Gemeenteraads??? Verkiezingen
Beloftes, BEloftes, BELOFtes, BELOFTES!

We hebben al een heel stel programma’s gezien van groepjes personen die een “partij” vormen en meedoen aan de verkiezingen op 7 maart en hopen de gemeente te mogen gaan besturen.

We gaan een geweldige tijd tegemoet. Het is niet te bevatten hoeveel en welke fijne dingen ons allemaal beloofd worden.
We krijgen de hemel op aarde!

Er zijn twee soorten partijen. Er zijn partijen die discipelen zijn van een grote landelijke partij en die veelal uit die hoek gesteund worden met belastinggeld. Daarnaast zijn er partijtjes die alleen in een bepaalde gemeente actief zijn. Deze teren niet op belastinggeld. (voor zover ons bekend). Maar praktisch allemaal lopen ze over van de beloftes.

Een goed voorbeeld van al die beloftes voor “goodies” geeft een brochure van het CDA uit de Brabantse Gemeente Rucphen (22.000 inwoners). Zij beloven o.a.:

– Meer fietspaden
– Eigen bedrijfterrein voor bedrijven uit de gemeente
– Bevorderen van een krachtige landbouw
– Woningen voor starters en ouderen uit onze eigen gemeente
– Ontwikkelen en uitvoeren van dorpsplannen
– Meer steun aan vrijwilligers
– Meer steun aan verenigingen, ook financieel
– Meer steun aan kwetsbare groepen
– Meer ruimte voor eigen initiatief
– Armoedebestrijding: 100 % kwijtscheldingsnorm
– Verkeersveiligheid wordt gestimuleerd
– Jeugdcriminaliteit en overlast worden aangepakt
– Fraude wordt structureel bestreden
en het belangrijkste, dit alles met “Minimale belastingverhoging”.

Tot nu toe hebben we nog maar één uitzondering op dit Sinterklaasverschijnsel van “beloftes” gezien en dat is: “Leefbaar Heiloo”.
Zij hebben een programma dat het Libertarisme zeer dicht benadert.
Het is de moeite van het bestuderen (en overnemen) waard.
Ga naar www.heiloo-online.nl/ en klik daar op “Leefbaar Heiloo”

13 REACTIES

 1. Goede opzet van leefbaar Heiloo! Top. Ik kom nog niet zo lang op vrijspreker.nl, ben erg enthousiast aan het worden over de standpunten maar vroeg me af of hoe dit in de praktijk te brengen. Voila, in Heiloo is het begin er. Ik kom zelf uit Delft, de twee na duurste gemeente van nl. Te crimineel voor woorden hoe de delftse gemeente het geld uit je zakken klopt, met als laatste struikroversstreek de uitbreiding van het perkeerbeleid tot in de stilste uithoeken van de stad, net een olievlek. Maar ongetwijfeld de smerigste diefstal is door de gemeente gepleegd ten tijde van de zgn. zalmsnip. De delftse gemeente heeft, ondanks commentaar van zelfs minister Remkes, de zalmsnip nooit uitgekeerd maar in een ‘sociaal potje’ gestopt!
  Was er in Delft een partij zoals leefbaar Heiloo dan had ik de gang naar de stembus overwogen, nu blijf ik lekker thuis. Overigens zou ik niet te beroerd zijn om mij in te zetten om een soortgelijk initiatief in Delft op te zetten, want dat is denk ik de enige weg naar minder overheidsbemoeienis.

  Groeten Walter,
  p.s. voorheen heb ik gepost onder ‘walter’ maar ik zag zonet dat er nog een walter was, dus ik ga verder onder walt. Wel prettig voor het onderscheid lijkt me.

 2. Waarom heet "Leefbaar Heiloo" eigenlijk "Leefbaar Heiloo"? Opportunisme? Of zoekt de partij nog een meer libertarisch getinte naam?

 3. Waarom heet "Leefbaar Heiloo" eigenlijk "Leefbaar Heiloo"? Opportunisme? Of zoekt de partij nog een meer libertarisch getinte naam?

 4. Hoewel wellicht meer liberaal dan libertaristisch is Liberaal Amsterdam ook een (lokale) partij met goede uitgangspunten:

  http://www.liberaalamsterda

  @Walt: toevallig las ik net op de site van GroenLinks dat het (mede door hun) zo goed toeven is in Delft! 😉

 5. Kom, laten we een partij oprichten met slechts 2 programmapunten:

  1. Wij beloven alles wat alle andere partijen ook al beloven.

  2. Bovendien kan iedere kiezer nog een persoonlijke wens invullen, die wij vervolgens achteraf als belofte aan ons programma zullen toevoegen.

