Het “Recht” in Somalië. “The Law of the Somalis”
Over Somalië hoor je de meest vreemde verhalen. Het “recht” wordt daar op andere manieren gehandhaafd dan we in het Westen gewend zijn. De vraag is, of het daarom beter of slechter is.

Westerse politici hebben er problemen mee omdat er niet een “normale” overheid is, waarmee zij op hun manier kunnen onderhandelen.

Michiel van Notten (1933 – 2002 ), die met mij aan de wieg stond van het Nederlandse Libertarisme, heeft de situatie in Somalië onderzocht, is in Somalië gaan wonen en daar met een Somalische vrouw getrouwd.

Zijn boek “The Law of the Somalis” is nu (postuum) verschenen.

Vooral door de inspanning van Prof. Spencer Heath MacCallum en de hulp van een aantal vrienden van Michiel (waaronder Frank van Dun) is het gelukt dit interessante boek nu te publiceren.

Met de vele praktijk voorbeelden en een hoofdstuk door Frank van Dun over “Kritarchy” verdient dit boek uitgebreide aandacht.
Het is tevens een voorbeeld van de mogelijkheid om een samenlevingsvorm te hebben die niet precies hetzelfde is als die waarop de meeste Nederlanders en Belgen geprogrammeerd zijn.

Veel beschreven praktijk-oplossingen van problemen die libertariërs ontmoeten op weg naar de minimale staat, kunnen verhelderend zijn. Evenals de beschrijvingen van de machtsdrang die door politici via de U.N. op Somalië wordt uitgeoefend.

Meer over het boek en Somalië staat al in een interessant artikel van Yumi Kim op de Von Mises site: “Stateless in Somalia, and Loving It”
www.mises.org/story/2066

Wie wil/kan een uitgebreider Nederlandse recensie schrijven?
We hebben een exemplaar beschikbaar voor degene die er een recensie over wil maken. Als je daarvoor voelt, mail dan naar info@vrijspreker.nl en wij zullen dan zorgen dat je het boek daarvoor krijgt.
Het boek is ook verkrijgbaar bij AMAZON en kost $ 24,95

1 REACTIE

Comments are closed.