Onlangs stemde het parlement in met het Burgerinitiatief. Dat is Pechtholdsch voor ‘de democratie dichter bij de burger brengen’. Van wat dat Burgerinitiatief in de praktijk gaat betekenen kreeg u vandaag al een voorproefje.

Subsidiespons en anti-rook-club Clean Air Nederland (ik dacht eerst dat Erik de Vlieger weer een luchtvaartmaatschappij was begonnen, stom, stom, stom) maakte vandaag bekend de 40.000 benodigde handtekeningen te gaan ophalen om een verbod op roken in de horeca op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Want alleen een verbod op seks in de disco is klaarblijkelijk niet genoeg.

Clean Air Nederland hoopt dat de immer-politiek-correcte Kamerleden het niet aandurven om tegen zo’n verbod te stemmen, en zodoende in feite met een minimale minderheid van 40.000 mensen het 3.000.000 rokers onmogelijk te maken om een saffie op te steken in kroeg of restaurant. Wat is de Democratie toch mooi !

Democratie dichter bij de burger is niets anders dan de politiek agenda in handen geven van een handjevol actiegroepen. Een bedenkelijke ontwikkeling. Je wordt bedankt Pechthold!

11 REACTIES

 1. Tegelijk blijkt vandaag volgens een berich op teletekst dat de Nedrlandse meiden steeds meer gaan roken. Recent lazen we ook in berichtgevingen dat wereldwijd het aantal rokers exeptioneel toeneemt en dat 5 splinternieuwe opslagloodsen voor Tabak-overslag in de Antwerpse haven halverwege dit jaar alweer niet meer toerijkend zullen zijn aan de vraag.

  EEN ding is in elk geval volstrekt duidelijk: Hoe groter en massiever de wereldwijde repressie tegen het roken, hoe absurder de wetgevingen, hoe gevulder de kassen met onze eigen belastingcenten van de anti-roken bewegingen, hoe krankzinniger de vervolgingen, hoe waanzinniger de argumentatie… DES TE MEER ROKERS!

  IS ER AL IEMAND IN DEN HAAG TOT WIE DEZE BOODSCHAP BEGINT DOOR TE DRINGEN?

 2. Ik denk dat de boodschap wel door dringt, maar dat de fondsen van de farmaceutische industrie nog veel harder doordringen! Tot aan de WHO toe! Moet je eens opletten hoeveel stoppen met roken, pillen, pleisters, kauwgoms en wat al niet meer iedere dag over je TV scherm voorbij komen razen. De moderne inlegkruisjes! Dat is big, big, big money! Kun jij me nog iets opnoemen waar geen pil voor is uitgevonden? Weer iets waartegen een democratie niet tegen bestand is: Het Groot Kapitaal!

 3. Ik ga bij Talpa de burgerinitiatiefshow voorstellen ‘SMS jouw stem naar 666". Op die manier kun je voor alerlei mallotige dingen een Tweede-Kamerbeslissing afdwingen.

 4. Als ik zo’n ruggegraat had als Pechtold dan had ik al lang en chiropractor opgezocht.

 5. Ik begrijp het allemaal uberhaupt niet meer. Rond nieuwjaar worden we steeds geconfronteerd met cijfers van belastinggeldgraaier Stivoro dat er weer 1 miljoen stoppers zijn, dat er steeds minder mensen roken, dat de campagnes succesvol zijn… En nu dit weer? Precies tegenovergestelde berichten! Nu rook ik zelf niet, maar ik begin me wel af te vragen hoever we al de ’30-er jaren drooglegging’ in de VS zijn genaderd? Wat ik al helemaal niet begrijp is dat uit de meest recente cijfers blijkt dat de meerderheid van de Nederlandse en Wereldbevolking juist geen voorstander is van rokenbeperkende maatregelen. Waar hebben we het dan over in een democratie?

 6. Wanneer is voor libertariers de tijd rijp om ook te gaan burgerinitiatieven?

  En welk punt pakken we dan eerst?
  Afschaffen van de (inkomsten)belasting?

 7. [7] Twijfelaar Hub! Afschaffing van de inkomstenbelasting versus de afschaffing van het parlement? DAT ZO IE ZO DEMOCRATIE SLECHTS VEINST!

 8. [8] Goed idee! Een burgerinitiatief om het voorstel het parlement op te heffen op de agenda van de Tweede Kamer te zetten. Hoe langer ik erover nadenk hoe leuker ik dit ga vinden!

 9. Burgerinitiatieven/burgerplatforms, natuurlijk alleen als die de gewenste politieke opvatting willen invullen!!
  Een burgerplatform dat de (anti)discriminatiewetgeving wil afschaffen, zal in het Haagse enge wereldje geen gehoor vinden.
  Rad voor ogen draaien: dat zijn de Pechverhaaltjes-told-by-Pechtold.
  Walgelijke misleiding.
  Joris Ivens had, nog in leven zijnde, hier fraaie documentaires kunnen maken over de ‘vrolijke’ en ‘enthousiaste’ burgers die vorm geven aan ‘hun’ burgerparadijs.

 10. [9] Ja, inderdaad leuk! Alleen denk ik dat het voor een eerste succes voorlopig nog te hoog gegrepen is.
  Beter eerst een kleiner concreet punt.

Comments are closed.