  Op de terechte vraag wie het geld moet leveren voor al die beloften, hebben we een heel simpel antwoord: door belasting te heffen op de inwoners van de buurgemeente(n).

  Dit soort waanzin is alleen te bestrijden door het ad absurdam te voeren.

 6. Ik vind LH een leuk initiatief, maar ik denk dat de schreeuwerigheid van de website en de standpunten veel mensen afschrikt, vooral degenen die geen ervaring hebben met libertarisme. Maar goed, het is teninste duidelijk waar de partij voor staat.

  Stel nu dat Wladi 2 zetels wint; gaat hij dan ook echt in de gemeenteraad plaatsnemen? Voor wie is de 2e zetel?

 7. Campagne-technisch gezien denk ik dat een libertarische partij als hoofdpunt "BELASTINGVERLAGING" moet hebben. Dit spreekt veel mensen aan. Als ze vragen hoe je dit gaat bewerkstelligen, kun je op de proppen komen met alle nutteloze overheidsorganen die afgeschaft of ingeperkt moeten worden.
  Dit maakt waarschijnlijk meer indruk dan wanneer je het laatste als hoofdpunt neemt en belastingverlaging als leuke bijkomstigheid noemt.

  Leer van de Republikeinen in de VS!

 8. [7] Geert,

  Wat moet er van die republikeinen juist geleerd worden ?

  Lullen over "limited government" en "belastingverlagingen" om wanneer
  éénmaal in het pluche zich te ontpoppen tot Big Government totalitarians ?

  http://www.lewrockwell.com/

  Groetz,

  Cincinnatus.

 9. [8] hoewel ik het inhoudelijk ook niet met de Republikeinen eens ben, hebben ze een puike campagne gevoerd. Dat soort dingen kan je rustig overnemen net als alles wat bij anderen succesvol is en dat je ter eigen nutte kunt gebruiken.

 10. [4] Liberaal Amsterdam noemt een aantal goede punten. Die komen echter over als "wishful thinking".
  Daarnaast zitten er in hun programma zoveel mogelijkheden voor blijvende/grotere overheidsinvloed, dat je gerust aan een succes kunt twijfelen.

  Een vluchtige greep:
  Economie:
  -met vrijgekomen middelen leuke dingen doen.
  Er is daarvoor maar één doel: terug naar de belastingbetaler. (wat ze zelf er óók bij noemen).
  -faciliteren en ondersteunen van initiatieven.
  Wonen:
  -Heroprichting Gem.Woniningbedrijf
  -sociale woningbouw
  -instandhouding cultureel erfgoed, monumentenzorg.
  Cultuur:
  -ondersteunen culturele initiatieven
  INVESTEREN in Fonds voor Kunsten

  Mogelijk nog meer, maar dit is al voldende om de overheidsinvloed zelfs te vergroten.

  Het lijkt op een gemiste kans!

 11. [8]
  Ik had het over campagnevoeren. Belastingverlaging is altijd een succesnummer voor de republikeinen.

  Ik had het zeer zeker niet over hun politieke programma. Dat heeft mijns inziens weinig met libertarisme te maken.

 12. [10] Je hebt gelijk Hub maar tot nu toe is L-A het minst slecht zeg maar. Ik schat hun kansen ook erg laag in daar veel mensen het als een VVD-achtige partij zullen zien. Het zal mij verbazen als ze 1 zetel halen.
  Wat dat betreft zou iets als Heffingen Omlaag (one issue partij) misschien meer zoden aan de dijk kunnen zetten.

 13. [3] ik was samen met mijn oudste zoon Nathan actief in Leefbaar Nederland, nog voor Pim en tijdens Pim en toen werden overal Leefbaar-partijen opgericht en dus ook Leefbaar Heiloo. We zijn Pim naar de LPF gevolgd waar Nathan redelijk prominent was in het begin. We waren daar vrij snel weg nadat Rat Herpes en de rest de boel hadden overgenomen. Maar de naam is gebleven, temeer daar we de vorige keer 460 stemmen hadden, 60 tekort voor een zetel en ik hoop die stemmen weer te krijgen, vandaar dat we naam maar gehouden hebben.

Comments are closed.