rest zwijgt dan uiteindelijk weer.

Het zou helpen als deze oproep tot demonstratie voldoende publiciteit krijgt.
————————————–
Tekst hierboven is geknipt uit verschillende oproepen die de Vrijspreker ontving, onder andere uit: nekklachten.web-log.nl/
Het zou nog aangevuld kunnen worden met onze eigen artikelen van de laatste dagen over “Vrijheid van Meningsuiting”!
==============================================================
Nadat deze oproep geplaatst was, ontvingen we een andere voor dezelfde dag in Amsterdam.
We copieren deze hier voor u:
—————————–
HERDENK DE FEBRUARISTAKING 1941
Zaterdag 25 februari wordt in Amsterdam de Februaristaking van 1941 herdacht.
Het is dit jaar 65 jaar geleden dat Amsterdam, Zaanstreek, Kennemerland, ’t Gooi en Utrecht twee dagen staakten tegen het onmenselijke optreden van de Duitse bezetters jegens onze joodse medeburgers.
Deze staking staat sindsdien symbool voor de bereidheid van de bevolking om samen pal te staan tegen racisme en terreur.

Vijfenzestig jaar na de Februaristaking van 1941 is Amsterdam een stad waar nog steeds tolerantie en vrijheid leidraad moeten zijn voor alle Amsterdammers tegen discriminatie, racisme en antisemitisme.
Wij herdenken de staking om telkens opnieuw aandacht te vragen voor vrijheid en democratie. Vrijheid en democratie zijn onmisbare voorwaarden voor de ontplooiing van burgers in een solidaire samenleving. Het zijn kwetsbare verworvenheden die het in roerige tijden als deze extra zwaar te verduren kunnen krijgen. Juist nu worden zij in het nauw gebracht door zaken als internationaal terrorisme, radicalisering en economische tegenspoed.

Het is tegen deze achtergrond dat wij u oproepen om op zaterdag 25 februari 2006 in Amsterdam deel te nemen aan de herdenking bij de dokwerker op het Jonas Daniël Meijer plein.
De aanvang van de herdenking is 16.45 uur. Er wordt gesproken door de commissaris van de koningin in Noord-Holland, de heer Harry Borghouts. Door de heer Remco Campert worden gedichten voorgedragen.
Het defilé langs de Dokwerker begint 17.00 uur.

Comité Herdenking Gemeentebestuur van Februaristaking 1941 Amsterdam

Rondom de Herdenking
In de Mozes en Aäronkerk is wederom een kleine fototentoonstelling te zien van de razzia’s op joodse mannen. Deze razzia’s vormden de directe aanleiding voor de staking. Kunstenaar Willem Vogel heeft de tentoonstelling ingericht.
De poster van de Februariherdenking is dit jaar ontworpen door Gertie Bierenbroodspot.

14 REACTIES

 1. Ik geloof dat Michiel Mans afgelopen maandag een vergunning heeft aangevraagd.

 2. WIJ VERNEMEN NU PAS DAT ER OP DIE 25 FEBRUARI IN AMSTERDAM NOG EEN HERDENKING PLAATS VINDT TEGEN DE ONDERDRUKKING VAN DE VRIJHEID.
  HET IS DAN 65 JAAR GELEDEN DAT DE "FEBRUARI STAKING" TEGEN DE DUITSE BEZETTING PLAATS VOND.
  HET BEGINT OM 16.45 UUR.

  DIT BERICHT IS ALSNOG ONDER HET VRIJSPREKER ARTIKEL GEPLAATST.

 3. Dit is nergens voor nodig. In Nederland is vrijheid al genoeg. Je mag je klem zuipen elke avond, je mag met burka op straat, zelf naakt mag dat!

  Rasmoesie hoort WEL zijn excuuses aan te bieden voor de 1,3 miljard moslims. Anders komt er een dominoeffect wat leid tot meer extreme gevallen.

  Balkenende was al trots op de Nederlandse moslims omdat er geen relletjes waren ontstaan over de verschrikkelijke cartoons. Wie de cartoons als vrije mening ziet, beklad ik een Nederlandse vag met een hakenkruis, wat doe je dan? Is dat vrijheid? NEE! Dus de Mohammed cartoons ook niet. Provocatie heet dat voor de slimpoos!

 4. [4] Deense vlaggen te koop? Ga je ze in de fik steken die dag? 🙂

 5. [5] Soner Gülal,
  Zie mijn uitgebreide reactie op de andere draad waarop je reageerde. Met mijn verzoek aan jou.

  Hier even een korte reactie op "beklad ik een Nederlandse vag met een hakenkruis, wat doe je dan?"

  Wat ik dan doe? Helemaal NIETS.
  Het kan mij toch helemaal niets schelen of jij een stuk doek gebruikt om met verf iets geks op te schilderen?
  Hoogstens zonde van de stof. Had je misschien beter als poetsdoek kunnen gebruiken!

 6. [5]

  Rasmussen hoeft helemaal niks te doen voor 1,3 miljard moslims.

 7. [5]
  Luister Soner, provocatie is het doel van een goede spotprent. Het is een geestelijke uitdaging. Het wijst je op het absurde van iets en daagt je uit erover na te denken. Spot en humor zijn zaken die mensen onderscheiden van dieren. Het vereist een zekere intelligentie om met humor om te kunnen gaan.
  Zelfspot gaat nog een stap verder. Het is het ultieme bewijs van zelfreflectie en het vermogen tot abstractie en relativeren.

  Humor heeft nog nooit iemand gedood. Religie daarentegen…

 8. [5] Bollocks! Er bestaat niet een recht om nooit beledigd te worden. Zie: http://www.vrijspreker.nl/b

  Er is nooit vrijheid genoeg zolang er geen maximale vrijheid is. Maximale vrijheid is deze die enkel wordt beperkt door de vrijheid van anderen.

 9. Hub,
  Ik durf toch te betwijfelen of VvM ‘het meest fundamentele en belangrijkste mensenrecht’ is. Ik denk dat het recht op leven net nog iets hoger staat. Ook zou je vrijheid tout court als een fundamenteel mensenrecht.

  Ach wat ben ik toch een muggezifter…

 10. [11]"Ik durf toch te betwijfelen of VvM ‘het meest fundamentele en belangrijkste mensenrecht’ is. Ik denk dat het recht op leven net nog iets hoger staat."

  Dan heb je jezelf het verkeerde pseudonym aangemeten… 🙂

 11. VvM is onderdeel van leven. In hoeverre leef je eigenlijk als je niets kan/mag?

Comments are closed.